Гніву на владу дещо меншає, а астрологи взялись «прогнозувати» мир. Настрої українців у соцмережах 15-21 червня

Гніву на владу дещо меншає, а астрологи взялись «прогнозувати» мир. Настрої українців у соцмережах 15-21 червня

25 Червня 2024
490

Гніву на владу дещо меншає, а астрологи взялись «прогнозувати» мир. Настрої українців у соцмережах 15-21 червня

490
Гніву на владу та іноземних партнерів минулого тижня дещо меншає. Як і попереднього тижня позитивних емоцій в постах стільки ж, скільки і негативних – по 38%. Так, індекс настрою соцмереж за 15-21 червня дорівнює 0, повторюючи показники минулого тижня.
Гніву на владу дещо меншає, а астрологи взялись «прогнозувати» мир. Настрої українців у соцмережах 15-21 червня
Гніву на владу дещо меншає, а астрологи взялись «прогнозувати» мир. Настрої українців у соцмережах 15-21 червня

Саміт миру - стратегічна інформаційна операція

Побажання українців до рішень Саміту в соцмережах перевищують можливі його результати: розвал РФ, закінчення війни, репарації та ін. А от підсумкове комюніке обговорюють більш нейтрально, хоча там чимало прихильних до України пунктів (повернення Україні ЗАЕС, звільнення всіх військовополонених, безпека морської торгівлі). Однак дискусійним питанням лишається, як переконати РФ сісти за стіл переговорів на умовах цивілізованого світу. Проросійський сегмент намагається замовчувати саміт, максимум – іронізувати, чому не приїхали лідери тих чи інших держав.

Інформаційна атака Путіна перед Самітом миру частково досягнула мети

Українці і західні лідери обговорювали його заяви, частково відбираючи порядок денний у Саміту миру. Посадовці країн НАТО коментують ультиматум, і це виносять в заголовки медіа, хоча соцмережі підхоплюють слабко. Українці ж плекають ненависть до диктатора, злі жарти і насмішки.

Наступальний потенціал: користувачі очікують на удари по окупантах у Криму

Щодо Криму формуються очікування на потужні удари. Такі перспективи обговорюються дуже жваво, звучать прогнози, що після прибуття F-16. Резонують минулі публікації про те, що Крим – дуже вразливий для росіян.

Удари по російській нафтопереробці найбільше генерують радість вже посеред тижня. А Верховна Рада отримує хвилю подяк за дозвіл органам місцевого самоврядування спрямовувати кошти на сили оборони.

Спроба зупинити ворожий інфопрорив: держава активізує обговорення мобілізаційних змін

Чимало роз’яснень щодо дії електронного військового квитка, також Генштаб та Р.Костенко анонсують демобілізацію: мовляв, зараз темпи поповнення війська прийнятні. Втім, спроби вирішення проблем з ТЦК таки менш помітні за самі проблеми: командування Сухопутних військ оголошує про розслідування бійки в Одеському ТЦК, звітує про це на широку авдиторію Єдиного марафону – але в соцмережах особливої цікавості не викликає, сама бійка була набагато помітніша за рахунок хайпу та емоцій цивільних, які бояться мобілізації.

Ядерна зброя: спроба взяти під контроль російський порядок денний

Заява секретаря РНБО Олександра Литвиненка була зроблена в той же день, коли активно обговорювали приведення ядерної зброї НАТО в бойову готовність, окрім того, це ледь не перший випадок, коли український посадовець так прямо застерігає від ядерної загрози. Отже, це викликало неабияку сукупну тривогу, а частково також і недовіру, адже частина користувачів запідозрила Литвиненка у просуванні російських наративів, а інша частина заперечує: мовляв, і попередній секретар казав подібні речі.

Проблеми в інформаційному тилу: палії авто ТЦК, вандали на могилах та історія з Тищенком

Проукраїнський сегмент (переважно новинарі та пабліки, частково чоловіки) жваво обговорює серію підпалів автомобілів ТЦК в різних регіонах: Київ, Одеса, Дніпро тощо. Вже в фокусі уваги й перші затримання зловмисників.

Черговими темами, дотичними до конфліктів із військовими, стають осквернення могил трьох відомих воїнів у Києві (на Аскольдовій могилі), а в Дніпрі – побиття військового Д.Павлова під час прогулянки з дитиною. Пишуть про причетність М.Тищенка та його охорони. Емоційне відео шириться соцмережами з негативними емоціями.

Російський наступ відбивається на моральних ресурсах України

Фронтові новини суперечливі: експерти та офіційні спікери визнають продовження наступу РФ, і, попри меседжі про відсіч, ситуація виглядає тривожною.

Надія на перемогу без аргументів тримається в масиві, до неї додаються численні ворожки, астрологи, тарологи, які почали «прогнозувати» швидке закінчення війни. З іншого боку, публікація BILD про ймовірність перерізання постачання на Донбасі для ЗСУ, дуже стривожила соцмережі: бояться, що СОУ опиняться в дуже поганій ситуації, а росіянам відкриється шлях наступу на Дніпро.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів – 27% –  на росіян за обстріли, нічні тривоги, наслідки прильотів, катування полонених, знеструмлення, риторику Путіна. У критиці влади - за вплив Андрія Єрмака на політику, підходи до мобілізації, недоречні витрати тощо. На союзників РФ (передусім, КНДР) та недостатньої підтримки світу (не пускають до НАТО та ін.). Чималий гнів на зрадників та негідників: Микола Тищенко та побиття військового, палії автівок ТЦК, псевдоволонтери, ухилянти/байдужі.

Радість – 23% – регулярно викликають звістки про удари по ворожих тилах (найбільше – нафтобаза в Азові, що горіла кілька днів). Щоденно – історії локальних перемог, зведені ворожі втрати від ГШ, волонтерські звіти. На початку тижня чимало радості від Саміту миру та обіцянок партнерів.

Тривога – 18% – окрім обстрілів, найбільше тривожить ворожий наступ: окупантам залишилося 7 км до «дороги життя» на Донбасі (Bild), DeepState фіксує просування росіян; також через перспективи Третьої світової: її передрікає Олександр Вучич, а НАТО розгортає додаткову ЯЗ. Окремо хвилює доля полонених.

Надія – 8% – найбільша на світову підтримку: наслідки Саміту миру, наближення до НАТО (Вашингтонський саміт), якнайшвидша передача зброї (ППО, авіація). Також традиційно на долучення українців до волонтерства, у молитвах за перемогу, на мир, на продовження життя попри війну.

Гордість – 8%.

Сум – 8% відносно найбільше у некрологах, помітний за цивільними жертвами. Вдячність – помітно дякують партнерам за надання зброї: Володимир Зеленський Румунії за Patriot, Рустем Умєров – Данії, Денис Прокопенко – США за розблокування зброї для «Азову». Втім, найбільше дякують традиційно ЗСУ та волонтерам.

Вдячність – 4%.

Сміх – 3% – візит Путіна до КНДР, захоплений танк-сарай, friendly fire росіян по Ка-29.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду