Держкіно затвердило комісію конкурсу до Ради з держпідтримки кінематографії

Держкіно затвердило комісію конкурсу до Ради з держпідтримки кінематографії

11 Липня 2024
490
11 Липня 2024
18:30

Держкіно затвердило комісію конкурсу до Ради з держпідтримки кінематографії

490
Наразі причини відхилення одних кандидатів та затвердження інших не відомі. Деякі представники кіноспільноти заявили про непрозорість процедури.
Держкіно затвердило комісію конкурсу до Ради з держпідтримки кінематографії
Держкіно затвердило комісію конкурсу до Ради з держпідтримки кінематографії

Державне агентство України з питань кіно в закритий спосіб затвердило склад комісії для проведення конкурсу з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії. Відповідний наказ з підписом т.в.о. голови Держкіно Юлії Шевчук оприлюднили 10 липня на сайті агентства.  

До складу комісії увійшли:

  • Юлія Шевчук — від Державного агентства України з питань кіно;
  • Андрій Халпахчі — від Державного агентства України з питань кіно (за згодою);
  • Сергій Борденюк — від Національної спілки кінематографістів України;
  • Дарина Трегубова — від громадської організації «Спілка підприємців теле- та кіноіндустрії»;
  • Вікторія Ярмощук — від асоціації «Українська кіно-асоціація».

Водночас відомо, що серед кандидатур, висунутих до складу комісії від профільних організацій, були відомі кінематографісти та діячі культури, як-от Олег Сенцов, Валентин Васянович, Ірина Цілик, Надія Парфан, Алла Самойленко, Ілля Гладштейн, Володимир Шейко, Олена Гончарук, Богдан Логвиненко та інші.

Деякі представники кіноспільноти заявили про непрозорість процедури відбору кандидатів.

«Пораділи звільненню Кудерчук, і не забуваємо, що керують цим балаганом всі ті самі персонажі. Без прозорого конкурсу, мутно, попротягували своїх, які будуть голосувать так, як треба. Попереду багато роботи», — прокоментував новину кінооператор та продюсер Андрій Котляр.

Колишня заступниця міністра культури Ірина Подоляк у соцмережах написала«Сіло кілька людей у кабінеті т. в. о. голови пані Юлії Шевчук, подивилась на подані ГО кандидатури, посміялись з наївних, вибрали тих, хто найбільше підходить, і видали наказ».

Нагадаємо, у травні минулого року Національна спілка кінематографістів подала позов проти Кабінету Міністрів, який продовжив повноваження членів Ради, посилаючись на воєнний стан. Повноваження складу органу закінчилися в березні 2023-го. 

Суди тривали цілий рік, і у квітні цього року Шостий апеляційний Київський адміністративний суд ухвалив, що рішення Кабміну таки було незаконним. Проте Держкіно подало клопотання вже у Верховний Суд, і його задовільнили.

13 червня адвокатка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк, яка представляє інтереси позивача, повідомила, що Держкіно таки мусить переобрати Раду з державної підтримки кінематографії.

27 червня українська кіноспільнота поширила відкритий лист, у якому повідомила, що підтримує оголошення конкурсу на обрання членів Ради з державної підтримки кінематографії і вимагає відставки голови Держкіно Марини Кудерчук.

Підписанти також вимагали прозорої процедури відбору, громадський контроль, а також перенаправити заплановані на 2024 рік «на державну підтримку кінематографії бюджетні кошти на потреби Сил оборони, окрім визначених законодавством зобов’язань Держкіно».

Зрештою 5 липня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про звільнення Марини Кудерчук з посади голови Держагентства з питань кіно. Тимчасово виконуватиме обовʼязки голови відомства Юлія Шевчук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду