«РуВики» повторює долю «платформи Симоньян» : дайджест пропаганди за 23 липня

«РуВики» повторює долю «платформи Симоньян» : дайджест пропаганди за 23 липня

24 Липня 2024
201

«РуВики» повторює долю «платформи Симоньян» : дайджест пропаганди за 23 липня

«Центр стратегічних комунікацій»
201
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 23 липня 2024 року.
«РуВики» повторює долю «платформи Симоньян» : дайджест пропаганди за 23 липня
«РуВики» повторює долю «платформи Симоньян» : дайджест пропаганди за 23 липня

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. У РФ вважають, що Гарріс – «це гірше, ніж мавпа з гранатою»
  2. Москва приваблює грошима і маніпулює смертями
  3. Хто такий Малькевич і чому за нього дають $10 млн
  4. До блокування «Вікіпедії» в Росії все готово

У РФ вважають, що Гарріс – «це гірше, ніж мавпа з гранатою»

З моменту, коли Джо Байден вибув з президентських перегонів і підтримав Камалу Гарріс, російські пропагандисти влаштували какофонію нестримного расизму, сексизму та змов«Безлике дитя діпстейту», – це ще найбільш пристойний з тих ярликів, які їй навішують у Росії.

Колишній співробітник військової розвідки США та автор книги Putin’s Playbook Ребекка Коффлер в інтерв’ю Fox News вже констатувала, що «російська преса вибухнула репортажами про Гарріс, яку зображує некомпетентною, слабкою і неінтелігентною».

НАСПРАВДІ, це так. «Камала з ядерною кнопкою — це гірше, ніж мавпа з гранатою», — заявив, наприклад, Андрій Сидоров, декан факультету світової політики Московського держуніверситету. А Соловйов дав зрозуміти про своє ставлення до Гарріс, показавши ролик, у якому Дональд Трамп коментує її сміх як ознаку «божевілля».

Загалом, передачі російських державних ЗМІ та незліченні пости прокремлівських коментаторів у соцмережах повторюють один і той самий наратив: «Байден — невдаха, Гарріс — некомпетентне лихо, а американська демократія безнадійно зіпсована».

«При цьому, у Путіна і Кремля немає уподобань серед кандидатів у президенти США, тому що американська політика була послідовною протягом 40 років, незалежно від того, хто займав Білий дім — республіканець чи демократ», — вважає Ребекка Коффлер.

Москва приваблює грошима і маніпулює смертями

Столиця РФ встановила новий рекорд у грі «Хто хоче стати мільйонером». Тепер розмір одноразової виплати для охочих піти воювати в Україні сягнув 1,9 млн рублів. «Загальна сума виплат становитиме понад 5,2 млн рублів за перший рік служби», – обіцяють у Москві.

 

НАСПРАВДІ, Ханти-Мансійський автономний округ (до якого ми ще повернемось), наприклад, оцінює своїх «визволителів України» на майже 1 млн 300 тисяч дешевше, ніж московських.

Ці шалені цифри цілком співставні з іншими. По-перше: за даними Росстату, 89% росіян мають дохід менший за 100 тисяч рублів на місяць. Понад чверть взагалі отримують у місяць близько 27-45 тисяч.

По-друге: на початку липня Медведєв повідомив про 30% падіння темпів набору нових військових. За його словами, з початку року контракти з МО РФ підписали «близько 190 тисяч осіб. Зараз щодня вирушає до армії близько тисячі людей». А півроку тому Путін говорив про 1500 осіб.

По-третє: уряд встановив єдині тарифи по всій РФ на поховання загиблих (померлих) військовослужбовців – не більше 51,5 тисячі рублів, а в разі поховання у Москві, Санкт-Петербурзі та чомусь в окупованому Севастополі – не більше ніж 71 тисяча; на пам’ятники (надмогильні споруди, надгробки) – не більш ніж 49,5 тисяч рублів.

По-четверте: за період так званої «СВО» регіони РФ вже витратили втричі більше грошей на розширення цвинтарів. У 2023 році ця сума досягла свого піка – 225 млн рублів, а за неповний 2024-й вже перевищила половину тогорічних витрат – 136 млн рублів. При цьому Росстат бреше, що кількість померлих скоротилася 2022 року на 22%, а 2023-го — ще на 7,6%. 

Найбільше витратив на розширення цвинтарів за роки війни з Україною той самий Ханти-Мансійський автономний округ – понад 262 млн рублів. Водночас смертність у регіоні «чомусь» знижується: кількість померлих, за даними Росстату, зменшилася приблизно на 4%.

Маніпуляція проста: офіційна статистика не показує сплеску смертності через війну. Смерть можуть зафіксувати виключно у регіоні проживання людини і в тому місці, де вона загинула. У т. ч. і на ТОТ України, пише The Moscow Times. Але дані про смертність там Росстат не оприлюднює.

Тож, коли фатальна путінська військово-фінансова піраміда рухне – питання лише часу.

Хто такий Малькевич і чому за нього дають $10 млн

У мешканців Росії є непоганий шанс заробити значно більше і безпечніше. Нещодавно Вашингтон оголосив винагороду в $10 млн за інформацію про пропагандиста Олександра Малькевича, тісно пов’язаного зі структурами Євгена Пригожина, а також за Олену Хусяйнову – бухгалтера його «фабрики тролів». Сам Малькевич переконує, що Держдеп не заплатить за нього таких грошей.

 

НАСПРАВДІ«Малькевич сприяв глобальним операціям з надання впливу від імені Пригожина, який фінансував агентство інтернет-досліджень, відоме як «фабрика тролів». Хусяйнова працювала в проєкті «Лахта», що належав Пригожину», – наголошується в повідомленні Rewards for Justice (створена урядом США ініціатива, що пропонує винагороду за інформацію, яка допомагає запобігти терактам, затриманню терористів і спонсорів тероризму або розкриттю злочинів, пов’язаних із терором).

Приблизно з 2019 року Малькевич використовував свою компанію «Фонд захисту національних цінностей» для сприяння операціям зі здійснення впливу у світі за дорученням Пригожина. На нього та його «фабрику» було накладено американські санкції за спроби втручання у президентські вибори в США 2016 року.

Малькевич раніше керував англомовним пропагандистським сайтом USA Really під егідою саме пригожинського «РИА ФАН». У 2018 році після провалу USA Really Малькевича затримали у США і допитали у справі про втручання в американські вибори.

Також на нього накладені санкції ЄС, Канади, Австралії, Японії, Великої Британії, Швейцарії (!) та інших країн. «Офіційний журнал Європейського союзу» у квітні 2022 року повідомив, що «25 лютого 2022 року Малькевич заявив, що військова агресія проти України є спецоперацією з денацифікації України і що мети захопити країну немає. 16 березня 2022 року Малькевич взяв участь у засіданні Громадської палати РФ на тему «Ескалація інформаційної війни: захист інтересів Росії», де обговорювалися питання важливості донесення достовірної інформації, щоб люди могли зрозуміти, чому ухвалено рішення проводити «спецоперацію» в Україні і яка її мета».

У червні 2023 року СБУ оголосила Малькевичу підозру. Йому інкримінують «створення медійних проєктів у різних країнах світу для розповсюдження прокремлівського контенту», тюремний термін за відповідною статтею Кримінального кодексу може складати до 12 років.

Після російського вторгнення в Україну у 2022 році він перебував в «робочому відрядженні» на ТОТ, де взяв участь у створенні проросійських телеканалів: запорізького «За!ТВ», «Маріуполь-24» та херсонського «Таврия», працював завідувачем кафедри журналістики та медіакомунікацій окупаційного «Херсонського державного університету» та керував місцевим відділенням «Спілки журналістів Росії». 

Бурхлива діяльність у тоді ще окупованому Херсоні завершилася після контрнаступу ЗСУ. Він залишив місто з частиною обладнання та деякими співробітниками, один з яких (колишній оперативник ФСБ, який перекваліфікувався на «журналіста») загинув. У січні 2023 року прем’єр-міністр РФ Мішустін нагородив Малькевича орденом за внесок у розвиток «звільнених територій».

До блокування «Вікіпедії» в Росії все готово

Малькевич, крім іншого, – відомий борець з російським розділом «Вікіпедії». 30 жовтня 2023 року, коментуючи пропозицію депутатів Держдуми прибрати її з пошуків в інтернеті, він звинуватив ресурс у «великій кількості фейків, неконтрольованій політиці редагування матеріалів і прихованій пропаганді» та як альтернативу закликав користуватися сайтом «РуВики».

НАСПРАВДІ, до блокування «Вікіпедії» у РФ дійсно все готово. Як припускають експерти, якщо рішення буде ухвалене, це станеться «блискавично, а не за прогнозом – у вересні або жовтні». Заміною стане «РуВики», куди просто скопіпастили статті з популярної всесвітньої електронної енциклопедії, прибравши звідти всю «крамолу».

Дослідник «Вікіпедії» Михайло Грузнов для проєкту «Можем объяснить» розповів, що в «РуВики» скопіювали «Вікіпедію» у версії від 1 травня 2023 року. Навіть візуально.

Потім редактори почали цензурувати тексти. Так, зі статті про Путіна зникли згадки про Кабаєву, текст про Медведєва зачистили від звинувачень у корупції. Ордер на арешт Путіна «РуВики» називає «незаконним», а різанину в Бучі – «інсценуванням. Україна і пов’язані з нею теми та події – це взагалі окремий пропагандистський пласт у «РуВікі», який і обговорювати не варто. Бо про кремлівський firewall для українських питань відомо ще з вересня 2022 року.

Торік «російський аналоговнет Вікіпедії» отримав понад півмільярда рублів у вигляді пожертвувань від невідомих меценатів. «РуВики» має і свою «фабрику тролів», яка публікує незграбні, але хвалебні коментарі про проєкт у російських соцмережах.

Проте, попри це, за рік роботи сайт «РуВики» так і не злетів. У травні на платформу зайшли лише 990 тисяч разів, у червні – ще на 200 тисяч менше. Для порівняння: кількість заходів на «Вікіпедію» в червні становила 123 млн.

Отже, «РуВики» вже фактично повторює долю «платформи Симоньян». Але Кремль це не обходить у створенні власних: інформаційної, політико-економічної, історичної, спортивної та інших паралельних реальностей. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
201
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду