Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив цьогорічних переможців

Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив цьогорічних переможців

7 Червня 2024
541
7 Червня 2024
14:14

Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив цьогорічних переможців

541
Усі, хто здобули головні призи в конкурсах «Docu/Світ», «Docu/Україна», «Docu/Коротко» та номінації «Rights Now!», а також головну нагороду студентського журі та приз глядацьких симпатій, отримають від фестивалю по 35 000 гривень.
Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив цьогорічних переможців
Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив цьогорічних переможців

21-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив цьогорічних переможців і переможниць. Про це повідомили на сайті заходу.

У межах фестивалю показали 62 фільми з 34 країн світу. Також до програми ввійшли 19 українських стрічок: десять національних прем'єр і дев'ять світових. Усі, хто здобули головні призи в конкурсах «Docu/Світ», «Docu/Україна», «Docu/Коротко» та номінації «Rights Now!», а також головну нагороду студентського журі та приз глядацьких симпатій,  отримають від фестивалю по 35 000 гривень.

Так, головний приз конкурсу «Docu/Світ» здобув фільм «Золоте життя» (реж. Бубакар Санґаре).

«У пошуках людського в індустрії, що дегуманізує, цей фільм створює власну витончену кіномову, коливаючись між захопливою процедурною драмою — у жорсткому світі пилу, каменю, багна, сталі та поту — і ніжним портретом молоді, що працює в непевних умовах», — вважає журі.

Спеціальну відзнаку конкурсу отримала стрічка «Фрагменти льоду» (реж. Марія Стоянова) — «фільм, який досягає дедалі більш рідкісної та цінної мети сучасної документалістики: виражає соціальні, політичні та історичні істини, залишаючись вірним особистим історіям». Ця ж картина стала володаркою головної нагороди в конкурсі «Docu/Україна».

Спеціальну відзнаку конкурсу «Docu/Україна» присудили «фільму, який розвивається в мінливому світі й підкорюється реальності, та все ж зберігає власну оповідь, поки вона ще пишеться» — «Nice Ladies» (реж. Марія Пономарьова).

Головний приз конкурсу  «Docu/Коротко» здобула стрічка «Під знаком якоря» (реж. Тарас Співак), яка, на думку журі, «є сучасним портретом світу та його суперечностей, який зображує деконструкцію та відтворення історичної пам’яті»

Спеціальну відзнаку журі  «Docu/Коротко» дало «фільму, який за допомогою кадрування та інтимності переносить нас у закритий простір, що дає відчуття безпеки й водночас “ховає” у собі персонажок» «Кіоск» (реж. Даніель Стопа). 

У номінації «Rights Now!» головним переможцем став фільм «Все має жити» (реж. Тетяна Дородніцина, Андрій Литвиненко), який, за словами членів журі, «нагадує нам, що всі життя — цінні та що люди можуть, проявивши трохи доброти, не лише підтримувати інших, а й також зцілювати самих себе»

Спеціальну відзнаку «Rights Now!» отримав фільм «Золоте життя» (реж. Бубакар Санґаре) — «виважений, скорботний фільм, який зрештою демонструє нестримну силу людського духу».

Студентське журі віддало головну нагороду фільму «Фрагменти льоду» (реж. Марія Стоянова), а спеціальну відзнаку — фільму «Кіоск» (реж. Даніель Стопа). Головний приз премії Андрія Матросова присудили стрічці «Трішки чужа» (реж. Світлана Ліщинська), а спеціальну відзнаку — фільму «Місія 200» (реж. Володимир Сидько).

Приз глядацьких симпатій отримала стрічка «Все має жити» (реж. Тетяна Дородніцина, Андрій Литвиненко).

Окрім цього, під час церемонії нагородження організатори події представили фільми-переможці спеціальної нагороди від мережі фестивалів документального кіно Doc Alliance Award 2024. Серед повних метрів Doc Alliance Award отримала стрічка «The Landscape and the Fury» (dir. Nicole Vögele), серед коротких метрів — стрічка «Crushed» (dir. Camille Vigny). Спеціальну відзнаку Doc Alliance Award  отримав короткий метр «Getty abortions» (dir. Franzis Kabisch).

9–11 червня у «Жовтні» відбудуться покази фільмів-переможців конкурсних програм та фестивальних хітів. У Kino42 7 та 8 червня можна буде переглянути стрічку-закриття фестивалю «Місія 200» та українські фільми з програми «Docu/Коротко». 7 червня покажуть окремі стрічки 21 Docudays UA на Docuspace. Зауважте, бейджі та абонементи на покази 7–9 червня не діють.

Розклад і квитки доступні на сайті. 

Детальніше про найцікавіші, на нашу думку, події першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого та сьомого дня фестивалю читайте у спецпроєкті Дмитра Десятирика «Щоденник Docudays».

Фото: Docudays UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
541
Читайте також
07.06.2024 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
623
05.06.2024 16:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
629
04.06.2024 11:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
666
01.06.2024 14:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 262
22.05.2024 20:46
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
557
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду