Постправда проти інформаційних бульбашок: Україні потрібна нова «теорія пояснення всього»

Постправда проти інформаційних бульбашок: Україні потрібна нова «теорія пояснення всього»

25 Червня 2024
970
25 Червня 2024
13:00

Постправда проти інформаційних бульбашок: Україні потрібна нова «теорія пояснення всього»

Іван Верстюк
журналіст та аналітик
970
Тактика уникнення відповідей на складні питання вже стає чи навіть стала стратегією в Україні.
Постправда проти інформаційних бульбашок: Україні потрібна нова «теорія пояснення всього»
Постправда проти інформаційних бульбашок: Україні потрібна нова «теорія пояснення всього»

Етап постбульбашки, що його нині проживає Україна, хитає наше суспільство так, як хитав північно-східний вітер холодної зими 1918 року поодинокі кораблі в Чорному морі, що мусили тікати з Одеси, побоюючись більшовицьких звірств, до Криму чи Туреччини, залежно від домовленостей і розуміння ситуації.

На заміну бадьорості, рішучій суспільній солідарності перших етапів війни приходить етап визнання української реальності такою, якою вона зараз є. Не дуже багатьом удалося пройти всі ці місяці, починаючи з лютого 2022-го, зі збереженими горизонтальними та вертикальними зв’язками. Часом люди змінювали ці свої зв’язки самотужки, часом зв’язки руйнувалися самі собою.

Згадуючи медійні дискусії 2021 року, що передували війні, можна освіжити в пам’яті основне: українські медіа активно шукали способів вийти з бульбашки людей, що між собою згодні, на широкий загал, щоб і його переконати у чомусь правильному. Хитали головами, розводили руками — не вдавалося. Водночас бульбашка починала бути потроху схожою на комунальну квартиру, де важко було щось вважати своїм — усе поступово ставало колективним. Своєрідний «інформаційний колгосп».

Але сталася війна, котра фактично і зруйнувала колишню інформаційну бульбашку. Щоправда, на момент початку війни вже навіть та бульбашка, де всі ще більш-менш погоджувалися один з одним, перестала бути зоною комфорту. В житті з’являлося все більше тих, кого було, як доводить практика, неможливо в чомусь переконати. Вони ще й сміялися з медійної бульбашки, показуючи пальцем на її суперечності, конфлікти чи навіть неправдивість.

Утім, тепер уже цілком ясно: це не зовсім навіть історія про українські медіа. Це вже історія про Україну — сьогоднішню Україну, де починає домінувати дарвінізм. Виживає той, хто найкраще адаптується під будні та реалії. А протестувати проти цього дарвінізму наразі безглуздо, тому що війна оголила найбільш чутливе, зокрема інстинкти. Інстинкт виживання серед них також є.

Це розсипалося мереживом неймовірних контрастів, у яких украй складно зрозуміти Україну та те, що на неї чекає. Скільки різних Україн навколо, тільки подивіться.

Є героїчна Україна бойової звитяги Сил оборони. Є Україна іронічних постів у соцмережі TikTok про пригоди ТЦК. Є Україна нардепів,  чиї інциденти, зокрема, й з нанесенням тілесних ушкоджень ветеранам бойових дій, збурює інформаційний простір. Є Україна внутрішнього фронту, де досі чимало зрадників, що надають ворогам розвідувальну інформацію. Є Україна, де якісь молодики гамселять одне одного прямо на вулиці, щоб, знову ж таки, викласти це в соціальні мережі. Є неймовірна Україна минулого — де бійці УПА героїчно влаштовують засідку проти НКВС, не маючи ні кредитів від МВФ, ні зброї від НАТО, натомість лише трохи їжі від співчутливих селян. Є камерна, по-доброму нуднувата Україна з київських офортів Тараса Шевченка, де важить лише сила вітру над Дніпром і тиша біля Католицького собору св. Олександра. Є Україна лідерів суспільної думки з їхнім ідеалізмом чи, навпаки, скептицизмом і змаганням за аудиторію та перегляди в YouTube чи іншій мережі. А є Україна сьогоднішніх вулиць, куди люди тікають, аби бодай годинку не читати й не дивитися новини.

Цій складній Україні з багатьма іпостасями як ніколи потрібні відповіді. Куди ми рухаємося? Навіщо ми рухаємося туди, куди ми рухаємося? На що ми можемо опертися, щоб більше ніколи не розчаровуватися і не почуватися наївними?

Та ніхто не поспішає давати відповіді на ці питання. Тактика уникнення відповідей на складні питання вже стає чи навіть стала стратегією. В жодному разі не сприймайте це за критику влади. Аж ніяк. Насправді ми самі в цьому винні.

Відповідь на складне питання — це не державна власність. У держави немає монополії на правильні відповіді. В держави є хіба що монополія на політику на основі правильних відповідей. Ніби надто гарячу картоплину з вогнища, ми перекидаємо одне одному зобов’язання давати відповіді. Перетворюємо це на гру. Складну суспільно-політичну гру. Аби от лише не заграватися. Часи не ті.

Чого ми можемо чекати від України? Що вона може нам дати?

Ось три речі, які, на мою думку, Україна все ж може і має забезпечити всім громадянам і громадянкам:

  1. Простір свободи. Він же — креативний простір. У біології, наскільки я знаю, домінує теорія виникнення життя з «первісного бульйону», тобто з суміші води з усілякими неорганічними речовинами. Біологи неодноразово намагалися відтворити «первісний бульйон» у лабораторних умовах і навіть мали певний успіх, бо починали з’являтися бактерії, але подальші тести показували, що бактерії заносилися ззовні. А проте ця теорія живе вже добрі 150+ років. Так само нам потрібно створити й підтримувати цей «креативний бульйон» на рівні країни. Для прикладу — якими б не були 1990-ті, але їхнє гасло про «Зараз треба крутитися» теж було своєрідним креативним простором. Це було потрібним після розвалу Радянського Союзу, а нині знову стає актуальним.
  2. Доступ до реалістичних оцінок ситуації в країні. Не є нормальним, коли більшість у суспільстві живе з одним ключовим висновком: «Все ж досягнути бажаного мені так і не вдалося навіть на 50%». Таке явище виникає внаслідок завищених очікувань і нереалістичних оцінок ситуації навколо. Застосую таку метафору. Ми зараз — ніби станція «Академік Вернадський» в Антарктиді. Життя важке, страшенно холодно, а скоро прийдуть якісь вітри — і стане ще гірше. Середовище агресивне, суворе. Але в якийсь момент ти розумієш, що всередині станції ти можеш зігрітися, поїсти і, наприклад, подивитися кіно чи зателефонувати додому або друзям. І це стає точкою опори. Так само і нам треба. Зрозуміти, що ми нині наче в геополітичній Антарктиді, але в нас є бодай якась своя станція, де часом є електрика і вода, а ще інтернет. Цінувати це. Водночас це буде нашим реалізмом.
  3. Право робити висновки. Не гасла, а висновки. Мені часом здається, що в Україні шалена кількість ресурсів та енергії йде на те, аби переконати людей в тому, що вони роблять якісь неправильні висновки. Але така зараз ситуація, що без власних висновків жити та працювати вкрай важко. Є ті, хто залюбки б делегував функцію продукування висновків комусь, а є й ті, хто взяв би на себе це завдання, особливо якщо це оплачувана функція. Однак варто цілити в те, щоб кожен і кожна могли робити власні висновки, добре обґрунтовані.

Найцікавіше, що це все Україна, яку набагато краще пояснюють не новини, а якісь фундаментальні речі. Роздуми над трьома десятками років нашого незалежного існування подекуди можуть бути кориснішими, аніж швидка новина про реформу шкільного харчування чи чергова заява чийогось міністра закордонних справ. Книжка з історії країни може бути набагато дієвішою підказкою про те, як сьогодні жити, працювати та боротися, аніж черговий аналіз у медіа з поясненням того, що йде не так. Хоча б через те, що війна — це ж і є той історичний період, коли багато що йде не так. Набагато важче показати, що ж все-таки йде так, як воно має йти.

І от, з одного боку, є старий архів медійної бульбашки, де все було досить зрозумілим, було розставлено всі акценти, були розставлені всі знаки «плюс» і «мінус». А з іншого боку, є реальне життя, де цей архів ідей, спостережень, технологій взаємодії з суспільством уже не дуже-то й працює.

Як виявилося, постправда, ще й у добу штучного інтелекту — це не грізний, але переважно надуманий фантом із методичок і конференцій із розвитку медіа, а складнющий етап розвитку інформаційних технологій. На цьому етапі інформаційні бульбашки агресивно конкурують одна з одною, а ядерною зброєю стає — на хвилиночку — принципове непомічання інших бульбашок, інших людей. Замовчування того, що ці бульбашки й люди вважають важливим і потрібним.

Скористаюся наочним прикладом: українець опиняється в ситуації, коли він має десь знайти гроші на акумулятор для будинку чи квартири, а йому пропонують чергове відео в YouTube від Юрія Швеця, де він довго розповідає, хто кому кум і сват у Конгресі США. Зрозуміло, так? Нам потрібна порада, як знайти гроші на придбання акумулятора — а нам радять, як навчитися розбиратися в американській політиці.

І доки кожен і кожна з нас пише свою внутрішню дисертацію з теорії та практики політики під час війни — пише подумки, навіть без плану коли-небудь її захищати — на перший план виходять наші практичні потреби. Ми перенаситилися тим, що називається Big Picture і зголодніли за практичними речами, які робитимуть наше життя кращим, а Україну — безпечнішою.

Чомусь постійно тримаючи Big Picture в голові, все важче знаходити консенсус — навіть не широкий національний консенсус, а просто консенсус у межах бульбашки, де ти з різних причин опинився чи опинилась. А без консенсусу нам буде вкрай важко — можливо, навіть уже з завтрашнього чи післязавтрашнього дня.

Завершу свої роздуми згадкою про Томаса Куна, історика науки й автора бестселера «Структура наукових революцій». Він виклав дуже цікаву ідею про те, як розвивається наука. Отож, в науці, пише Кун, існує певна домінантна теорія, яка має пояснювати всі 100% випадків, що трапляються на практиці. Щойно ця теорія не здатна пояснити бодай один випадок — вона цілком руйнується, а їй на заміну приходить інша теорія, котру в майбутньому чекає, напевне, та сама доля.

Здається, всі ми принесли з собою в день сьогоднішній по теорії з наших попередніх бульбашок — і ця теорія, думали ми, має нам усе й надалі пояснювати. Але то один, то інший випадок починають руйнувати практично кожну з наших теорій. А тому попит на теорію, щоби пояснила нам Україну сьогоднішню, високий як ніколи. Треба сподіватися, ми її знайдемо — і вона буде досить універсальною, щоб ми більше не поверталися до стадії бульбашок, у кожної з яких своя недосконала теорія, котра не витримує перевірки практикою.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
970
Читайте також
27.05.2024 13:00
Іван Верстюк
для «Детектора медіа»
1 591
15.01.2024 10:00
Іван Верстюк
для «Детектора медіа»
696
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду