Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

25 Червня 2024
689
25 Червня 2024
15:09

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

689
МКС стверджує, що ексміністр оборони та голова Генштабу РФ несуть відповідальність за атаки на цивільні об'єкти та завдання умисної шкоди цивільному населенню, що є воєнним злочином та злочином проти людяності.
Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова
Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу Збройних сил РФ Валерія Герасимова. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на заяву суду.

Рішення винесли судді Росаріо Сальваторе Айтала (головуючий), Серхіо Херардо Уґальде Ґодінес та Хайкель Бен Махфуа.

Ордер на арешт виданий «у зв'язку з ситуацією в Україні за ймовірні міжнародні злочини, скоєні у період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року».

«На час інкримінованих діянь, кожен з них, як стверджується, несе відповідальність за воєнний злочин, що полягає у здійсненні нападів на цивільні об'єкти (стаття 8(2)(b)(ii) Римського статуту), воєнний злочин, що полягає у заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам (стаття 8(2)(b)(iv) Римського статуту), а також злочин проти людяності, що полягає у нелюдських діях, передбачений статтею 7(1)(k) Римського статуту», — йдеться в рішенні суду.

Обидва ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих стороною обвинувачення.

«Палата досудового розслідування II вважає, що існують достатні підстави вважати, що обидва підозрювані несуть відповідальність за ракетні удари, завдані російськими збройними силами по українській електричній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року», — повідомили в суді

Протягом цього періоду російські збройні сили здійснили велику кількість ударів по численних електростанціях та підстанціях у різних місцях України.

Палата попереднього провадження II також визначила, що кампанія російських ударів включає в себе неодноразове вчинення актів проти цивільного населення, які здійснюються відповідно до державної політики, у розумінні статті 7 Статуту.

«Таким чином, є достатні підстави вважати, що підозрювані умисно заподіяли сильні страждання або серйозні тілесні ушкодження, а також шкоду психічному або фізичному здоров'ю, а отже несуть кримінальну відповідальність за злочин проти людяності та інші нелюдські діяння, як це визначено у статті 7(1)(k) Римського статуту», — наголосили в суді.

Зміст ордерів видано під грифом «таємно» з метою захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування.

«Однак, беручи до уваги, що поведінка, подібна до тієї, про яку йдеться в ордерах на арешт, і яка є порушенням міжнародного гуманітарного права, як видається, триває, Палата вважає, що поінформованість громадськості про ці ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів, передбачених статтею 58(1)(b)(iii) Римського статуту», — додали в суді.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської дитячої омбудсманки Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії. 

Крім того, Міжнародна федерація за права людини (FIDH) спільно з Харківською правозахисною групою (ХПГ) і Центром громадянських свобод (ЦГС) звернулись до прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі з вимогою видати ордери на арешт російських пропагандистів: Володимира Соловйова, Маргарити Симоньян, Дмитра Кисельова, Сергія Мардана, а також заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва та першого заступника голови адміністрації президента Росії Олексія Громова. На думку авторів заяви, вони сприяють воєнним злочинам Росії, будучи причетними до кампанії з поширення ненависті до мирних жителів України. Правозахисники заявляють, що ці дії можна кваліфікувати як злочин проти людяності. 

Також правозахисна організація Global Rights Compliance подала до Міжнародного кримінального суду в Гаазі аналіз, у якому стверджується, що під час облоги Маріуполя на початку 2022 року Росія навмисно застосовувала тактику моріння голодом проти мирного населення, що рівнозначне воєнному злочину. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
689
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Цікавий
95 дн. тому
Залишилось майно родинам на Заході заарештувати і заборонити відпочивати у країнах з екстрадиційними договорами з країнами Заходу. А так, QR-код у Портнова на кордоні зчитався... Крім українців ніхто не зарештує і не ліквідує Шойгу з Герасимовим. Хіба в "Крокусі" відпочинуть. Але вже добре МКС набрався сміливості більше причетних росіян оголошувати злочинцями, а не як з збитим Боїнг 9-ь років, здається, всі версії накидані москалями розглядали. А тут не пройшло і 3-р.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду