У Держкіно на закритому засіданні визначили 23 учасників другого туру конкурсу членів Ради з державної підтримки кінематографії

У Держкіно на закритому засіданні визначили 23 учасників другого туру конкурсу членів Ради з державної підтримки кінематографії

1 Серпня 2024
616
1 Серпня 2024
15:05

У Держкіно на закритому засіданні визначили 23 учасників другого туру конкурсу членів Ради з державної підтримки кінематографії

616
Водночас 12 учасникам відмовили в подальшій участі в конкурсі. «Детектор медіа» публікує повний список імен тих та інших.
У Держкіно на закритому засіданні визначили 23 учасників другого туру конкурсу членів Ради з державної підтримки кінематографії
У Держкіно на закритому засіданні визначили 23 учасників другого туру конкурсу членів Ради з державної підтримки кінематографії

Сьогодні, 1 серпня, у приміщенні Державного агентства України з питань кіно відбулось перше засідання конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Захід відбувався в закритому режимі, зокрема на нього не допустили пресу, але була організована онлайн-трансляція.

В результаті голосування комісія визначила імена 23 кандидатів, які зможуть взяти  участь у другому турі конкурсу членів Ради з державної підтримки кінематографії, а також 12 тих, хто не пройшов до другого туру.

Можливість брати участь у другому турі конкурсного відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії отримали:

  1. Віктор Андрієнко, актор, сценарист, режисер;
  2. Дмитро Бабкін, ФОП, який надає послуги компанії «ЕФ Філмз» Андрія Ногіна, продюсера «Світського життя» та інших програм для «1+1 Медіа»;
  3. Тарас Босак, продюсер («Щедрик», «БожеВільні» та ін.);
  4. Володимир Войтенко, кінознавець, колишній голова правління Української кіноакадемії, поданий від Спілки кінокритиків України та об’єднання кінодокументалістів «Вавилон 13»;
  5. Галина Вярвельська, директорка ТОФ «Пілот Продакшнс», від Центру розвитку креативних індустрій;
  6. Лариса Гутаревич, від Всеукраїнської асоціації жінок у кіно;
  7. Дмитро Десятерик, кінознавець, від Спілки кінокритиків України;
  8. Костянтин Дєтковський, від ГО «Хмельницька кінокомісія»;
  9. Ірина Заря, керівниця мережі кінотеатрів «Оскар»;
  10. Пилип Іллєнко, продюсер, колишній керівник Держкіно;
  11. Андрій Коваль, програмний директор телеканалу «1+1»;
  12. Інна Кочарян, ректорка Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого;
  13. Олександр Максимчук, юрист, продюсер, висунутий ГО «Тернопільська кінокомісія»;
  14. Олексій Макухін, гендиректор БФ «Меморіал Голокосту “Бабин Яр”», від «Буковинської кінокомісії»;
  15. Володимир Мула, продюсер («Юкі»);
  16. Аркадій Непиталюк, режисер («Уроки толерантності», «11 дітей з Моршина», «Припутні»);
  17. Андрій Осіпов, голова правління Одеської кіностудії;
  18. Юлія Пилипенко, колишня керівниця агенції Brandly з холдингу Film.Ua Group;
  19. Сергій Сторожев, оператор, режисер («Колір помсти», «Милий дім»);
  20. Денис Тарасов, режисер («БожеВільні», серіали для ТРК «Україна» та «1+1 Медіа»);
  21. Катерина Третьякова, продюсерка («Кава з кардамоном», «Форт Харків»);
  22. Сергій Тримбач, голова Національної спілки кінематографістів;
  23. Олександр Шпилюк, кінокритик.

Члени конкурсної комісії не підтримали подальшу участь у конкурсі таких кандидатів:

  1. Володимир Авраменко, директор «Укркінохроніки»;
  2. Віктор Вінтоняк, від Спілки молодих кінокритиків України, в досвіді роботи якого вказано участь в експертних радах УКФ та Держкіно;
  3. Людмила Горделадзе, від Союзу кінотеатрів України, засновниця ТОВ «Кіноман», колишня директорка кінотеатру «Жовтень»;   
  4. Олена Іванова, архітекторка, співавторка ГО «Коло Медіа», що з 2014 року фіксує руйнування Росією на деокупованих територіях;
  5. Дмитро Колесников, голова Асоціації з управління аудіовізуальними правами «АРМА-Україна»;
  6. Сергій Корзаченко, директор Асоціації продюсерів України;
  7. Артур Лі, голова Київської профспілки «Майстри екрану»;
  8. Віталій Матвієнко, актор, лінійний продюсер, від Київської профспілки «Майстри екрану»;
  9. Сергій Міранков, колишній директор Київського туристично-інформаційного центру при КМДА;
  10. Галина Набаранчук, продюсерка («Зима в огні»);
  11. Лариса Покальчук, продюсерка, керівниця Платформи української документалістики, від об’єднання «Вавилон 13»;
  12. Юлія Сінькевич, продюсерка, співзасновниця Української кіноакадемії та премії «Золота дзиґа».

ОНОВЛЕНО Результати голосування за чотирьох кандидатів, - Інну Кочарян, ректорку Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого; Катерину Третьякову, продюсерку («Кава з кардамоном», «Форт Харків»), Юлію Пилипенко, колишню керівницю агенції Brandly з холдингу Film.Ua Group, та кінознавця Дмитра Десятерика, - викликало суперечку між членами і членкинями конкурсної комісії.

Одна з них, генеральна директорка Film.UA Group Вікторія Ярмощук, звернула увагу своїх колег, що у випадку із чотирма учасниками конкурсу їхні голоси розподілились таким чином: 2 – за те, щоб допустити кандидата до другого туру конкурсу; 1 – проти і 2 утримались. У таких випадках під час засідання комісія ухвалювала рішення відмовити кандидату у подальшій участі у конкурсі. Як наголосила Ярмощук, таке рішення слід розглядати як помилку у роботі комісії, котра за регламентом, прописаним у відповідній постанові Кабміну про роботу Держкіно, у першому турі конкурсу має ухвалювати рішення простою більшістю голосів (на відміну від другого туру, де проводитимуть рейтингове голосування серед претендентів на членство у Раді з держпідтримки кінематографії). 

«Неважливо, хто саме ці кандидати. Ми просто припустилися помилки у питанні щодо того, що таке проста більшість голосів», - сказала Ярмощук. Вона закликала інших членів комісії проголосувати за включення до фінальної версії списку конкурсантів, які візьмуть участь у другому турі, тих чотирьох, кого спочатку помилково викреслили із переліку переможців першого туру.

На це ще одна членкиня конкурсної комісії, тимчасова виконувачка обов’язків голови Держкіно Юлія Шевчук, зауважила, що переголосування «процедурно є порушенням», це не передбачено регламентом роботи комісії, і в разі, якщо воно таки станеться, може поставити під сумнів роботу комісії в цілому.

Після дискусії члени комісії зробили 10-хвилинну паузу, щоб підрахувати остаточні результати свого голосування та оголосити їх. Секретарка комісії Ганна Хижняк перелічила імена тих учасників конкурсу, які пройшли до другого туру. Списки склали, за словами секретарки, «з урахуванням рішень (членів комісії. – ДМ)», тобто додавши до учасників наступного етапу конкурсу ще чотири особи, зокрема кінознавця, постійного автора «Детектора медіа» Дмитра Десятерика. 

Ми попросили Дмитра Десятерика прокоментувати результати першого етапу конкурсу. Кінознавець відповів, що не знав про сьогоднішнє засідання, не був серед тих, хто намагався потрапити у приміщення Держкіно, і не дивився онлайн-трансляцію заходу. На питання, що саме мотивує його брати участь у цьому конкурсі, Дмитро відповів: «Наша кіногалузь страждає від недофінансування і від непрозорих процедур. Хотілося б, щоб там, де культура залежить від державного фінансування, все відбувалось більш-менш прозоро і компетентно. В мене є певний досвід у кінокритиці, тривалий досвід. І мені здається, що я можу у цій ситуації зарадити, сприяти поліпшенню ситуації в нашій кіноіндустрії».

Фотокореспондент «Детектора медіа» був серед тих представників преси, яких сьогодні не допустили на засідання. Пізніше ми опублікуємо фотографії з «кулуарів» заходу.

Нагадаємо, раніше в липні Державне агентство України з питань кіно в закритий спосіб затвердило склад комісії для проведення конкурсу з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії. Відповідний наказ з підписом т. в. о. голови Держкіно Юлії Шевчук оприлюднили 10 липня на сайті агентства.  

До складу комісії ввійшли: Юлія Шевчук, Андрій Халпахчі, Сергій Борденюк, Дарина Трегубова, Вікторія Ярмощук. 

Наприкінці липня Держкіно оголосило список претендентів, які подали свої заявки на участь у конкурсі до Ради з державної підтримки кінематографії. До списку кандидатів до Ради ввійшли 35 осіб.

У травні 2023 року Національна спілка кінематографістів подала позов проти Кабінету Міністрів, який продовжив повноваження членів Ради, посилаючись на воєнний стан. Повноваження складу органу закінчилися в березні 2023-го. 

Суди тривали цілий рік, і в квітні цього року Шостий апеляційний Київський адміністративний суд ухвалив, що рішення Кабміну таки було незаконним. Проте Держкіно подало клопотання вже у Верховний Суд, і його задовільнили.

13 червня адвокатка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк, яка представляє інтереси позивача, повідомила, що Держкіно таки мусить переобрати Раду з державної підтримки кінематографії.

27 червня українська кіноспільнота поширила відкритий лист, у якому повідомила, що підтримує оголошення конкурсу на обрання членів Ради з державної підтримки кінематографії і вимагає відставки голови Держкіно Марини Кудерчук.

Підписанти також вимагали прозорої процедури відбору, громадський контроль, а також перенаправити заплановані на 2024 рік «на державну підтримку кінематографії бюджетні кошти на потреби Сил оборони, окрім визначених законодавством зобов’язань Держкіно».

Зрештою 5 липня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про звільнення Марини Кудерчук з посади голови Держагентства з питань кіно. Тимчасово виконуватиме обовʼязки голови відомства Юлія Шевчук.

Фото: скриншот трансляції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
616
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду