Володимирові Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС

Володимирові Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС

7 Червня 2024
1455
7 Червня 2024
17:30

Володимирові Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС

1455
Ще в лютому 2024 року рівень довіри до президента серед респондентів становив 64%.
Володимирові Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС
Володимирові Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС

У травні 2024 року 59% опитаних українців висловили довіру до президента України Володимира Зеленського. Про це свідчать результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведене 16-22 травня.

Як зауважили соціологи, при вступі на пост президента Володимиром Зеленським у 2019 році йому довіряли 80% українців, проте до лютого 2022 року цей показник знизився до 37%. Водночас 52% висловлювали недовіру до президента.

Після повномасштабного російського вторгнення довіра до глави держави зросла до 90%, утім, до кінця грудня 2023 року рівень знизився до 77%, а до лютого 2024 року — до 64%. Станом на травень 2024 року Володимиру Зеленському не довіряють 36% респондентів.

Водночас, за даними опитування, 55% респондентів скоріше або дуже погано оцінюють діяльність партії «Слуга народу», яка має більшість у парламенті. Третина респондентів (31%) оцінює її діяльність ні добре, ні погано, а ще 7% — скоріше або дуже добре.

«Наразі Володимир Зеленський зберігає легітимність в очах українського суспільства і більшість українців продовжують йому довіряти (а 70-80% виступають проти проведення зараз виборів). Утім, тенденція до зниження довіри продовжується і, як можна бачити з результатів, основні причини для критики від пересічних українців – не завжди вдала кадрова політика і рішення та питання справедливості (зокрема, у формі боротьби з корупцією та справедливого тягаря війни для всіх).

Наразі можна спостерігати, що українці більше зосереджуються на критиці "команди", а не самого президента (зокрема, як можна бачити, якщо сам президент має досить високу довіру, то його партія — ні). Проте тренд зниження довіри вказує, що вже відбувається "перенесення негативу" і на самого президента», — зазначив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Київський міжнародний інститут соціології провів опитування 16-22 травня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 1002 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України на підконтрольній території. До вибірки не включалися жителі тимчасово окупованих Росією територій та ті, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% — для показників, близьких до 10%, 1,5% — для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, за результатами опитування Київського міжнародного інститут соціології, проведеного 16—22 травня, 43% опитаних українців стверджують, що ситуація з демократією в Україні за п’ять років президенства Володимира Зеленського погіршилася

З них 28% вважають, що це відбулося через намагання влади згорнути права і свободи громадян. 11% опитаних пов’язують погіршення ситуації з демократією з об’єктивними обставинами воєнного часу. Ще 3% назвали обидві причини.

Як засвідчило попереднє опитування від КМІС, українці вперше за попередні роки вказали, що для України важливішою є демократична система, ніж сильний лідер.

Крім того, на лютий 2024 року, за даними КМІС, 49% українців розцінюють активніші дії держави щодо контролю за інформацією в інтернеті як обмеження прав і свобод.

Фото на головній: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1455
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду