НАТО оприлюднило декларацію за підсумками перших днів саміту

НАТО оприлюднило декларацію за підсумками перших днів саміту

11 Липня 2024
1320
11 Липня 2024
10:50

НАТО оприлюднило декларацію за підсумками перших днів саміту

1320
У спільному документі заявили, що «майбутнє України — в НАТО».
НАТО оприлюднило декларацію за підсумками перших днів саміту
НАТО оприлюднило декларацію за підсумками перших днів саміту

Члени НАТО оголосили, що повністю підтримують право України обирати власний механізм безпеки та вирішувати власне майбутнє без зовнішнього втручання. Про це йдеться в тексті декларації.

У спільному документі заявили, що «майбутнє України — в НАТО».

Окрім того, країни-членкині визнали, що Україна стає дедалі більше оперативно та політично інтегрованою з Альянсом, а також привітали «конкретний прогрес», якого Україна досягла після тогорічного Вільнюського саміту щодо необхідних демократичних, економічних і безпекових реформ.

«Поки Україна продовжує цю життєво важливу роботу, ми продовжуватимемо підтримувати її на незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Ми ще раз підтверджуємо, що зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли члени Альянсу погодяться й умови будуть виконані», — йдеться в декларації.

У декларації зауважують, що рішення НАТО та ради «Україна — НАТО», ухвалені на саміті, у поєднанні з поточною роботою членів Альянсу є «мостом» до членства України.

У підсумковому документі НАТО також засуджує Білорусь, КНДР та Китай, які сприяють російській агресії, застерігає росіян від розміщення ядерної зброї в космосі та зобов'язується до наступного саміту розробити стратегію щодо протистояння Росії.

Окрім того, в декларації йдеться, що в НАТО з’явиться окремий підрозділ щодо підтримки безпеки та підготовки для України.

«Прийнято рішення про заснування "НАТО з підтримки безпеки та підготовки для України" (NSATU) для координації надання військового обладнання та навчання для України членами Альянсу та партнерами», — йдеться в повідомленні.

Мета нової структури — поставити безпекову допомогу Україні на міцну основу, забезпечуючи посилену, передбачувану та узгоджену підтримку.

NSATU діятиме в країнах Альянсу, підтримуватиме самооборону України відповідно до Статуту ООН. NSATU не буде, згідно з міжнародним правом, робити НАТО стороною конфлікту. Підрозділ підтримуватиме трансформацію Сил оборони та безпеки України, забезпечуючи її подальшу інтеграцію з НАТО.

Окрім того, члени Альянсу мають намір надати Україні мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року та забезпечити стійкий рівень допомоги з питань безпеки.

Також розширено створення Спільного центру аналізу, підготовки та навчання «Україна — НАТО» (JATEC) — важливого стовпа практичної співпраці, щоб визначити та застосувати уроки війни Росії проти України та підвищити оперативну сумісність України з НАТО.

Нагадаємо, що у Вашингтоні 9 по 11 липня триває саміт НАТО. На захід також запрошено міністрів закордонних справ 35 країн-партнерок, які не входять до Альянсу.

Це третій саміт поспіль, у роботі якого беруть участь не лише глави держав усіх 32 країн-членкинь НАТО, а й лідери індо-тихоокеанських країн-партнерок: Австралії, Японії, Південної Кореї та Нової Зеландії.

Читайте також: Суспільне веде текстову трансляцію саміту НАТО у Вашингтоні

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1320
Читайте також
26.06.2024 14:14
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду