У МКІП не знали про існування «темників» в «Укрінформі», — Карандєєв

У МКІП не знали про існування «темників» в «Укрінформі», — Карандєєв

5 Червня 2024
915
5 Червня 2024
17:28

У МКІП не знали про існування «темників» в «Укрінформі», — Карандєєв

915
Очільник міністерства зазначив, що не має правдивої інформації щодо практикування таких «темників» за колишнього гендиректора агентства Олексія Мацуки.
У МКІП не знали про існування «темників» в «Укрінформі», — Карандєєв
У МКІП не знали про існування «темників» в «Укрінформі», — Карандєєв

Виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв запевняє, що міністерство не знало про «темники» для журналістів «Укрінформу», адже держава не втручається в редакційну політику агентства. Про це повідомляє «Інтерфакс — Україна». 

За його словами, Україна дотримується стандартів ЄС щодо регулювання діяльності медіа. Крім того, закон «Про медіа» забороняє цензуру та втручання в діяльність ЗМІ з боку держави. 

«І хоча інформаційне агентство “Укрінформ” — державна організація, яка належить до сфери управління МКІП, міністерство не втручається в його редакційну політику. Тому міністерство не знало про існування згаданих вами списків так званих небажаних спікерів», — заявив виконувач обов’язків міністра. 

На його думку, в демократичному суспільстві в державних медіа мають бути представлені різні точки зору, однак в умовах війни, зокрема гібридної, в інформаційному просторі має звучати виключно проукраїнська позиція. 

Також виконувач обов’язків міністра зазначив, що не має правдивої інформації щодо практикування таких «темників» за колишнього гендиректора агентства Олексія Мацуки, однак він «більш ніж упевнений», що за керівництва нового директора Сергія Череватого таких практик не буде. 

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників «темники», тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, генеральний директор «Укрінформу» Олексій Мацука повідомив, що йде з посади, а новим генеральним директором агентства призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

30 травня кореспондент «Укрінформу» в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив Суспільному, що в грудні 2023 року справді отримав від свого редактора «темник» з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

Вже наступного дня, 31 травня, 57-річний Юрій Стригун повідомив, що отримав повістку. Крім цього, новопризначений гендиректор «Укрінформу» Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з'явитися в ТЦК і поінформувати його про результати такого візиту. У коментарі «Детектору медіа» Юрій Стригун припустив, що між тим, що він отримав повістку і вголос сказав про «темники» в «Укрінформі», може бути зв’язок.

Після цього генеральний директор «Укрінформу» Сергій Череватий повідомив, що підписав розпорядження про звірку даних військовозобов'язаних стосовно п'ятьох працівників «Укрінформу», серед яких і Юрій Стригун. За його словами, розпорядження про необхідність цим працівникам агентства прибути до ТЦК було відправлено 22 травня, а «Укрінформ» отримав цей документ 31 травня.

Читайте також: 

Фото: Ростислав Карандєєв / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
915
Читайте також
12.06.2024 11:00
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
1 028
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
818
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Rostyslav
20 дн. тому
Мертвечук теж не знав
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду