Правоохоронці можуть розслідувати витік досудової інформації у справі про вбивство Ірини Фаріон

Правоохоронці можуть розслідувати витік досудової інформації у справі про вбивство Ірини Фаріон

26 Липня 2024
656
26 Липня 2024
11:41

Правоохоронці можуть розслідувати витік досудової інформації у справі про вбивство Ірини Фаріон

656
Напередодні низка медіа оприлюднила особисті дані про особу, яку прокуратура підозрює у вбивстві мовознавиці.
Правоохоронці можуть розслідувати витік досудової інформації у справі про вбивство Ірини Фаріон
Правоохоронці можуть розслідувати витік досудової інформації у справі про вбивство Ірини Фаріон

У справі про вбивство громадської діячки, мовознавиці Ірини Фаріон стався витік інформації, внаслідок якого в медіа з’явилися дані про прізвище підозрюваного, його фотографії, електронні листування тощо. Про це сказала речниця Міністерства внутрішніх справ Мар’яна Рева в телемарафоні «Єдині новини».

«Однозначно був витік. Одразу всі намагаються через свої джерела в правоохоронних органах дізнатися якомога більше інформації. Зі свого боку ми завжди намагаємося стежити за тим, аби всю інформацію досудового розслідування ізолювати і давати лише ту інформацію, яку дозволяє слідство», — сказала Рева.

За її словами, правоохоронці можуть розслідувати витік досудової інформації та розголошення даних оперативно-розшукової діяльності.

«Відстежується витік інформації. Бо будь-які дані, розголошені без дозволу органу досудового розслідування, можуть негативно вплинути на судовий процес і на винесення вироку щодо підозрюваної особи», — додала речниця МВС.

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що в Дніпрі затримали 18-річного підозрюваного у вбивстві громадської діячки та мовознавиці Ірини Фаріон. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко уточнив, що підозрюваний є мешканцем Дніпра. За його словами, є достатньо доказів стверджувати, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. 

Невдовзі після цього повідомлення журналісти «Слідства.Інфо» та OSINT-відділ «Телебачення Торонто» оприлюднили особисті дані про особу, яку прокуратура підозрює у вбивстві Фаріон. Суспільне та «Радіо Свобода» також зателефонували батьку затриманого, а «Українська правда» оприлюднила фото, яке раніше не фігурувало в медіа. Чимало інших українських видань поширили всю цю інформацію в новинах.

«Детектор медіа» також опублікував новину з даними розслідування колег. Водночас ми звернулися по коментар до юристів, щоби з’ясувати, чи не порушуються при цьому права затриманого. Фахівці переконані, що медіа розкрили деталі, яких не мали розкривати ані за законом, ані з точки зору етики.

Нагадаємо, 19 липня у Львові на вулиці Масарика скоїли замах на Ірину Фаріон. Нападник вистрілив мовознавиці та політикині у скроню. Лікарі намагалися зробити все можливе, але врятувати Фаріон не вдалося.

Джерела Суспільного у правоохоронних органах стверджують, що до вбивства Ірини Фаріон готувалися щонайменше місяць. Слідство вважає, що воно було замовним, а в зловмисника могли бути спільники. 

Російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Фаріон. Як ідеться у відео, відповідальність за вбивство бере на себе «український автономний революційний расист». Фрагменту з нібито вбивством передує майже трихвилинний «Маніфест українського революційного расиста». При цьому на оприлюдненому ролику є водяний знак російських неонацистів NS/WP.

Фото: Ірина Фаріон / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
656
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду