Росія утримує в полоні понад 14 тисяч цивільних українців, — Лубінець

Росія утримує в полоні понад 14 тисяч цивільних українців, — Лубінець

9 Липня 2024
906

Росія утримує в полоні понад 14 тисяч цивільних українців, — Лубінець

906
За словами омбудсмана, цивільні — найважча категорія для повернення з полону, і на це є кілька причин.
Росія утримує в полоні понад 14 тисяч цивільних українців, — Лубінець
Росія утримує в полоні понад 14 тисяч цивільних українців, — Лубінець

Росія загалом утримує в полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

За словами Лубінця, в це число входять українці, яких Росія затримала починаючи з 2014 року на окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей (Україна має окремі списки захоплених там громадян) і після початку повномасштабної агресії.

Лубінець уточнив, що лише на Київщині, яка найменше перебувала під російською окупацією, близько 600 цивільних громадян України потрапили в російський полон.

Омбудсман заявив, цивільні люди — найважча категорія для повернення з полону. На це, за його словами, є кілька причин.

«Перше — згідно з міжнародним гуманітарним правом, ми не можемо проводити обмінів. Таке визначено виключно для військовополонених.

Друге — усі розуміють, що не так багато є цивільних громадян РФ, яких Росія хотіла б повернути.

Третє — судові вироки. Вони виносять величезні за термінами судові вироки проти наших цивільних громадян, звинувачуючи їх у шпигунстві, терористичній діяльності, фінансуванні терористичних організацій, у будь-чому. Головне для них — дати великі терміни ув’язнення: 15, 17, 18, 20, 25 років», — сказав Лубінець.

Зокрема, за його словами, є й випадки, коли росіяни затримували неповнолітніх дітей, щодо яких зараз проводять слідчі дії і які також можуть отримати тривалі тюремні строки.

Крім того, розповів Лубінець, відомо про двох хлопців у Бердянську, яких окупанти розстріляли. За його словами, зараз росіяни навіть не дають можливості забрати тіла цих двох хлопчиків для того, щоб їх поховати. Він припускає, що Росія хоче поховати їх таємно.

Нагадаємо, 28 червня з незаконного ув’язнення в Росії до України повернувся перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял. Він перший звільнений зі списку 30 українських журналістів, захоплених Росією, який оприлюднив ІМІ.

Фото: Дмитро Лубінець / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
906
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду