Новий французький телеканал фінансуватиметься коштами, заробленими в співпраці з Путіним

Новий французький телеканал фінансуватиметься коштами, заробленими в співпраці з Путіним

26 Липня 2024
402

Новий французький телеканал фінансуватиметься коштами, заробленими в співпраці з Путіним

Алла Лазарева, «Тиждень»
402
Даніель Кретинський, який казково розбагатів, завдяки війні в Україні, запускає новий телеканал у Франції.
Новий французький телеканал фінансуватиметься коштами, заробленими в співпраці з Путіним
Новий французький телеканал фінансуватиметься коштами, заробленими в співпраці з Путіним

Оригінал публікації на сайті «Тиждень» за посиланням

«Якщо статки празького бізнесмена злетіли минулого року, то значною мірою завдяки Володимиру Путіну, – зазначає французька щоденна газета Libération. – Війна в Україні, розв’язана господарем Кремля, спричинила безпрецедентний стрибок цін на електроенергію на енергетичному ринку. Місцева преса наголошує, що саме співпраця з росіянами дозволила Даніелю Кретинському активно інвестувати й збільшувати свій вплив у медіа. Новий канал обіцяє глядачам «багато документалістики та програм, створених жінками».

Капітали Кретинського вже потужно присутні у французьких медіа. Він є співвласником  газети L’Opinion, Elle, Franc-Tireur, Le Routard, Télé 7 jours та інших, повідомляє Le Figaro. «Канал пропонуватиме 50% документальних фільмів, переважно французького та європейського виробництва», – уточнює часопис.

«Чеський бізнесмен Даніель Кретинський, заробив свої статки на викопному паливі, а потім примножив свої інвестиції в різних країнах і секторах», –наголошує французька преса. Його статки оцінюються Forbes у 9,3 мільярда доларів. Разом зі своєю холдинговою компанією EPH, що спеціалізується на енергетиці, яку він допоміг створити у 2009 році, Даніель Кретинський володіє однією з найбільших енергетичних груп у Європі, що налічує понад 70 компаній у кількох країнах, включно з Францією. Футбольний фанат Даніель Кретинський вже давно володіє чеським клубом «Спарта Прага», а з кінця 2021 року – 27% акцій клубу лондонської Прем’єр-ліги «Вест Гем».

У рідній Чехії Кретинський починав з компанії Czech Media Invest (CMI) у середині 2010-х років. Він стрімко увірвався на французький ринок у 2018 році, купивши у групи Lagardère Active видання Elle, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris та Public. Згодом він інвестував у провідну приватну телекомпанію TF1. Французькі колеги констатують, що пан Кретинський  «інвестує в компанії, які працюють погано, або, точніше, які, на його думку, недооцінені відносно їхнього потенціалу. Він інвестує проти циклу», – зазначає радіо France Culture. «У 2013 році він купив газопровід з Росії через Україну до Словаччини. Оскільки «Північний потік» перебував на стадії будівництва, GDF і німецька EON продали його йому за заниженою ціною, – уточнює французьке радіо. – Для Даніеля Кретинського газопровід став банкоматом, і це стало початком його шопінгу в Західній Європі.»

Той факт, що багаторічний партнер «Газпрому» методично збільшує свою присутність у медійному ринку Франції, є зайвим свідченням неефективності санкцій, що формально були проголошені після аннексії Криму. Газові гроші, «відмиті» через співпрацю з партнерами з ЄС, без помітних перешкод працюють вливаються до західного медійного простору. Наскільки присутність дружнього Москві інвестора вплине на зміст продукції нового телеканалу? Про це дізнаємося в найближчі місяці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Алла Лазарева, «Тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
402
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду