Екскерівникам колонії в Оленівці, причетним до загибелі полонених, висунули підозри

Екскерівникам колонії в Оленівці, причетним до загибелі полонених, висунули підозри

29 Липня 2024
735
29 Липня 2024
14:22

Екскерівникам колонії в Оленівці, причетним до загибелі полонених, висунули підозри

735
Підозри оголосили в жорстокому поводженні з військовополоненими, поєднаному з умисним убивством, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.
Екскерівникам колонії в Оленівці, причетним до загибелі полонених, висунули підозри
Екскерівникам колонії в Оленівці, причетним до загибелі полонених, висунули підозри

Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора повідомили про підозри колишнім керівникам «колонії» в Оленівці, причетним до загибелі українських військовополонених. Про це повідомляють пресслужби СБУ та ОГП.

Йдеться про колишнього очільника «Волноваської колонії ДНР» у селищі Оленівка Сергія Євсюкова та його колишнього першого заступника Дмитра Нейолова.

За даними слідства, обоє фігурантів перебували на своїх «посадах», коли в ніч на 29 липня росіяни влаштували вибухи на території окупаційної тюрми.

СБУ наголошує, що обидва фігуранти усвідомлювали наслідки вибухів та кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до медустанов.

За даними слідства, вибухи пролунали після відбою у проміжок часу між 23:00 28 липня та 1:00 29 липня 2022 року. На той час у бараці утримували 193 військовополонених полку «Азов». Тоді загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували в катівнях. Водночас дев’ятеро із них — через ненадання їм невідкладної медичної допомоги. Майже 150 полонених зазнали поранень.

Станом на тепер, вдалося встановити та ідентифікувати 49 загиблих військовослужбовців, з них 48 — завдяки судовим молекулярно-генетичним експертизам та ще одного загиблого — із показів потерпілих та свідків.

Попри те що українські військовополонені перебувають під захистом Женевської конвенції, окупанти не допустили міжнародні організації до огляду місця події, а натомість намагалися знищити та приховати сліди злочину, наголошує ОГП.

Обом фігурантам оголосили підозри за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 ККУ — жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

За словами Офісу генпрокурора, ці підозри є першим результатом розслідування масового вбивства українських військовополонених в Оленівці.

Нагадаємо, торік у липні СБУ повідомила про підозру екскерівнику Оленівської колонії, причетному до катування понад 100 українських воїнів.

Раніше журналісти The Kyiv Independent ідентифікували причетних до катувань військовополонених в Оленівці.

Читайте також:

Фото з сайту ГУР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
735
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду