Аналітичний звіт «Дискредитація українських біженців»

Аналітичний звіт «Дискредитація українських біженців»

28 Червня 2024
401

Аналітичний звіт «Дискредитація українських біженців»

«Центр протидії дезінформації»
401
Центр протидії дезінформації за результатами аналізу інформаційного простору виявив ворожі кампанії інформаційного впливу щодо українських біженців.
Аналітичний звіт «Дискредитація українських біженців»
Аналітичний звіт «Дискредитація українських біженців»

Оригінал публікації у соцмережах «Центру протидії дезінформації» за посиланням 

Центр проаналізував 253063 відповідних повідомлень українською, російською та іншими мовами у період з 24.02.2022 по 30.05.2024 включно і встановив, що більшість повідомлень мають нейтральний характер та містять інформацію щодо кількості біженців, умов отримання допомоги в іноземних країнах та інші відомості прикладного характеру.

Водночас значна частина повідомлень є маніпуляцією та дезінформацією, спрямованими на дискредитацію України та її громадян за кордоном, а також урядів і населення європейських країн, які прийняли українців.

Держава-агресор у контексті українських біженців використовує три напрями інформаційного впливу.

Перший – «демонізація українських біженців, спрямована на європейську аудиторію». рф прагне спотворити уявлення європейських громадян про українців та створити імідж українського біженця як «невдячного вандала-злочинця». Головною ж метою, яку переслідують росіяни, є «демонізація» людей, які були змушені тікати від російської навали.

Другий – «демонізація країн ЄС у питанні підтримки українських біженців, спрямована на російську та українську аудиторії».

Основним завданням у рамках цього напряму є дискредитація політики урядів країн Європи у сфері соціального забезпечення та надання гуманітарної допомоги українцям, які тікають від війни. Головною ж метою є «демонізація» країн та громадян Європейського Союзу шляхом створення образу неблагонадійних та корисливих прихильників аморальних цінностей.

Третій – «позиціонування Росії як найкращого прихистку для українських біженців». РФ активно використовує тему українських біженців для виправдання цілей «спеціальної воєнної операції», демонструючи буцімто бажання українських громадян поєднати своє життя з російською федерацією.

Основним завданням держави-агресора у рамках цього напряму є дискредитація військово-політичного керівництва України та виправдання злочинних дій армії рф на території нашої держави, а також створення образу рф як демократичної країни, яка надає прихисток українським біженцям, які змушені тікати від наслідків діяльності «терористичного київського режиму».

Для досягнення своїх цілей росіяни, зокрема, створили та поширили фейкові матеріали щодо українських біженців, які з використанням соціальних мереж було поширено в європейському інформаційному просторі. Також використовуються заяви офіційних осіб держави-агресора, підконтрольні державні медіа, мережі координованої неавтентичної поведінки.

З повною версією звіту можна ознайомитися за посиланням

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр протидії дезінформації»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
401
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду