В Україні судитимуть редакторів двох окупаційних газет на Луганщині

В Україні судитимуть редакторів двох окупаційних газет на Луганщині

25 Липня 2024
346
25 Липня 2024
14:11

В Україні судитимуть редакторів двох окупаційних газет на Луганщині

346
Йдеться про в.о. головного редактора офіційного органу «уряду ЛНР» газети «Республика» Олександра Бальваса та засновника друкованого видання «ХХІ век» Юрія Юрова.
В Україні судитимуть редакторів двох окупаційних газет на Луганщині
В Україні судитимуть редакторів двох окупаційних газет на Луганщині

Слідчі Служби безпеки України скерували до суду матеріали справ щодо очільників двох окупаційних друкованих видань на Луганщині. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Йдеться, зокрема, про в.о. головного редактора газети «Республика» Олександра Бальваса та засновника друкованого видання «ХХІ век» Юрія Юрова.

Слідство довело, що вони обидва обслуговують окупаційний режим і забезпечують системну інформаційну та ідеологічну підтримку російської війни проти України від початку російської агресії.

Так, Бальвас очолює офіційний орган так званого «уряду ЛНР» — газету «Республика» з моменту його створення у 2015 році. Тоді ж Юров зареєстрував в «ЛНР» свою газету «ХХІ век». Наразі обидва видання зареєстровані в російському «Роскомнадзорі».

Як пише СБУ, пропагандистські «рупори» інформаційно супроводжували окупаційний «референдум», псевдовибори та усіх дій агресора, спрямовані на захоплення та «інтеграцію» території Луганщини в РФ. Вони поширюють кремлівські наративи про «легітимність» окупаційної влади та виправдовують воєнні злочинів загарбників.

Ще однією обвинуваченою є колишня чиновниця Новопсковської селищної ради, яка у 2022 р. пішла працювати на окупантів. Вона отримала посаду начальниці «відділу культури» в окупаційній адміністрації в Новопскові та зайнялася організацією «патріотичних» та «культурно-масових заходів» на підтримку окупантів, зокрема урочистостей до «дня ЛНР», «дня конституції ЛНР», заходів у рамках проєкту «Один народ – одна культура» тощо.

Усіх обвинувачених судитимуть за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України — колабораційна діяльність). Їм загрожує до 12 років тюрми.

Нагадаємо, у травні СБУ оголосила підозру в інформаційній співпраці з окупантами в. о. головреда пропагандистської газети «Республика» Олександру Бальвасу з Луганська.

Крім того, аналогічну підозру отримав головний редактор луганської газети «XXI век» Юрій Юров. Він є також засновником пропагандистської газети «Республика».

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
346
Читайте також
23.07.2024 17:26
Данило Головатий
«Детектор медіа»
3 638
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду