Нацрада надала низку рекомендацій щодо подання заяв, зміни власника та реєстру

Нацрада надала низку рекомендацій щодо подання заяв, зміни власника та реєстру

29 Липня 2024
529
29 Липня 2024
18:45

Нацрада надала низку рекомендацій щодо подання заяв, зміни власника та реєстру

529
Додаткові роз'яснення оприлюднили з огляду на запитання, з якими до медіарегулятора звертаються ліцензіати і реєстранти.
Нацрада надала низку рекомендацій щодо подання заяв, зміни власника та реєстру
Нацрада надала низку рекомендацій щодо подання заяв, зміни власника та реєстру

З огляду на запитання, з якими звертаються ліцензіати і реєстранти, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала додаткові рекомендації щодо подання заяви в разі зміни кінцевого бенефіціарного власника, внесення змін до реєстру, оновлення відомостей про структуру власності. Відповідні роз’яснення опублікували на сайті медіарегулятора.

  • Обов’язок подання до Нацради заяви в разі зміни кінцевого бенефіціарного власника, ключових учасників чи власників істотної участі

Суб’єкти у сфері аудіовізуальних медіа чи постачальників електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра (крім суб’єктів, які здійснюють діяльність як ФОП) мають подати заяву впродовж 45 робочих днів з дня, коли відбулися відповідні зміни.

Нацрада може призначити позапланову перевірку, якщо суб'єкти не подали інформацію або ж подали її несвоєчасно, а також в разі подання недостовірних та/або неповних даних.

Якщо регулятор за результатами перевірки вирішив застосувати заходи реагування, передбачені Законом України «Про медіа», суб'єкт у сфері медіа відповідає  за порушення вимог законодавства.

Згідно з пунктом 14 частини третьої статті 110 закону «Про медіа», неподання у визначені законом  строки заяви про внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа належить до значних порушень (пункт 14 частини третьої статті 110 закону), за які застосовується штраф.

Так, за значні порушення застосовується штраф у розмірі 10% суми ліцензійного збору для ліцензіатів або від 5 до 40 мінімальних заробітних плат на день вчинення порушення для реєстрантів.

Відповідно до пункту 38 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про медіа», строк для реформування комунальних телеорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа — шість місяців із дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Для цього органи місцевого самоврядування мають ухвалити рішення про реорганізацію відповідних комунальних телерадіоорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа.

Зазвичай органи місцевого самоврядування мають 100-відсоткову частку власності комунальних телеорганізацій.

Вимоги щодо прозорості структури власності не поширюються на структуру власності суб’єктів у сфері публічних аудіовізуальних медіа, а також суб’єктів у сфері медіа, які засновані органами місцевого самоврядування. Тому в таких медіа немає кінцевого бенефіціарного власника і ключових учасників, а власником істотної участі є відповідний орган місцевого самоврядування.

«Оскільки в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа Національної ради є комунальні телерадіоорганізації, щодо яких зазначені відомості про структуру власності відповідно до Закону України "Про телебачення і радіомовлення", що втратив чинність, рекомендуємо таким медіа надати відомості про структуру власності із зазначенням змін, що відбулися (було/стало) з урахуванням вимог Закону України "Про медіа".

Відомості про структуру власності комунальних телерадіоорганізацій можна надсилати на поштову адресу Національної ради:  вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601 або в електронній формі на адресу nrada@nrada.gov.ua», — додали в Нацраді.

Нагадаємо, нещодавно Національна рада з питань телебачення та радіомовлення закликала медіа протестувати Реєстр суб’єктів у сфері медіа та електронний кабінет. Тестування триватиме до середини вересня. За цей час можна в електронному вигляді подати заяви; перевірити, чи працюють ключі, тощо.

Реєстр створено з використанням державної системи «Програмна платформа для розгортання та супроводження державних електронних реєстрів». Інструкцію з користування електронним кабінетом розміщено на сайті Національної ради в розділі «Учасникам ринку» — «Інструкції та роз’яснення» — «Інформація щодо функціонування електронного кабінету» за посиланням.

Фото: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
529
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду