МЗС вимагає від Financial Times розслідувати появу статті про «контрабанду зброї з України»

МЗС вимагає від Financial Times розслідувати появу статті про «контрабанду зброї з України»

16 Лютого 2023
3143
16 Лютого 2023
20:40

МЗС вимагає від Financial Times розслідувати появу статті про «контрабанду зброї з України»

3143
Олег Ніколенко: Цитати у матеріалі не відповідають змісту заголовку. Цей чергова дезінформація з метою дискредитувати міжнародну військову допомогу Україні.
МЗС вимагає від Financial Times розслідувати появу статті про «контрабанду зброї з України»
МЗС вимагає від Financial Times розслідувати появу статті про «контрабанду зброї з України»

Міністерство закордонних справ України вимагає від редакцію Financial Times негайно провести редакційне розслідування обставин появи у виданні матеріалу з ознаками дезінформації щодо України в інтересах Росії. Про це заявив речник МЗС України Олег Ніколенко 16 лютого.

Йдеться про матеріал видання від 6 лютого під заголовком «Прем’єр-міністерка Молдови закликає збільшити допомогу ЄС задля приборкання контрабанди зброї з України». 

На початку статті зазначається, що Наталія Гаврилиця, тоді ще чинна прем’єрка Молдови, розповіла виданню про те, що її країна «спостерігає збільшення» контрабанди зброї, людей та товарів із України на тлі війни, зауважив Ніколенко. 

Далі автор одразу окреслює масштаб проблеми: «Незаконна контрабанда зброї, людей та товарів з України була основним побоюванням для країн ЄС після вторгнення Росії в лютому минулого року, що посилилося величезною кількістю зброї, поставленої в країну за останні 11 місяців, а також збільшенням кількості людей, які прагнуть виїхати».   

Як йдеться в матеріалі, у відповідь Брюссель створив «центр підтримки» в Молдові, який намагатиметься відстежувати та протидіяти спробам незаконної торгівлі з території України. Ця ініціатива, за словами Гаврилиці, досягла «успіхів у контексті припинення контрабанди зброї та людей». 

Ніколенко підкреслив, що цитати Гаврилиці, які наводяться у статті, не відповідають заголовку матеріалу Financial Times. 

У матеріалі Гаврилиця дослівно каже таке: «Ми не хочемо стати країною, де зростають загрози безпеці, або посилюється... торгівля людьми або контрабанда». Прем’єрка також каже, що Молдові потрібна підтримка ЄС, щоб «не дозволити мережі контрабанди розростися». 

Ніколенко називає ці висловлювання «цілком легітимним бажанням представниці країни, біля території якої йде війна». Але, як зауважує речник МЗС, у прямій мові Гаврилиці не йдеться безпосередньо про факти контрабанди зброї чи її збільшення. 

Крім того, за словами Ніколенка, автор статті не наводить жодних доказів твердженню про нібито наявну контрабанду зброї. Речник МЗС додав, що Україна не отримувала жодної підтвердженої інформації або конкретних фактів від молдовської сторони про поставки контрабандної зброї з України. 

«Цей матеріал Financial Times – чергова дезінформація. Її мета – дискредитувати міжнародну військову допомогу Україні. Росія інвестує численні ресурси, аби зараз завадити поставкам західної зброї нашій державі на тлі нового наступу російської армії. Очевидно, що стаття Financial Times мала посилити на Заході страх щодо того, що зброя, яка передається Україні, обернеться проти самих західних країн, потрапивши до рук кримінальних елементів»,  заявив Ніколенко. 

Він додав, що минулого року цей самий автор вже публікував схожу статтю, в якій начебто також маніпулював темою нібито контрабанди зброї із України. Утім, речник МЗС не вказав, яку саме публікацію має на увазі. 

Нагадаємо, у липні 2022-го британська газета Financial Times опублікувала матеріал про «контрабанду» зброї з України, а згодом скорегувала заголовок. Спочатку видання видало матеріал із заголовком «НАТО і ЄС б'ють на сполох через контрабанду зброї Україною», а потім виправило: «НАТО і ЄС б'ють на сполох через ризик контрабанди зброї Україною». 

У статті йдеться про те, що країни НАТО та ЄС нібито наполягають на кращому відстеженні зброї, яку постачають в Україну, «у відповідь на побоювання, що злочинні групи контрабандою вивозять її з країни на чорний ринок Європи». Газета посилається на інформацію від «західних чиновників». 

США заявили, що не бачать жодних ознак того, що надану зброю Україна може вивозити з країни як контрабанду. 

У відповідь голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що наратив про «контрабанду» зброї з України стовідсотково запущений РФ, а видання Financial Times несвідомо його підхопило. 

«Коли зʼявилася публікація в шанованій газеті Financial Times, думаю, вона сама пережила великий стрес: спочатку – змінивши заголовок, потім – відгрібши від Європейського Союзу, від НАТО, Сполучених Штатів. Вони в один голос сказали, що немає жодних проблем, є повна довіра до України і чітке співробітництво у цій сфері», – сказав Кулеба.   

Відзначимо, одним з авторів липневого матеріалу є той же Генрі Фой, який написав нещодавню статтю, про яку й повідомив Ніколенко. 

Фото: Олег Ніколенко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3143
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду