Аналітики Brand Ukraine зафіксували у світових медіа майже одностайне визнання Росії відповідальною за удар по «Охматдиту»

Аналітики Brand Ukraine зафіксували у світових медіа майже одностайне визнання Росії відповідальною за удар по «Охматдиту»

19 Липня 2024
439
19 Липня 2024
19:00

Аналітики Brand Ukraine зафіксували у світових медіа майже одностайне визнання Росії відповідальною за удар по «Охматдиту»

439
За даними дослідників, найвищий середній бал тональності з усіх проаналізованих регіонів виявили у медіа Латинської Америки, яким була властива одностайність у тому, що атаку здійснила Росія і що її метою була цивільна інфраструктура. Водночас найнижчий середній бал зафіксували у виданнях Південно-Східної Азії.
Аналітики Brand Ukraine зафіксували у світових медіа майже одностайне визнання Росії відповідальною за удар по «Охматдиту»
Аналітики Brand Ukraine зафіксували у світових медіа майже одностайне визнання Росії відповідальною за удар по «Охматдиту»

Провідні медіа світу в межах різних регіонів майже одностайно озвучили, що 8 липня Росія провела одну з найжорстокіших атак, завдавши значних руйнувань і спричинивши численні жертви серед цивільного населення. Про це свідчать результати дослідження, які «Детектору медіа» надала команда громадської організації Brand Ukraine. 

Загалом Brand Ukraine вивчили 182 публікації на тему удару по «Охматдиту», опубліковані 8-9 липня 2024 року у провідних новинних онлайн-виданнях Європи, Північної та Латинської Америки, Субсахарської Африки та Південно-Східної Азії. Для оцінки загальної тональності публікацій використали шкалу від -1 до 1, де «-1» могла отримати стаття з наративами на підтримку Росії, «0» — з нейтральним висвітленням подій, а «1» — з однозначним засудженням дій Росії та висловленням підтримки Україні.

Так, середній показник тональності для всіх проаналізованих публікацій становить 0,88, що свідчить про загальне переважання підтримки України у світових медіа.

Загалом у медіаматеріалах всіх регіонів можна побачити критику дій Росії в Україні та засудження міжнародною спільнотою ракетних ударів по цивільних об’єктах. В окремих публікаціях були присутні звинувачення Путіна в навмисній атаці. Такі удари автори назвали геноцидними, беручи при цьому це слово в лапки. Офіційні представники кількох держав охарактеризували ракетну атаку по «Охматдиту» як воєнний злочин.

У чверті публікацій західних медіа, які передруковували видання інших регіонів, наводили цитати керівництва Росії про те, що удар по цивільних об'єктах у Києві — «результат падіння української ракети ППО». Однак у більшості випадків журналісти одразу спростовували цю інформацію, коментували такі дії Росії як інформаційну війну і рідше зазначали, що не можуть перевірити правдивість заяв.

У медіа також зазначали, що удар по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві стався напередодні саміту НАТО у Вашингтоні та припускали, що Путін прагне кинути виклик Альянсу за допомогою таких проявів сили.

«Велика кількість публікацій у джерелах Субсахарської Африки та Південно-Східної Азії є прямими посиланнями чи передруками публікацій світових медіаслужб, таких як BBC, Reuters, AFP. Відповідно цим можна пояснити такий високий загальний показник по світу. Жодна із проаналізованих публікацій не заперечувала відповідальність Росії за ракетну атаку. Проте автори деяких статей утримались від чіткого звинувачення Росії, не применшуючи при цьому трагічності подій», — зауважили в Brand Ukraine.

Найвищий середній бал тональності з усіх проаналізованих регіонів виявили у медіа Латинської Америки — 0,91. Провідним медіа регіону (O Globo, Infobae, UOL, Clarin, La Nacion та El Tiempo) була властива одностайність у тому, що атаку здійснила Росія і що її метою була цивільна інфраструктура.

Загалом дослідники проаналізували 45 матеріалів. Близько 37% з них містили згадки міжнародного осуду російських атак. Цікаво, що в статті про нейтральну офіційну заяву Бразилії автори не погодилися із позицією та назвали російську ракету російською ракетою.

У 23% статей звучать заклики притягнути Росію до відповідальності за вчинені дії. У деяких матеріалах — визнати російські військові обʼєкти законними цілями для України. Окрім цього, 17% статей містили меседж про те, що Україна потребує посилення своєї системи ППО, зокрема через допомогу західних партнерів.

У матеріалах (25) медіа Південно-Східної Азії зафіксували найнижчий середній бал тональності — 0,76. Дослідники проаналізувати статті The Star, The Straits Times, DetikNews, Kompas, The Voice of Vietnam, Thanh Nien, Zao Bao та з'ясували, що в цьому регіоні є очевидний поділ у симпатіях між тими медіа, що посилаються на західні джерела і тими, що продукують власні матеріали.

Усі публікації з посиланнями на провідні західні медіа (19 з 25 проаналізованих) визнали відповідальність Росії за удар, тоді як решта були більш нейтральними. Зокрема, нейтральними були всі проаналізовані публікації у медіа В’єтнаму. І хоча в статтях коротко зазначали позиції як України, так і Росії, проте журналісти цитували лише російських офіційних осіб.

Попри це, у 20% матеріалів помітили цитування заклику українських офіційних осіб посилити країну системами ППО.

Аналітики також переглянули 19 матеріалів з медіа Субсахарської Африки (The Star, News 24, The Standart, Premium Times, SowetanLive, IoL та Graphic Online). За їхніми даними, 80% публікацій у провідних ЗМІ Кенії, Південно-Африканської Республіки, Гани та Нігерії були передруками зі статей BBC, AFP та Reuters. 

Статті, опубліковані у виданнях Premium Times та SowetanLive, характерні найбільш емоційним висвітленням подій 8 липня та засудженням російського ракетного удару по лікарні «Охматдит», що може бути зумовлено тим, що співавторами цих статей були українці.

Читайте також:

Раніше OSINT-спільнота Molfar ідентифікувала 95 російських військових, ймовірно причетних до обстрілу дитячої лікарні «Охматдит» у Києві 8 липня. Їхні імена та особисті дані опубліковали на сайті спільноти. Команда також спростовала твердження пропаганди про попереднє ураження російської ракети засобами ППО.

Нагадаємо, 8 липня російська армія під час масованого обстрілу України вчинила черговий воєнний  злочин, обстрілявши дитячу лікарню «Охматдит», ще один медзаклад та житлові будинки в Києві і в Кривому Розі. 

СБУ встановила, що по «Охматдиту» росіяни вдарили ракетою Х-101. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством).

За даними голови МВС Ігоря Клименка, внаслідок російської атаки в «Охматдиті» загинуло дві особи, за медичною допомогою звернулося 32 поранених. Госпіталізовано з травмами 8 дітей.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що росіяни запустили понад 40 ракет різних типів та атакували Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Слов'янськ, Краматорськ. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до низки міжнародних організацій із закликом відреагувати на російський обстріл медичного закладу. 

Тим часом російські пропагандисти почали виправдовувати черговий терористичний акт російських злочинців, поширюючи відповідні фейки

У Києві та Кривому Розі 9 липня оголосили днем жалоби у зв'язку з російським масованим ракетним ударом по Україні 8 липня. 

Фото: мобільний рятувальний центр швидкого реагування ДСНС України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
439
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду