Напередодні Саміту миру Росія активізувала у Швейцарії антиукраїнську пропаганду, - Insight News

Напередодні Саміту миру Росія активізувала у Швейцарії антиукраїнську пропаганду, - Insight News

14 Червня 2024
727
14 Червня 2024
22:42

Напередодні Саміту миру Росія активізувала у Швейцарії антиукраїнську пропаганду, - Insight News

727
Україну у Швейцарії намагаються дискредитувати переважно маргінальні сайти і державні російські медіа.
Напередодні Саміту миру Росія активізувала у Швейцарії антиукраїнську пропаганду, - Insight News
Напередодні Саміту миру Росія активізувала у Швейцарії антиукраїнську пропаганду, - Insight News

Швейцарія опинилася в центрі уваги російської пропаганди завдяки своїй ролі у глобальних ініціативах та підтримці України, а також проведенню Глобального саміту миру. Про це йдеться у дослідженні на волонтерському сайті журналістів з Великої Британії Франції та України Insight News, які проаналізувалив швейцарські сайти, що  поширюють заяви російських пропагандистів та російської влади. 

Напередодні Саміту миру, який відбудеться у швейцарському місті Бюргенштоці 15-16 червня, дослідники зафіксували збільшення кількості російської пропаганди, а швейцарський уряд повідомив про сплеск кібератак та дезінформаційних кампаній проти самої Швейцарії.

У дослідженні йдеться, що Україну у Швейцарії намагаються дискредитувати переважно маргінальні сайти і державні російські медіа. 

«Ми виділили найбезглуздіші твердження про єврейське походження Путіна чи звинувачення Макрона в піроманстві. Шокуючим відкриттям стала популярність російських державних пропагандистських платформ. Згідно з даними SimilarWeb, англомовна версія RT отримала майже 10 млн переглядів за рік. Німецька версія російського державного ЗМІ отримала 2,7 мільйона переглядів, а французька – 6,6 млн», – пише Insight News.

Швейцарці читають російську пропаганду російською, французькою, німецькою та англійською мовами. Дослідники склали топ-9 проросійських сайтів Швецарії, які розповсюджують кремлівьску пропаганду. Відповідно, проаналізовано  контент наступних сайтів: Infosperber, Uncut news, Transition-news, Les observateurs, Arretsuri nfo, Globalbridge, Zeitpunkt тощо.

Ці ресурси, які займають лише 0,8% серед швейцарських медіа, регулярно цитують матеріали підсанкційних у Європі сайтів Russia Today, Sputnik і «РИА Новости». Однак німецький сайт Anti-Spiegel і французький Reseau International мають до мільйона переглядів на рік.

Головними наративами кремлівської пропаганди у Швейцарії є твердження про те, що українці - «нацисти», Україна провокує ядерну війну, а Росія воює проти НАТО та США. Пропагандисти закликають припинити підтримувати Україну та розповідають про нібито готовність Росії до мирних переговорів.

Так, на сайті Arretsur info повідомлялося, що Україна - «найкорумпованіша та найбідніша країна в Європі, яка скоро має розпастися». Пропагандисти також називають «головним злом» Джо Байдена, який нібито хоче «поставити в Росії лояльний йому уряд й спеціально затягує війну». Крім того, Arretsur info цитує міністра закордонних справ Росії Сєргєя Лаврова, який заявляв про нелегітимність Володимира Зеленського.

Сайт Globalbridg звинувачує Україну в обстрілах цивільного населення Донецької та Луганської областей, заявляє, що ці території нібито «завжди були прихильними до Росії», а  вся «Україна завжди хотіла бути частиною Росії». Ресурс Les observateurs також звинувачує президента Зеленського у «нелегітимності», а Саміт миру називає «пропагандистською вправою, щоб приховати нелегітимність». Російські пропагандисти також намагаються переконати, що проти Росії воюють не українці а «об'єднаний Захід», що після 2014 року влада в Україні  «нелегітимна».  Крім того, вони демонізують українську армію і просять зняти санкції з Росії.

Раніше ми повідомляли, що російська хакерська група NoName здійснила DDоS-атаки на інтернет-ресурси Швейцарії. Уранці 13 червня тимчасово не працював вебсайт курорту Бюргеншток у кантоні Нідвальден, де відбудеться Глобальний саміт миру, а також постраждала низка федеральних ресурсів. Напередодні швейцарський Національний центр кібербезпеки (NCSC) повідомив, що хакери атакували урядові сайти та вебресурси організацій, які візьмуть участь у Глобальному саміті миру.

Читайте також: 

Фото: колаж з сайту Insight News



Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
727
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду