Україна вимагає від ООН відновити місію з розслідування теракту в Оленівці, — Лубінець

Україна вимагає від ООН відновити місію з розслідування теракту в Оленівці, — Лубінець

29 Липня 2024
596
29 Липня 2024
19:39

Україна вимагає від ООН відновити місію з розслідування теракту в Оленівці, — Лубінець

596
За словами омбудсмана, місія ООН за час роботи жодного разу не ознайомилася з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії, а з трьох її членів-іноземців фактично всі перебувають під впливом Росії.
Україна вимагає від ООН відновити місію з розслідування теракту в Оленівці, — Лубінець
Україна вимагає від ООН відновити місію з розслідування теракту в Оленівці, — Лубінець

Україна вимагає, щоб Організація Об’єднаних Націй відновила роботу місії з розслідування теракту в Оленівці або створила для цього нову місію. Про це написав у фейсбуці Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він нагадав, що після теракту та загибелі українських військовополонених в окупованій Оленівці Україна звернулася до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста як до гарантів домовленостей щодо захисників «Азовсталі», які утримувалися в Оленівці. За його словами, домовленості передбачали, що полоненим захисникам збережуть життя та згодом обміняють, а обидві організації висловили готовність розслідувати їх убивство.

Лубінець розповів, що 3 серпня 2022 року генсек ООН Антоніу Ґутерріш заявив, що організація готує групу експертів для розслідування загибелі полонених в Оленівці. Проте вже через п’ять місяців він розпустив місію зі встановлення фактів удару по колонії в Оленівці через відсутні гарантії безпеки.

«Однак ще один фактор, який, імовірно, може бути причиною розпуску місії, це те, що із трьох осіб-іноземців, які входять до її складу, фактично всі перебувають під впливом Росії», — написав Лубінець.

За його словами, місія ООН жодного разу не погодилась ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії, а він неодноразово намагався зустрітися з її учасниками і висловлював готовність особисто передати матеріали, які є в України.

Лубінець додав, що Росія не надала доступу до Оленівки ні Україні, ні міжнародним організаціям, а російська омбудсманка відмовилась від його пропозиції спільно відвідати місце трагедії.

«Злочин в Оленівці все ще залишається без покарання. Кожен, хто причетний до здійснення теракту, повинен понести найсуворішу відповідальність. Ми робимо все, аби це сталося якнайшвидше. Закликаю ООН та МКЧХ виконувати свій мандат та розслідувати теракт. Цей злочин не має терміну давності і його не вдасться “зам’яти”», — написав омбудсман.

Нагадаємо, в ніч із 28 на 29 липня 2022 року росіяни атакували колонію в Оленівці, де утримувалася частина українських військовополонених з «Азовсталі». Внаслідок удару загинули понад 50 українських військових, ще близько 130 отримали поранення.

Сьогодні Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора повідомили про підозри двом колишнім керівникам «колонії» в Оленівці, причетним до загибелі українських військовополонених.

Торік у липні СБУ повідомила про підозру екскерівнику Оленівської колонії, причетному до катування понад 100 українських воїнів.

Раніше журналісти The Kyiv Independent ідентифікували причетних до катувань військовополонених в Оленівці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
596
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду