Росія знищила в Україні 210 тисяч будинків, — дослідження The New York Times

Росія знищила в Україні 210 тисяч будинків, — дослідження The New York Times

4 Червня 2024
1227
4 Червня 2024
20:05

Росія знищила в Україні 210 тисяч будинків, — дослідження The New York Times

1227
Зокрема, за підрахунками журналістів, в Україні зруйновано понад 900 шкіл, лікарень та церков, які перебувають під захистом Женевських конвенцій.
Росія знищила в Україні 210 тисяч будинків, — дослідження The New York Times
Росія знищила в Україні 210 тисяч будинків, — дослідження The New York Times

У період з лютого 2022 по грудень 2023 року в Україні було знищено близько 210 тисяч будівель, які в основному перебували вздовж лінії фронту завдовжки майже 1300 кілометрів. Це більше, ніж якби весь Манхеттен чотири рази стерли з землі. Такі підрахунки опублікувала газета The New York Times. Журналісти спільно з вченими проаналізували супутникові знімки кожної будівлі на території країни, яка була пошкоджена чи зруйнована за два роки повномасштабної війни Росії проти України.

«Місцями Україна виглядає як Дрезден чи Лондон після Другої світової війни чи сектор Газа після півроку бомбардувань», — пише видання.

Найбільших руйнувань зазнало місто Маріуполь на Донеччині. Зараз воно окупований російською владою, яка забудовує місто знову, щоб приховати сліди воєнних злочинів, зауважують журналісти. Харків також сильно постраждав і досі щоденно перебуває під ракетними та артилерійськими обстрілами з боку російської армії. 

Серед інших міст, повністю або значно зруйнованих російськими військами, — Мар'їнка, Рубіжне, Бахмут, Ірпінь, Запоріжжя, Оріхів, Херсон, Нова Каховка, Олешки, порти Рені та Ізмаїл. Окрім цього, від ракетних ударів значно постраждали Київ, Дніпро, Одеса, Чернігів.

Скриншот інфографіки The New York Times

У The New York Times також розповіли, що в Україні зруйновано понад 900 шкіл, лікарень та церков, які перебувають під захистом Женевських конвенцій. Згідно з підрахунками журналістів, в Україні знищено щонайменше 106 лікарень та клінік (18 у Маріуполі), 109 релігійних об'єктів (церкви, храми, мечеті, монастирі), 708 навчальних закладів (школи, коледжі та університети).

Скриншот інфографіки The New York Times

Видання попереджає, що справжні масштаби руйнувань, ймовірно, ще більші і продовжують зростати. У травні 2024 року російські війська розпочали новий наступ у Харківській області, застосовуючи масовані бомбардування у містах на лінії фронту.

Водночас Збройні сили України також атакували ворожі позиції в окупованих Росією Криму та Донецьку. «І хоча не завжди можливо визначити, яка сторона несе відповідальність, руйнування, зафіксовані на контрольованих Росією територіях, тьмяніють порівняно з тим, що спостерігається на українській стороні», — йдеться в матеріалі The New York Times.

Читайте також: 

Фото: обстріляне Росією місто Вовчанськ Харківської області 17 травня 2024 року/Libkos/Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1227
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
відквитати москалям
115 дн. тому
Рускій мір прийшов. А деякі його так чекали думали що він буде інший. А він такий як і казали українці. 210 тис будинків. А скільки життів? І лізуть москалі далі в Європу руйнувати і вбивати розказуючи далі те саме що розказували перечікубчв пророспартії в Україні до повномасш вторгнення чи до 2014. Досі не покарані, чекають, московську псевдоцеркву захищають.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду