Український ПЕН долучився до заяви Медіаруху на підтримку Texty.org.ua

Український ПЕН долучився до заяви Медіаруху на підтримку Texty.org.ua

15 Червня 2024
637
15 Червня 2024
13:47

Український ПЕН долучився до заяви Медіаруху на підтримку Texty.org.ua

637
PEN Ukraine вважає, що така скоординована атака на незалежне медіа підриває фундаментальні принципи, на яких базується демократичне суспільство.
Український ПЕН долучився до заяви Медіаруху на підтримку Texty.org.ua
Український ПЕН долучився до заяви Медіаруху на підтримку Texty.org.ua

Український ПЕН приєднується до заяви медійних та правозахисних організацій, які входять до Медіаруху, на підтримку незалежного українського видання «Тексти» (Texty.org.ua). Редакція зіткнулася з хвилею тиску, наклепів та маніпуляцій після публікації дослідження про громадян США, які агітує за припинення допомоги Україні.

Як повідомляється на сайті, український ПЕН вважає, що така скоординована атака на незалежне медіа підриває фундаментальні принципи, на яких базується демократичне суспільство.

«Якщо комусь не подобаються матеріали журналістів, то потрібно висловити свою точку зору, спростувати чи заперечити. Але не погрожувати журналістам розправою, не закликати включити їх в списки терористів, не здійснювати фінансовий тиск, щоб заткнути їм рот», — йдеться у заяві коаліції.

Український ПЕН, як і Медіарух, закликає членів Конгресу та Сенату США:

  • припинити тиск на видання Texty.org.ua і не використовувати українське медіа для внутрішньоамериканської політичної боротьби на тлі майбутніх виборів;
  • показати, що вони дійсно підтримують принципи свободи слова і готові стати на захист незалежних медіа, та відкликати рішення, які можуть обмежувати свободу висловлювання незалежної української преси. 
  • провести власне розслідування і встановити, чи дійсно факти, викладені в матеріалі Texty.org.ua, доводять розповсюдження тез, співзвучних з агресивною кремлівською пропагандою в США, і якщо так, то чому. 

ПЕН також закликав вільне, демократичне суспільство США рішуче підтримати незалежну журналістику, яка проливає світло на те, як Росія веде свої інформаційні війни проти демократії в світі, включно зі США.

Нагадаємо, учасники українського Медіаруху категорично засудили хвилю тиску, наклепів та погроз, які отримує незалежне українське видання Texty.org.ua. До заяви також долучилася коаліція «Реанімаційний пакет реформ».

13 червня команда української агенції журналістики даних Texty.org.ua та незалежної громадської організації повідомила, що зіткнулася з безпрецедентною хвилею тиску, наклепів та маніпуляцій після публікації дослідження «Американські гойдалки. Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні».

Дослідження містить перелік організацій та осіб, які виступають проти підтримки України. Журналісти проаналізували їхні аргументи, порівняли їх з наративами російської дезінформації та розвінчали, підкріпивши свої тези аргументами й посиланнями на джерела.

Невдовзі після виходу матеріалу різні консервативні, ультраправі та ліві американські видання й активісти, заявили, що Texty.org.ua створили хейтліст громадян США. При цьому вони атакували редакцію й авторів матеріалу особисто, журналістам надходили погрози про фізичну розправу. Власник соцмережі Х Ілон Маск, який також був згаданий у дослідженні, закликав внести Texty.org.ua до списку терористичних організацій. А Комітет з питань асигнувань Палати представників ухвалив резолюцію з вимогою припинити підтримку медіа з боку США.

Згодом у посольстві США в Україні заперечили, що Держдепартамент США причетний до публікації Texty.org.ua.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП назвав тиском на свободу слова і наступом на незалежну журналістику заклики позбавити Texty.org.ua фінансування та пропозиції визнати видання «терористичним».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
637
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду