Міненерго: росіяни запустили нову ІПСО, її мета — не допустити розвитку атомної генерації в Україні

Міненерго: росіяни запустили нову ІПСО, її мета — не допустити розвитку атомної генерації в Україні

2 Липня 2024
1311

Міненерго: росіяни запустили нову ІПСО, її мета — не допустити розвитку атомної генерації в Україні

1311
З’являється велика кількість вкидів у соцмережах, замовних статтях у ЗМІ і коментарях «експертів», що влада замість швидкого розвитку додаткової розподіленої генерації планує спрямовувати кошти на тривалу добудову атомних блоків, а в підсумку — нічого не побудує. Твердження про те, що замість розвитку атомної енергетики треба впроваджувати газову генерацію, є ворожою ІПСО.
Міненерго: росіяни запустили нову ІПСО, її мета — не допустити розвитку атомної генерації в Україні
Міненерго: росіяни запустили нову ІПСО, її мета — не допустити розвитку атомної генерації в Україні

На тлі критичної ситуації в енергетичній системі України, що спричинена масованими ракетно-дроновими ударами Росії по українській енергетичній інфраструктурі, ворог продовжує активізовувати інформаційні атаки, спрямовані на дискредитацію дій, що здійснюються для подолання кризи в енергетиці й підготовки до складного осінньо-зимового періоду. Про це йдеться у зверненні Міністерства енергетики України з приводу поширення недостовірної інформації.

У Міненерго попередили, що метою ворога є розхитування соціальної ситуації на дуже чутливій для людей темі енергетики. 

«Наразі в українському інфопросторі значно активізувалось вороже ІПСО, метою якого є недопущення розвитку атомної генерації в Україні і формування недовіри до дій влади в цьому напрямку. З’являється велика кількість вкидів у соцмережах, замовних статтях у ЗМІ і коментарях “експертів”, що влада замість швидкого розвитку додаткової розподіленої генерації планує спрямовувати кошти на тривалу добудову атомних блоків, а у підсумку — нічого не побудує. Твердження про те, що замість розвитку атомної енергетики треба впроваджувати газову генерацію, є ворожим ІПСО», — йдеться у зверненні. 

У ньому наголосили, що розвиток атомної і розподіленої генерації — це важливі паралельні процеси, які не впливають один на одного, «і ми розвиваємо ці напрямки одночасно. Нарощування потужностей розподіленої генерації електроенергії має важливе значення для забезпечення термінових потреб споживачів. Нам дуже потрібна розподілена генерація: газотурбінні і газопоршневі установки, зелена генерація». Зазначається, що український уряд постійно працює над такими швидкими рішеннями. Водночас, кажуть у Міненерго, розвиток атомної генерації дасть змогу реалізувати довгострокові проєкти, що забезпечать енергетичну стабільність України в майбутньому. 

У міністерстві впевнені, що інформаційні вкиди ворога значно активізувались перед можливим прийняттям Верховною Радою проєкту закону про добудову 3-го і 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС. 

«росія веде систематичну пропагандистську роботу задля дискредитації дій влади в напрямку розвитку атомної галузі. Ворогу не вигідно, щоб ми розвивали атомну енергетику і ставали більш міцною енергетичною державою. Україна зараз має можливість добудувати один із запланованих блоків, який готовий уже на 80%, лише за 2,5–3 роки. Це 1100 МВт потужності (якщо б цей блок уже було добудовано і підключено до енергосистеми, то зараз обмеження енергопостачання були б мінімізовані або б про них взагалі не йшлося)», — повідомили у міністерстві. 

Зазначається, що ухвалення цього закону Верховною Радою дозволить розпочати добудову двох енергоблоків, збільшити потужність генерації на 2200 МВт і відповідно виробництво найдешевшого виду електроенергії. 

За інформацією Міненерго, наразі утримувати енергосистему та не допустити тотального блекауту в дуже складній ситуації вдається завдяки роботі атомних станцій, «і коли з капітального ремонту виводять атомні блоки, це одразу відчутно — графіки відключень стають більш легкими». 

«Ворог дуже сильно був інтегрований у нашу енергетичну сферу і точно знає, що базова атомна генерація в нашій енергетичній системі — це наша сила, завдяки якій є світло (вона стабільно покриває близько 50% потреби в електроенергії). 

Окупувавши Запорізьку АЕС і в такий спосіб вилучивши з української системи 6 атомних блоків, росія намагалась зруйнувати систему. До повномасштабного вторгнення в Україні працювало 15 атомних енергоблоків, а ЗАЕС виробляла майже половину усієї української атомної енергії. Але завдяки зусиллям енергетиків система залишилась стабільною, а українці зі світлом», — ідеться у зверненні. 

У міністерстві попередили, що в медіа та соціальних мережах також продовжують активно поширювати меседжі, що криза в енергетичній системі України начебто створена штучно і українцям спеціально не дають світла, щоб заробити на цьому, спрямувавши всю електроенергію за кордон. Міненерго назвав таку «інформацію» фейковою, адже експорт електроенергії не здійснюється, а винуватицею критичної ситуації в енергетиці України та нинішніх обмежень електропостачання є Росія, її масовані удари по українській енергетиці — маневровій генерації, об’єктах системи передачі електроенергії. 

"Ворог використовує фейкові меседжі, що влада спеціально залякує українців, щоб примусити до капітуляції та змусити виїжджати з України. ЦЕ ТАКОЖ ФЕЙК. Адже це робить не українська влада, а російська — з метою посіяти страх, розчарування і зневіру», — попереджають у Міненерго. 

Там підкреслили, що українські енергетики роблять усе можливе і навіть неможливе, щоб утримувати ситуацію стабільною, і постійно працюють над збалансуванням енергосистеми. «Так, дефіцит електроенергії є значний — адже зруйновано більше 9 ГВт генеруючих потужностей (для порівняння, у зимовий період минулого року споживання електроенергії було на рівні 18 ГВт). Причини дефіциту — масовані атаки росіян на українські енергетичні об’єкти», — зазначають у міністерстві. 

У Міненерго закликали стежити лише за офіційною інформацією і не довіряти неперевіреним повідомленням з неверифікованих джерел. 

Фото: Міненерго

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду