Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала дослідити факти поширення «темників» в «Укрінформі»

Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала дослідити факти поширення «темників» в «Укрінформі»

4 Червня 2024
703
4 Червня 2024
17:44

Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала дослідити факти поширення «темників» в «Укрінформі»

703
Члени Громадської ради при Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова у відкритому зверненні зазначили, що застосування будь-яких форм цензури в демократичному суспільстві, зокрема в державних медіа, є абсолютно неприпустимим.
Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала дослідити факти поширення «темників» в «Укрінформі»
Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала дослідити факти поширення «темників» в «Укрінформі»

Члени Громадської ради при Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова висловили стурбованість нещодавніми повідомленнями про застосування так званих «темників» в державному інформагентстві «Укрінформ» та закликали розслідувати обставини цієї ситуації. Відповідним відкритим зверненням Громадської ради поділився її голова Микола Типусяк.

«Ми вважаємо абсолютно неприпустимим застосування будь-яких форм цензури в демократичному суспільстві, і в державних медіа також. Свобода слова та незалежність медіа є фундаментальними цінностями, які мають беззаперечно захищатися і забезпечуватися в Україні.

Єдиними особами, про яких журналісти можуть утримуватися від надання слова, є підсанкційні особи, визначені відповідними документами РНБО, тобто ті, хто активно працює проти української держави і її суверенітету. В усіх інших випадках, медіа мають забезпечувати плюралізм думок та об'єктивне висвітлення подій», — зазначили у зверненні.

Громадська рада закликала відповідальні органи, зокрема Комітет Верховної ради з питань свободи слова, ретельно дослідити факти про застосування «темників», притягнути винних до відповідальності та вжити всіх необхідних заходів для недопущення подібних випадків цензури в майбутньому і забезпечення повної редакційної незалежності медіа.

«Захист свободи слова та вільної преси є нашим спільним обов'язком і запорукою демократичного розвитку України. Ми сподіваємося на рішучу позицію влади у відстоюванні цих цінностей та готові надавати всебічну підтримку в цьому», — додали члени Громадської ради.

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників «темники», тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, генеральний директор «Укрінформу» Олексій Мацука повідомив, що йде з посади, а новим генеральним директором агентства призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

30 травня кореспондент «Укрінформу» в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив Суспільному, що в грудні 2023 року справді отримав від свого редактора «темник» з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

Вже наступного дня, 31 травня, 57-річний Юрій Стригун повідомив, що отримав повістку. Крім цього, новопризначений гендиректор «Укрінформу» Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з'явитися в ТЦК і поінформувати його про результати такого візиту. У коментарі «Детектору медіа» Юрій Стригун припустив, що між тим, що він отримав повістку і вголос сказав про «темники» в «Укрінформі», може бути зв’язок.

Після цього генеральний директор «Укрінформу» Сергій Череватий повідомив, що підписав розпорядження про звірку даних військовозобов'язаних стосовно п'ятьох працівників «Укрінформу», серед яких і Юрій Стригун. За його словами, розпорядження про необхідність цим працівникам агентства прибути до ТЦК було відправлено 22 травня, а «Укрінформ» отримав цей документ 31 травня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
703
Читайте також
12.06.2024 11:00
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
1 028
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду