Росія налагодила мовлення свого ТБ і радіо на прифронтових територіях України, — «Настоящее время»

Росія налагодила мовлення свого ТБ і радіо на прифронтових територіях України, — «Настоящее время»

10 Червня 2024
1220
10 Червня 2024
22:46

Росія налагодила мовлення свого ТБ і радіо на прифронтових територіях України, — «Настоящее время»

1220
За інформацією проєкту, російські частоти йдуть встик із українськими хвилями, тому можна легко перемикатися з однієї хвилі на іншу. Але що ближче до передової, то більше російських станцій можна спіймати.
Росія налагодила мовлення свого ТБ і радіо на прифронтових територіях України, — «Настоящее время»
Росія налагодила мовлення свого ТБ і радіо на прифронтових територіях України, — «Настоящее время»

На прифронтових територіях Донбасу активно працює російська пропаганда. У кожному прифронтовому місті України можна слухати російське радіо та дивитися російське телебачення. Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Настоящее время». 

Раніше радіо й телестанції з проросійським пропагандистським контентом намагалися глушити українські спецслужби, пише видання, проте наразі мовників з РФ настільки багато, що заглушити їх «просто неможливо». 

Журналіст «Настоящего времени» наводить відповідні приклади.  

Так, біля міста Костянтинівка Донецької області, яке стоїть за 20 кілометрів від лінії фронту, можна спіймати одразу декілька ворожих радіостанцій. Серед них, наприклад, донецьке «Радио республика», на якому транслюються виступи Путіна та висловлювання лідерів окупаційної влади. 

«Слухачів російського контенту легко визначити за тезами», — зазначає «Настоящее время», яке цитує двох місцевих мешканців.

«Погано, що в мене син у Краснодарському краї, я не можу потрапити туди. А коли було все нормально, коли не було "перевороту", я їздив. У нас це так називають — ми ж у Донецьку майже живемо», — розповів проєкту житель Костянтинівки. 

«У мене радіо, а у сусідки по дачі — “тарілка”. І ось ми як зустрічаємося із сапками, вморилися, підійшли одна до одної та скандалимо! Я за Україну, а вона за Путіна. Ось поговорили і все, розійшлися. Але поговорили так, щоби нас ніхто не почув», — каже ще одна місцева мешканка. 

За інформацією «Настоящего времени», уздовж лінії фронту можна почути різні радіостанції — як загальноросійські, так і донецькі: вони транслюють музику - від ретро та шансону до важкого року. 

«Часто їхні частоти йдуть встик із українськими хвилями, тому можна легко перемикатися з однієї хвилі на іншу. Але що ближче до передової, то більше російських станцій можна спіймати», — йдеться в матеріалі. 

У Кураховому (підконтрольне Україні місто в Донецькі області, що стоїть майже на лінії фронту) російське радіо звучить буквально «з кожної праски», повідомляє журналіст «Настоящего времени». Натомість українське радіо «треба пошукати». 
 
«Теоретично блокуванням сигналу російського радіо мають займатися українські спецслужби. Для цього навіть було створено спеціальні підрозділи. Але на практиці це робити досить дорого — тому що дороге обладнання діє локально, і кожну "глушилку" потрібно окремо налаштовувати», — йдеться в публікації.

За даними проєкту, російське радіо зникає з ефіру лише під Краматорськом, тобто за 40–50 кілометрів від лінії фронту. «І на тих самих радіохвилях одразу з'являється українська контрпропаганда», — підсумовує «Настоящее время». 

Фото: скриншот місцевого ютуб-каналу м. Курахове 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду