Media Development Foundation: зарплати в національних онлайн-медіа залежать від їхніх можливостей, фаховості та мультизадачності працівників

Media Development Foundation: зарплати в національних онлайн-медіа залежать від їхніх можливостей, фаховості та мультизадачності працівників

1 Серпня 2024
663
1 Серпня 2024
13:50

Media Development Foundation: зарплати в національних онлайн-медіа залежать від їхніх можливостей, фаховості та мультизадачності працівників

663
Media Development Foundation представила дослідження, яке показує рівень зарплат в українських онлайн-медіа національного рівня у 2023 році та пояснює причини поточного стану справ.
Media Development Foundation: зарплати в національних онлайн-медіа залежать від їхніх можливостей, фаховості та мультизадачності працівників
Media Development Foundation: зарплати в національних онлайн-медіа залежать від їхніх можливостей, фаховості та мультизадачності працівників

Якими є найнижчі та найвищі зарплати в українських національних онлайн-медіа за підсумками 2023 року, як на це впливає фаховість журналістів, інших медіапрацівників та можливості самих редакцій відповіді на ці питання, представлені в дослідженні «Фінансове забезпечення онлайн-медіа в Україні 2023: зарплати та тенденції», яке сьогодні, 1 липня, презентував Media Development Foundation.

Відповідно до результатів дослідження, розподіл оплат праці журналістів залежав від трьох основних чинників:

  • розміру медіаорганізацій;
  • кваліфікації журналіста/-ки;
  • видів робіт, які виконують журналісти/-ки.

Заробітні плати в журналістиці: національний рівень

Традиційно менші медіаорганізації мали істотно нижчі заробітні плати, аніж великі медіа. В одному з кейсів, створеному під час війни, журналісти працювали здебільшого на волонтерських засадах і могли отримувати 5 тис. грн на місяць, а головний редактор 20 тис. грн.

Згідно з опитуванням, для невеликих медіа, у штаті яких до 30 людей, в Києві нижня межа заробітної плати 15 тис. грн, верхня 30 тис. грн. Серед опитаних редакцій, найменші оплати отримували новинарі, журналісти, що створюють оперативний контент без редакторської функції. Досвідчені журналісти, що поєднують редакторські функції, можуть отримувати заробітну плату до 30 тис. грн.

У медіа середнього розміру, у яких від 30 до 100 людей, в Києві нижня межа заробітних плат журналістів починалася від 18 тис. грн, а верхня доходила до 50 тис. грн. Найменше отримують журналісти на новинній стрічці, спеціалісти без редакторських чи інших додаткових функцій. Заробітні плати в 40–50 тис. грн отримують журналісти-розслідувачі, а також відеографи та водії у відділах розслідувань, оскільки працюють за ненормованим графіком.

Вищі зарплати в досліджених національних онлайн-медіа отримують журналісти, які виконують низку обов’язків. Так, журналісти, що поєднували функції продюсера, отримували верхню межу заробітних плат, так само як журналісти, що поєднували редакторські та менеджерські функції.

Робота з відео також належить до більш високооплачуваних. Одне з медіа, яке активно розвиває відеоконтент, назвало такий перелік універсальних характеристик: продакшн, продюсування, менеджмент монтажних груп, написання монтажних листів, контроль за готовим відеопродуктом після монтажу.

Якщо у 2022 році більшість медіа повідомляла про припинення всіх додаткових виплат, то у 2023 році деякі медіа вже виплачували бонуси та премії, враховуючи складність виконаних завдань.

Для найбільших медіа національного рівня додатковою рисою журналістів, які отримували найбільші заробітні плати, є мережа контактів. Найбільшою мірою це стосується журналістів, що працюють з бізнес-тематикою, там оплати праці найвищі.

Серед деяких середніх за розміром медіа існує тенденція до зрівняння заробітних плат. В одному з таких медіа механізм оплати роботи журналіста такий: ставка — 20 000 грн за п'ять текстів на місяць (відмінусовується частина, якщо текст не вдалося написати). Усі керівники відділів (редакторсько-випускового, комунікаційного, дизайнерського та інших) отримують однакову зарплату у 25 тис. грн. Так само зрівняння стосувалося й підвищень оплат праці. Якщо людина приходить і просить про підвищення зарплати, це означає, що треба піднімати зарплати всьому відділу, якщо на це є ресурс.

«Таким чином, загальна тенденція — журналісти на стрічках новин мають найменші оплати праці, "універсальні бійці", журналісти-розслідувачі та воєнні репортери на національному рівні мають вищі оплати праці. Водночас, усі великі та середні медіа зазначили необхідність підвищення заробітних плат журналістам», ідеться в дослідженні.

В оплаті праці інших спеціалістів національних онлайн-медіа діапазони від найнижчих до найвищих виявилися досить широкими. Вони дають уявлення про те, наскільки великою є різниця в оплаті праці тих самих спеціалістів у менших та більших медіа.

Виділяються менеджери з продажів, зарплата яких часто є вищою, ніж у головних редакторів та керівників медіа. В останніх велика різниця пояснюється розміром організацій.

На англомовних сторінках вебсайтів опитаних медіа найчастіше працюють перекладачі, отримуючи від 15 тис. грн до 25 тис. грн., носіїв мови залучає критична меншість медіа, часто на волонтерських засадах з оплатою праці до 35 тис. грн. Варто уточнити, що українські профільні англомовні медіа не були включені у вибірку дослідження, у них ситуація може відрізнятися.

Серед спеціалістів, на заробітні плати яких розмір медіаорганізацій впливає найменше, виявилися СММ-спеціалісти, які отримують від 15 тис. грн до 35 тис. грн, та редактори стрічки новин і загалом новинарі, рівень оплати яких є найменшим серед журналістів та всіх спеціалістів.

Заробітні плати спеціалістів в онлайн-медіа: національний рівень

Частина медіа активно шукає спеціалістів та вказує на кризу кадрів.

Також деякі медіа розповіли, на які заробітні плати шукають підсилення в команди. Їхній діапазон від 20 тис. грн (SЕО-спеціалісти) до 40 тис. грн (шефредактор сайту).

У двох з восьми випадків керівники медіа, які виконували також роль головних редакторів, вказали, що у кризові періоди саме вони не отримують зарплати.

Усі медіа національного рівня, окрім двох найбільших, повідомили, що на заробітні плати працівників вони витрачають від 70% до 100% своїх доходів. Два найбільші та найстаріші національні медіа (зображені першими на графіку) вказали частки у 50% та 30%.

Відсоток доходів національних онлайн-медіа на зарплати

У редакцій також запитали, якою на їх суб`єктивну думку є середня зарплата журналіста в Україні. Діапазон відповідей – від 18 тис. грн до 50 тис. грн. Найчастіше прозвучали значення – 25 тис. грн, 30 тис. грн. та 35 тис. грн.

На запитання, чи відповідає рівень зарплат у медіаорганізації тому рівню середньої ринкової зарплати журналіста, який вони самі визначили, керівники трьох із семидосліджуваних національних онлайн-медіа вказали, що «Відповідає», два медіа дали відповіді «Трохи нижча», ще два – «Дещо вища».

Водночас, викликом в умовах кризи є забезпечення своєчасної оплати заробітних плат, відповідно до встановленого на медіаринку рівня. На запитання, на що найчастіше медіа не вистачає коштів, найпоширенішою відповіддю була «На зарплати» у всіх медіа розміром до 30 людей на національному рівні, які увійшли до нашої вибірки, крім кластера найбільших.

Дослідження «Фінансове забезпечення онлайн-медіа в Україні 2023: зарплати та тенденції», здійснене Media Development Foundation, ґрунтується на опитуванні 37 місцевих редакційних команд, проведеному в листопаді грудні 2023 року, та подальшому тематичному дослідженні з проведенням глибинних інтерв’ю та моделюванням для 15 національних та місцевих медіа.

Дослідженням охоплено:

  • найбільші та найстаріші онлайн-медіа в Україні з високим рівнем фінансової стабільності;
  • середні та фінансово стабільні національні онлайн-медіа;
  • нішеві національні онлайн-медіа;
  • місцеві онлайн-медіа із Заходу, Центру, Півночі і Сходу країни.

Детально ознайомитися з дослідженням та його методологією можна за посиланням.

Фото: Getty Images, Media Development Foundation

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
663
Читайте також
07.02.2023 13:34
Роман Мельник
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 719
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду