Харківського журналіста Олександра Лапшина, який зник у травні, знайшли мертвим

Харківського журналіста Олександра Лапшина, який зник у травні, знайшли мертвим

3 Липня 2024
3047

Харківського журналіста Олександра Лапшина, який зник у травні, знайшли мертвим

3047
З огляду на обставини, за яких виявили тіло зниклого журналіста, слідчі розглядають версію самогубства.
Харківського журналіста Олександра Лапшина, який зник у травні, знайшли мертвим
Харківського журналіста Олександра Лапшина, який зник у травні, знайшли мертвим

Журналіста з Харкова Олександра Лапшнина, який зник 29 травня за невстановлених обставин та перебував у розшуку, 29 червня  знайшли мертвим. Інформацію про його смерть підтвердив Суспільному керівник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

«30 травня 2024 року до поліції надійшла заява від родичів Олександра, що він безвісти зник. Поліція почала розслідування. 29 червня до нас надійшла інформація від перехожого, який виявив тіло на мотузці з ознаками суїциду в районі Сортировки.

Звісно, ми мали встановити особу загиблого, бо цей чоловік там перебував довгий час і візуально підтвердити, хто ця людина неможливо. В кишені була записка, але через спеку її неможливо було прочитати. Ймовірно, це була передсмертна записка", - повідомив Сергій Болвінов.

За словами керівника слідчого управління, поліція відібрала зразок ДНК у батька Олександра, і результати аналізу засвідчили генетичний збіг. Про це вже повідомили родині журналіста. Офіційно причину смерті поліція визначить після судово-медичної експертизи, однак правоохоронці мають підстави вважати, що людина, чиє тіло знайшли в посадці, покінчила життя самогубством.

Як повідомив Суспільному керівник пошуково-рятувального загону громадської організації «Троянда на руці» Олександр Гуманюк, Олександра Лапшина шукали протягом місяця.

29 червня волонтери та небайдужі люди знову зібралися прочісувати територію поблизу будинку журналіста, але встигли пройти лише частину.

«На жаль, тіло знайшли місцеві жителі, вони нас набрали, сказали, ми приїхали. Це десь за півтора кілометра від місця його проживання. Ми тримали інформаційну тишу, щоб мали змогу працювати слідчі й повідомити родину», — розповів Олександр Гуманюк.

За інформацією «Суспільне Харків», до повномасштабного вторгнення Олександр Лапшин не працював у ЗМІ. Навесні 2022 року він близько місяця працював фіксером міжнародної агенції Reuters, також писав про реалії Харкова для «УП. Життя».

Нагадаємо, 29 травня в Харкові зник безвісти волонтер і журналіст-фрилансер Олександр Лапшин. Він вийшов з власної квартири без документів і телефона і з того часу не виходив на зв'язок.

«Нічого не вказувало на те, щоб у нього були якісь проблеми. Напередодні він спілкувався з батьками, із братом, усе було добре. Зазвичай він ніколи не залишав телефон і завжди був на зв'язку. Що могло статися того дня, не зрозуміло», — розповіли рідні Олександра.

Раніше Олександр Лапшин як фрилансер публікував матеріали в медіа, зокрема в «Українській правді», робив фото з обстрілів Харкова для Суспільного тощо. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну також волонтерив.

За словами Олександрового друга, журналіста Євгена Тітова, Лапшин мав акредитацію і працював переважно на Харківському напрямку.

«Із самого початку війни Олександр брав участь у багатьох проєктах, серед яких волонтерські, виїздах із журналістськими місіями, зокрема у гарячі точки, навчанні з першої допомоги тощо. Постійно активно допомагав харків’янам й багато робив у інформаційно-освітньому полі», — розповіла подруга журналіста Вікторія Чала.

Близькі Лапшина не пов’язували його зникнення  з журналістською діяльністю. «Нічого гучного чи незвичного не було. Сашко намагався не торкатися гострих тем. Його більше цікавило висвітлення взаємодопомоги, підтримки — у цьому весь він», — передає слова його подруги «УП.Життя».

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Лапшина

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3047
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду