Російські пранкери опублікували розмову з головою МЗС Британії від імені Порошенка

Російські пранкери опублікували розмову з головою МЗС Британії від імені Порошенка

27 Червня 2024
1219
27 Червня 2024
10:54

Російські пранкери опублікували розмову з головою МЗС Британії від імені Порошенка

1219
На відео чутно, як Девід Кемерон розповідає нібито Петру Порошенку про свою вечерю з Трампом, свої думки про війну, НАТО і Казахстан.
Російські пранкери опублікували розмову з головою МЗС Британії від імені Порошенка
Російські пранкери опублікували розмову з головою МЗС Британії від імені Порошенка

Російські пранкери Вован і Лексус 26 червня опублікували запис відеодзвінка з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Кемероном, який вони робили від імені колишнього Президента України Петра Порошенка. Про це повідомляє Reuters.

Відео триває близько 15 хвилин. На ньому Кемерон у простому одязі розмовляє на вулиці з нібито Порошенком про питання, які стосуються України.

Зокрема, він розповів про приватну вечерю з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом у квітні, під час якої закликав республіканців проголосувати за надання військової допомоги Україні в Конгресі.

«Трамп переконаний, що треба укласти угоду [між Україною та Росією], але це не так, тому що Путін хоче набагато більше», — каже Кемерон на відео. Він додає, що, на його думку, Трамп у разі перемоги на виборах підтримає сторону-переможця на полі бою.

Голова МЗС Британії також каже, що Україну не запросять до НАТО на саміті в липні, бо проти цього виступають США, а ідея Франції про відправлення західних військових на українську територію неправильна, бо ті стануть мішенню для росіян.

В іншому фрагменті Кемерон розповідає про зустріч із міністром закордонних справ Казахстану у квітні, коли той сказав, що Росія, як побоюються в Астані, «хоче відрізати шматок» північного Казахстану, де проживають багато етнічних росіян.

Міністерство закордонних справ Британії ще на початку червня заявляло, що Кемерон провів відеодзвінок з кимось, хто видавав себе за Петра Порошенка, перш ніж зрозумів, що став жертвою пранку.

У Міністерстві закордонних справ заявили, що дзвінок виглядав як російська операція, покликана відвернути увагу від війни Росії проти України. На запитання щодо автентичності відео британське МЗС не відповіло.

Як пише Reuters, раніше Вован і Лексус заперечували звинувачення Заходу у зв’язках з російськими спецслужбами, хоча вони часто ставлять своїм жертвам питання, які можуть становити інтерес для Росії.

Нагадаємо, в листопаді 2023 року жертвою російських пранкерів Вована і Лексуса стала прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні. Один із них видав себе за африканського політика. Під час телефонної розмови Мелоні зізналася пранкеру, що війна в Україні спричиняє «велику втому» і що вона має кілька ідей, як «знайти вихід із ситуації».

У листопаді 2022 року Вован і Лексус додзвонилися президентові Польщі Анджею Дуді, вдаючи лідера Франції Емманюеля Макрона. Саме в цей час у польському селі Пшеводув неподалік кордону з Україною впала ракета. У розмові Дуда, зокрема, запевнював нібито Макрона, що «не хоче війни з Росією» і тому «вкрай обережний».

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1219
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду