RSF закликає парламент Словаччини відхилити законопроєкт, який політизує суспільного мовника RTVS

RSF закликає парламент Словаччини відхилити законопроєкт, який політизує суспільного мовника RTVS

10 Червня 2024
360
10 Червня 2024
15:10

RSF закликає парламент Словаччини відхилити законопроєкт, який політизує суспільного мовника RTVS

360
Законопроєкт про суспільне мовлення парламент країни обговорюватиме вже цього тижня.
RSF закликає парламент Словаччини відхилити законопроєкт, який політизує суспільного мовника RTVS
RSF закликає парламент Словаччини відхилити законопроєкт, який політизує суспільного мовника RTVS

«Репортери без кордонів» (RSF) підтримують страйк співробітників RTVS проти законопроєкту, який загрожує незалежності суспільного мовника. Міжнародна організація спільно з партнерами закликали членів парламенту відхилити закон, який потенційно порушує Європейський закон про свободу медіа, йдеться на сайті RSF.

Законопроєкт про суспільне мовлення, спрямований на заміну Радіо і телебачення Словаччини (RTVS) новою організацією, Словацьким телебаченням і радіо (STVR), парламент обговорюватиме цього тижня. Якщо закон буде прийнятий, керівна коаліція також усуне нинішнього генерального директора та наглядову раду до закінчення їхніх законних повноважень.

Нового генерального директора призначатиме нове правління STVR, яке складатиметься з дев’яти членів, п’ятьох із яких призначатиме парламент, а чотирьох — міністерство культури. Усі їхні мандати починалися б одночасно.

В RSF переконані, що це дало би владі контроль над правлінням, що призвело б до ймовірної швидкої політизації. Керівна коаліція звинувачувала суспільного мовника та його журналістів в упередженості та політичній активності й не приховувала свого бажання встановити контроль над ними за допомогою цієї реформи.

Початковий законопроєкт, опублікований у березні, спровокував низку протестів під керівництвом журналістів RTVS, які опублікували петицію, де висловлювали побоювання, що новий закон створить «інструмент політичного контролю над RTVS для будь-якого уряду», додаючи, що «вільне і незалежне суспільне медіа має служити всім громадянам Словаччини, а не владним амбіціям будь-яких партій».

2 травня у центрі Братислави на мітинг зібралися тисячі людей, щоб висловити протест проти реформування суспільного мовника RTVS, яке може призвести до повного контролю уряду над ЗМІ. Схвалену словацьким урядом реформу розкритикували президентка Зузана Чапутова, опозиція, міжнародні медіаорганізації та Єврокомісія.

Згодом уряд відкликав деякі з найбільш тривожних елементів закону, зокрема положення про нову політично призначену раду для координації програм.

«Попри ці зміни законопроєкт все ще передбачає політизацію суспільного мовника урядом, що фатально скомпрометує його незалежність. Таким чином, це все ще суперечить положенням Європейського акту про свободу ЗМІ щодо незалежності громадських медіа. Більше того, закон нічого не зробив для забезпечення достатнього, стабільного та незалежного фінансування, яке є важливим для забезпечення незалежності STVR та виконання ним місії громадської служби. У 2023 році Словаччина замінила модель плати за ліцензії на пряме державне фінансування, посиливши свою залежність від уряду», — зазначили в RSF.

Читайте також:

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
360
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду