Для чого поліції зливати фото підозрюваного у вбивстві Фаріон?

Для чого поліції зливати фото підозрюваного у вбивстві Фаріон?

26 Липня 2024
753
26 Липня 2024
16:33

Для чого поліції зливати фото підозрюваного у вбивстві Фаріон?

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
753
Злиття поліцією фотографії підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон автоматично викликає недовіру до такого розслідування. Само собою, ЗМІ вчинили некоректно, опублікувавши це. Але й до поліції виникає запитання. Чому вони це зробили?
Для чого поліції зливати фото підозрюваного у вбивстві Фаріон?
Для чого поліції зливати фото підозрюваного у вбивстві Фаріон?

Не знаю, чи збереглося це зараз, але ще кілька років тому в поліції (раніше міліції) існувала практика: коли вони не могли розкрити вбивство, то брали когось, хто був десь там поруч із місцем події, й навішували на цю особу звинувачення. Поліція-міліція, прокуратура і суд діяли в одній зв’язці. Садили невинних людей. Фальшували докази, вибивали зізнання за допомогою катувань і морального тиску. Це не були поодинокі випадки. Це було типове явище.  

Коли на початку 2000-х заарештували «пологівського маніяка» (за назвою райцентру Пологи Запорізької області)  Сергія Ткача, який протягом десятиліть  ґвалтував і вбивав жінок, то виявилося, що в багатьох випадках замість нього садили невинних людей.

Я досі із жахом згадую ридання у Верховному суді Любові Каїри, матері Віталія Каїри, якого засудили на 15 років за зґвалтування і вбивство школярки, які насправді здійснив Сергій Ткач. Суд виголошував вирок на користь її сина, а вона ридала так, наче його, навпаки, садили на ще триваліший період. Йому ще пощастило. Він відсидів пару років.

А хмельничани Іван Нечипорук і Олександр Моцний відсиділи один 8, другий 9 років із 15-річного терміну за нібито вбивство жінки. Вони вийшли після рішення Європейського суду з прав людини. Фальсифікаціями в їхній справ займалася ціла вертикаль — від рядових експертів аж до заступника голови Верховного суду.

Вищезгадані  справи — рядові. А коли справа резонансна, то відповідно влада намагається відреагувати чимшвидше і пропіаритися на ній. За часів Януковича в Запоріжжі стався вибух в одному з храмів. Там загинула жінка. На той ще мирний час історія прозвучала гучно.

Наступного після вибуху дня Віктор Янукович у прямому ефірі телебачення віддав наказ тодішньому міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову, тодішньому генеральному прокурору Олександрові Медведьку негайно розкрити цей злочин і «з’ясувати природу цього злочину, що бандити хотіли сказати цим». Генпрокурор Медведько пообіцяв тележурналістам розкрити цю справу протягом семи днів. ЗМІ повідомляли, що таке саме доручення отримав тодішній голова СБУ Валерій Хорошковський. 

Трохи більше, ніж за тиждень, глава  МВС Анатолій Могильов так само в прямому ефірі доповів Віктору Януковичу, що злочин розкрито, трьох осіб арештовано за рішенням суду. Могильов сказав, що чи не вперше за десятки років роботи в міліції він побачив таку співпрацю МВС, СБУ та Генпрокуратури. Цей випадок охрестили «справою запорізьких паламарів».

Справа була шита білими нитками. Судді тягнули, як могли, бо розуміли, що за таке можна відповісти. Після вигнання Януковича її тихо закрили.

Явно політично мотивованою 2019 року була історія зі звинуваченням групи громадян у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков тоді цілу пресконференцію організував. І залучив туди ще й генпрокурора Руслана Рябошапку та самого президента Володимира Зеленського. Із самого початку оголошена владою версія викликали цілий мішок запитань. Справа успішно закінчилася нічим.

У нинішньому випадку про затримання підозрюваного у вбивстві Фаріон заявив особисто Володимир Зеленський. Історія із Шереметом для нього не стала уроком. Дуже схоже, що під це і фото злили, аби сформувати відповідним чином громадську думку.

Звісно, не можна виключати, що оприлюднений підозрюваний справді вбивця. Поліція оприлюднила чимало фактів, які свідчать на користь її версії. Але вище я навів приклади, коли правоохоронці спільно з іншими інституціями фальшували цілі системи доказів. Чому в цьому випадку не може бути чогось подібного?

Але навіть якщо так, то оприлюднення відео допиту підозрюваного, яке є порушенням таємниці слідства, дасть підозрюваному аргументи для Європейського суду з прав людини.

Але потреба попіаритися, схоже, переважає здоровий глузд.

Фото: Нацполіція

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
753
Читайте також
19.07.2024 23:32
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 348
19.07.2024 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
1 510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду