Інформаційні маніпуляції та втручання Кремля в країнах Люблінського трикутника та Молдові: Аналітичний звіт

Інформаційні маніпуляції та втручання Кремля в країнах Люблінського трикутника та Молдові: Аналітичний звіт

30 Липня 2024
428

Інформаційні маніпуляції та втручання Кремля в країнах Люблінського трикутника та Молдові: Аналітичний звіт

428
Які цілі переслідує російська пропаганда в Україні, Польщі, Литві та Молдові.
Інформаційні маніпуляції та втручання Кремля в країнах Люблінського трикутника та Молдові: Аналітичний звіт
Інформаційні маніпуляції та втручання Кремля в країнах Люблінського трикутника та Молдові: Аналітичний звіт

In English

«Детектор медіа» разом з Ініціативою громадянської стійкості (CRI), Інститутом Костюшка проаналізували наявні дезінформаційні виклики з боку Росії й висвітлили основні елементи стійкості до російської дезінформації в Литві, Польщі, Україні та Молдові.

Повний звіт «Інформаційні маніпуляції та втручання Кремля в країнах Люблінського трикутника (Польща, Україна, Литва) та Молдові» можна переглянути нижче англійською й українською мовами.

Українська версія

Англійська версія

Цей звіт є продовженням попереднього звіту, але більш детально досліджує учасників, тактику, методи й процедури операцій російських збройних сил спеціального призначення в регіоні. У звіті йдеться про те, які операції використовуються для підриву дипломатичних відносин цих країн, як пропагандисти впливають на вразливі групи людей і використовують їх у своїх цілях, а також оцінено ефективність наявних контрзаходів.

Хоча Молдова не входить до Люблінського трикутника, вона стикається з низкою тих же викликів та операцій впливу (і операцій із відмивання грошей), що й Литва, Польща та Україна. Багато з цих заходів описані в документі ФСБ, який був оприлюднений у 2023 році, що викриває 10-річну стратегію, спрямовану на зміну політичного ландшафту Молдови, дестабілізацію та посилення заворушень.

Що таке FIMI

Іноземні інформаційні маніпуляції та втручання (Foreign Information Manipulation and Interference, FIMI) — це протизаконна модель поведінки, яка негативно впливає на цінності, процедури та політичні процеси в суспільствах з метою його дестабілізації. Така діяльність є маніпулятивною за характером, здійснюється навмисно та скоординовано державними або недержавними суб’єктами, включно з їхніми довіреними особами як на своїй території, так і за її межами.

Існує чотири ключові тактики, до яких вдаються підтримувані Росією актори дезінформаційних впливів:

  • використання наявних розколів для поглиблення соціальних розбіжностей;
  • залучення вразливої аудиторії в суспільстві;
  • підрив підтримки західних інституцій;
  • посилення почуття страху і занепокоєння серед населення країн Литви, Польщі, України та Молдови.

Польща

У Польщі діяльність російських FIMI розробляється та реалізується широким колом акторів з-поміж російських дипломатів, російських державних медіа, а також акторів у медіа та соціальних мережах, які діють на території Польщі та поширюють російські пропагандистські наративи. Російські операції FIMI намагаються використовувати страх, спричинені повномасштабним вторгненням економічні проблеми та історичні розбіжності між Польщею та Україною. Вони створюють локалізований контент польською мовою (приміром, у 2022 було створено низку каналів для поширення проросійського контенту переважно в Telegram), вдаються до масових дезінформаційних вкидів для максимального поширення контенту FIMI, використовують анонімних проксі для посилення токсичного контенту тощо.

Російські FIMI зображують Польщу як країну, що перебуває на межі повного економічного колапсу і перебільшують потенційні негативні економічні наслідки військової допомоги Україні та прийому біженців із боку Варшави. Мовляв, поточні економічні проблеми, такі як зростання інфляції, паливна криза та підвищення цін на електроенергію, загострюються через підтримку України.

Литва

Російські операції FIMI постійно експлуатують історію Литви для того, щоб принизити її державність, послабити віру в демократію і довіру до лідерів країни. Маніпулювання економічними темами є ще одним компонентом російських FIMI у Литві. Мовляв, Вільнюс звів залежність від Росії до нуля, але через євроінтеграцію Литва стала економічно неспроможною і повністю залежить від субсидій ЄС. FIMI, які стосуються війни Росії проти України, намагаються нав’язати хибне враження, що інтересами литовців нехтують на користь українців, і що Вільнюс надає перевагу інтересам інших країн перед інтересами Литви. Також просувають ідею про те, що обидві сторони конфлікту слід оцінювати однаково, а Росію не можна судити за її агресію в Україні.

Також у Литві живе російська меншина, через яку Москва намагається просувати вигідні їй дестабілізаційні меседжі. Російські операції FIMI постійно намагаються зобразити Литву як украй русофобську країну, звинувачує народи країн Балтії у невдячності за радянські інвестиції та допомогу після Другої світової війни, винить балтійських істориків у «фальсифікації історії», коли їхні розповіді не збігаються з наративом Кремля. Російськомовні соціальні медіа-платформи, такі як «ВКонтакте» та «Однокласcники», відіграють свою роль у поширенні контенту російських FIMI серед меншин.

Молдова

Кремль розгортає свої операції FIMI в Молдові через російські спецслужби, пов’язані з ними мережі ферм «тролів» і хакерів, місцеві медіа та соціальні мережі (зокрема, російськомовні телеграм- і тікток-канали), низку молдовських політичних організацій та осіб, пов’язаних із Росією. Успіх російських операцій FIMI у Молдові пов’язаний із мережами задіяних у них акторів. У Молдові теж живе російська меншина. Російськомовні громади в автономному регіоні Гагаузія та сепаратистському Придністров'ї регулярно стають об'єктами операцій впливу. Зусилля Кремля з формування політичного ландшафту в Молдові полягають у стимулюванні сепаратистських настроїв, розпалюванні страхів щодо наслідків західної інтеграції та підриві довіри до демократичних інститутів.

Операції FIMI, спрямовані на відносини з членами Люблінського трикутника, регулярно грають на націоналістичних настроях, паразитують на історичних і територіальних суперечках, а також просувають меседжі, що підживлюють етноцентризм і підривають довіру між народами. Вони поширювали неправдиві повідомлення про плани України напасти на Придністров’я, наміри Румунії анексувати молдовські території. FIMI також спрямовані проти українських біженців — дезінформування щодо прав і можливостей, які Молдова надає українцям, а також очорнення в очах молдовського суспільства шляхом поширення дезінформації та вкидів.

Слід посилити співпрацю між урядами країн Люблінського трикутника та Молдови, зокрема, всім чотирьом урядам варто зробити таке:

  • Створити та підтримувати спеціальні урядові установи зі стратегічних комунікацій та протидії FIMI, налагодити їх зв’язки з відповідними організаціями громадянського суспільства, які спеціалізуються на фактчекінгу та медіаграмотності, з медіа та науково-дослідницькими організаціями.
  • Ці підрозділи повинні регулярно координувати роботу між урядами Литви, Польщі, України та Молдови на робочому рівні, обмінюючись знаннями й ідеями.
  • Обмінюватися досвідом, ефективними контрзаходами та стратегічними планами протидії поширеним загрозам FIMI.
  • Підтримувати міжнародну співпрацю та виявляти ворожі канали й акторів, пов’язаних з FIMI, в такий спосіб посилюючи колективні зусилля з виявлення та протидії дезінформаційним акторам та мережам.

Люблінський трикутник — тристоронній регіональний альянс для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною, заснований у липні 2020 року. Тристоронній формат заснований на традиціях та історичних зв'язках трьох країн, його метою є зміцнення діалогу між країнами, підтримка інтеграції України в Європейський Союз та НАТО і спільна протидія російській агресії в Україні.

Ілюстрація: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
428
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду