Міненерго заявило про ознаки дезінформації та ІПСО в інтересах Росії у статті Financial Times

Міненерго заявило про ознаки дезінформації та ІПСО в інтересах Росії у статті Financial Times

5 Червня 2024
638
5 Червня 2024
23:52

Міненерго заявило про ознаки дезінформації та ІПСО в інтересах Росії у статті Financial Times

638
Відомство наголошує, що у статті змішано правдиві та фальшиві дані, містяться неправдива інформація, що подається як факт, та апелювання до емоцій читача.
Міненерго заявило про ознаки дезінформації та ІПСО в інтересах Росії у статті Financial Times
Міненерго заявило про ознаки дезінформації та ІПСО в інтересах Росії у статті Financial Times

У Міністерстві енергетики України заявили, що стаття Financial Times під назвою «Росія знищила більше половини енергетики України» має ознаки інформаційно-психологічної операції, маніпулятивний характер  та просуває наративи ворога.

«У статті використовуються посилання на анонімні джерела в українському уряді. Це ставить під сумнів достовірність наданої інформації, адже вона не підтверджена офіційними джерелами. Аудиторія має розуміти, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними.

Наприклад, неназваний представник української влади у статті стверджує, що "Ми повинні готуватися до життя в холоді і темряві". Таке твердження спрямоване на поширення страху та паніки серед населення», — йдеться в заяві Міненерго.

У міністерстві також наголосили, що у статті міститься неправдива інформація, що подається як факт: «Констатується, що 31 травня було ухвалено рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення у 2 рази. Це є відвертою брехнею і маніпуляцією. Адже розмір тарифу збільшився на 63% і є велика різниця між 60 та 100%».

Щоб надати матеріалу більшої правдоподібності, у статті змішано правдиві і фальшиві дані та містяться апелювання до емоцій читача, підкреслено в заяві.

«Наразі в українському інфопросторі значно збільшилась кількість інформаційних вкидів, пов’язаних з темою енергетики, які мають ознаки ІПСО і спрямовані на створення соціальної напруги, залякування українців і формування недовіри до дій влади у складний період. Просимо не поширювати неправдиві наративи і дезінформацію, підігруючи ворогу, і не спекулювати на чутливій для суспільства темі. Довіряйте тільки офіційним джерелам інформації», — закликають у Міненерго.

Зазначимо, що у статті Financial Times, опублікованій 5 червня, йдеться, зокрема, про те, що з початку повномасштабного вторгнення Росія знищила понад половину виробництва електроенергії України, внаслідок чого генерація впала з 55 до 20 ГВт, а українці до зими, ймовірно, проводитимуть більшу частину дня без електрики.

Читайте також: 

Фото: фейсбук-сторінка Міністерства енергетики України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
638
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Абрахамія і ко
114 дн. тому
Що, знову? "Західні ЗМІ гірше за Скабєєву"? "Ніякого вторгнення не буде"... "Нагнітає Файненшал Таймс"... Все ж очевидно і логічно написано спвіставно з виключення літом по 10-год. Не справляються з відновленням, а казати про це росіпсо? Позвикали. Останній рвз було твк само про "контрнаступ" і "звільнення Залужного" чи щось пропустив? Замість нести брєд в стилі порохоботів "всі агенти Кремля хто не вірить в бога Петра", міненерго і уряд і Арахамія мають думати що робити як уникнути життя по 2-і год світла зимою. Ну ж бляха що за люди вічно у владі нездатні працювати як слід. Може їх і їх сімї зобовязати жити в Україні в багатоквартирних? Не штраф як звикли вже у владі на будь-яку проблему, а щоб посаду втрачав в разі відмови депутат чи міністр.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду