У Росії суд скасував один зі штрафів журналістці  Лутфіє Зудієвій

У Росії суд скасував один зі штрафів журналістці Лутфіє Зудієвій

18 Липня 2024
361
18 Липня 2024
21:54

У Росії суд скасував один зі штрафів журналістці Лутфіє Зудієвій

361
Судді пристали на аргумент захисту журналістки, що поліцейські взагалі не мали права складати протокол про правопорушення замість іншого органу — Роскомнагляду
У Росії суд скасував один зі штрафів журналістці  Лутфіє Зудієвій
У Росії суд скасував один зі штрафів журналістці  Лутфіє Зудієвій

Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції у Краснодарі скасував штраф журналістці видання «Ґрати» та кримській правозахисниці Лутфіє Зудієвій, що був призначений за публікацію у Фейсбуку. Про це йдеться у повідомленні  на сайті «Ґрат».

Йдеться про пост, оприлюднений медійницею зі згадкою «Радіо Свобода» без маркування видання як «іноземного агента».

Судді пристали на аргумент захисту журналістки, що поліцейські взагалі не мали права складати протокол про правопорушення замість іншого органу — Роскомнагляду.

Два адміністративні протоколи за декілька публікацій у фейсбуку співробітники кримського «Центру з протидії екстремізму» склали на правозахисницю в лютому 2024 року. Зокрема, в дописах Зудієвої йшлося про позбавлення кримських адвокатів ліцензії зі згадкою схожої практики в Білорусі та про вирок журналісту Владиславу Єсипенку.

У публікаціях журналістка також згадала білоруську та українську редакцію «Радіо Свобода» без маркування «іноземний агент», як того вимагають окупанти згідно з російським законодавством.

Уже 20 березня Київський «райсуд» окупованого Сімферополя оштрафував її на 2,5 тисячі рублів за «зловживання свободою масової інформації».

Як зазначає журналістка, 9 квітня «суддя Верховного суду» Криму Єкатерина Тимошенко залишила чинним це рішення.

Адвокат кримськотатарської активістки Еміль Курбедінов із таким рішенням не погодився та заявив, що оскаржуватиме його в касаційному порядку. 

Також до касаційного «суду» захист Зудієвої надіслав ще дві скарги: на штраф у 12 тисяч рублів, який їй присудили за присутність на судовому засіданні в кримінальній справі політв’язнів Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, а також на штраф у 2 тисячі рублів — за публікації у фейсбуку у справі «білогірської групи» щодо фігурантів Енвера й Різи Омерова та Айдера Джаппарова.

Нагадаємо, раніше Комітет захисту журналістів (CPJ) заявив, що окупаційна влада Криму має припинити залякувати журналістку, кореспондентку «Кримської солідарності» Лутфіє Зудієву та дозволити представникам медіа працювати на півострові вільно.

Нещодавно Лутфіє Зудієва отримала «застереження про недопустимість організації мітингів» від окупаційного Центру з протидії екстремізму в тимчасово окупованому Криму. Напередодні додому до журналістки приходив уповноважений з відділу карного розшуку МО МВС Росії «Джанкойський» і намагався опитати за дорученням Центру.

У квітні окупаційний Мировий суд №10 Сімферополя оштрафував її на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації». 

До цього 22 лютого 2024 року в Джанкої російські силовики провели обшук у журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої. Її звинуватили у «зловживанні свободою масової інформації» за поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента». Наприкінці березня стало відомо, що підконтрольний Росії Київський районний суд у Сімферополі оштрафував Зудієву на 2500 рублів.

Ми також писали, що російські силовики затримували Зудієву і в липні 2023 року. В такий спосіб окупаційна влада перешкодила їй висвітлювати судове засідання в так званому Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Пізніше її відпустили та оштрафували на 12 тисяч рублів (приблизно 5 000 грн). 

Фото: Антон Наумлюк / «Ґрати»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
361
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду