Убивство Ірини Фаріон: українські політики  закликали притягнути до відповідальності вбивць

Убивство Ірини Фаріон: українські політики закликали притягнути до відповідальності вбивць

20 Липня 2024
3606
20 Липня 2024
10:14

Убивство Ірини Фаріон: українські політики закликали притягнути до відповідальності вбивць

3606
Увечері 19 липня колишня депутатка та доктор філологічних наук Ірина Фаріон померла у лікарні внаслідок важкого поранення.
Убивство Ірини Фаріон: українські політики  закликали притягнути до відповідальності вбивць
Убивство Ірини Фаріон: українські політики  закликали притягнути до відповідальності вбивць

Президент Зеленський висловив вдячність кожному, хто допомагає розслідуванню, а також висловив співчуття сімʼї та всім близьким Ірини Фаріон.

«Зранку вже були нові доповіді міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка та керівника Служби безпеки України Василя Малюка щодо розслідування вбивства Ірини Фаріон. Відпрацьовуються всі доступні камери спостереження, триває опитування свідків, обстежується територія кількох районів. Досліджуються всі версії, включно з тією, що веде в Росію», — написав Зеленський.

Він додав, що залучені всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ для пошуку злочинця.

На інформацію про смерть мовознавиці Ірини Фаріон відреагував голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Її життя обірвав постріл.  Мовознавиця, філологиня, науковиця, професорка, народна депутатка України VII скликання — Ірина Фаріон.  Події у Львові вкотре засвідчують, що терор та насилля у будь-якій формі є неприпустимими. Злочинець повинен бути знайдений та притягнутий до відповідальності. Щирі співчуття рідним та близьким», — написав Стефанчук у соцмережі.

На вбивство Ірини Фаріон відреагував і прем`єр-міністр України Денис Шмигаль"Учора жахливий злочин обірвав життя Ірини Фаріон — мовознавиці, викладачки, громадської діячки. Це вбивство посеред Львова буде належно розслідуване, а вбивця має бути притягнутий до відповідальності. Нікому не дано право зброєю вирішувати долю людей та відбирати їхнє життя".

Закликав знайти вбивцю Ірини Фаріон та покарати його сповна і уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Міський голова Києва Віталій Кличко назвав вбивство Ірини Фаріон провокацією і викликом правоохоронній системі, демократії і стабільності в країні.

«Насильство - не методи  боротьби з опонентами і тими, хто мислить інакше. Вбивство Ірини Фаріон — це провокація і виклик. Правоохоронній системі, демократії і стабільності в країні. І повинне бути розслідуване оперативно і відкрито для громадськості», — підкреслив Кличко.

Заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк висловила співчуття і наголосила, що завдання правоохоронців — знайти і покарати вбивцю.

«Жахлива звістка.Ірина Дмитрівна Фаріон померла в лікарні після замаху на неї. Замовний постріл обірвав її життя. Вічна памʼять пані Ірині - науковиці , політикині, яка любила українську мову понад усе.  Щирі співчуття  та сил родині, колегам пані Ірини. Завдання правоохоронних органів знайти та покарати злочинців», — відзначила Кондратюк.

Народний депутат України та голова Надвірнянської міської ради Зіновій Андрійович висловив упевненість, що до вбивства причетна Росія.

«За українську мову Москва стріляє в скроню!... Це був постріл в Україну. Ірина Фаріон у своєму youtube каналі розповідала про видатних українців, які загинули за ідею. За ідею загинула і вона сама. Навряд чи хтось захищатиме українську мову так затято і безкомпромісно! Вона запамʼятається всім нам своєю проукраїнською позицією та крилатими висловами. Ірина Фаріон розуміла, що це може статись, але стояла на своєму. Ірину вбили!», — написав Зіновій Андрійович.

Ірина Фаріон народилася 29 квітня 1964 року у Львові. Вона мовознавиця, професорка Національного університету «Львівська політехніка», членкиня політради ВО «Свобода», народна депутатка України VII скликання (2012— 2014 року), а також двічі була депутаткою Львівської облради від ВО «Свобода».

У п'ятницю, 19 липня, у Львові на вулиці Масарика був скоєний замах на Ірину Фаріон.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство. Стан потерпілої тяжкий, лікарі борються за її життя. Згодом статтю перекваліфікували на ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Під час брифінгу Ігор Клименко повідомив, що основні версії, які розглядають на цю хвилину: особиста неприязнь, громадсько-політична діяльність пані Фаріон. Не виключають, що вбивство має замовний характер.

Також міністр розповів, що на місці злочину знайшли гільзу. Після проведення судово-медичної експертизи слідчі матимуть додаткові відомості.

Фото: Зіновій Андрійович/фейсбук. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3606
Читайте також
19.07.2024 23:32
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 125
19.07.2024 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
1 281
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Іван
1 дн. тому
І знову за Українську мову вбивають , все повторюється. Фаріон була захисником всього УКРАЇНСЬКОГО ,ворогом москви,всбого расейського. Не любили ЇЇ проросіські сили в Україні , тай і Українська теперішня влада теж,цькували її за Українську позицію,звільнили незаконо з універу за відстоювання всього ,що звязано з УКРАЇНОЮ. Співчуття родині , Фаріон залишиться в історії як людина яка любила Україну і українців і боролася за ВІЛЬНУ УКРАЇНУ без ВСЬОГО расейського !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду