Редакторка «Укрінформу» звинуватила Юрія Стригуна в хайпі навколо «темників» та повістки. Журналіст відповів

Редакторка «Укрінформу» звинуватила Юрія Стригуна в хайпі навколо «темників» та повістки. Журналіст відповів

3 Червня 2024
2770
3 Червня 2024
10:19

Редакторка «Укрінформу» звинуватила Юрія Стригуна в хайпі навколо «темників» та повістки. Журналіст відповів

2770
Ольга Коростельова закинула кореспонденту, що він замовчав, що «темників» у редакції ніхто не виконував, бо «це було спільне рішення», і заявила, що Стригун «просто рятує свою шкуру».
Редакторка «Укрінформу» звинуватила Юрія Стригуна в хайпі навколо «темників» та повістки. Журналіст відповів
Редакторка «Укрінформу» звинуватила Юрія Стригуна в хайпі навколо «темників» та повістки. Журналіст відповів

Регіональний кореспондент «Укрінформу» Юрій Стригун, який раніше підтвердив поширення «темників» серед працівник інформагентства, а потім отримав повістку від керівництва на оновлення даних у ТЦК, відповів на закиди деяких своїх колег та керівників у «хайпі» довкола цієї теми.

Напередодні головна редакторка регіональних кореспондентів «Укрінформу» Ольга Коростельова у своєму дописі у фейсбуці назвала заяви Стригуна «помстою і хайпом». Вона закинула Юрію те, що він, повідомляючи журналістам, що не виконував завдання «темників», замовчав, що «їх ніхто не виконував, бо то було спільне рішення редакції. І Юра про це чудово знав».

Свої слова вона підтвердила скрином нібито фрагменту особистого листування зі Стригуном, де вона питає його, чому Стригун не сказав журналістам, що вся кореспондентська мережа за «темником» не працювала. На що Юрій буцімто відповів: «Та отож. Ще може скажу» (на скрині не видно повного тексту повідомлень).

Щодо повістки для Стригуна Коростельова написала, що того ж дня повістки в ТЦК на оновлення даних отримали п’ятеро працівників інформагентства, «як і сотні тисяч людей по всій Україні». Зокрема, раніше таку повістку отримала власкорка Ірина Староселець, яка має орден за те, що передавала новини з окупованого Херсона і «не робила галасу про переслідування».

«То в мене питання — з яких пір повістка з ТЦК і навіть призив до війська вважається помстою? Юра просто вирішив хайпанути, бо стояло питання догани за численні косяки, які постійно супроводжують його роботу в Укрінформі. От думаю, що про це варто розповісти детальніше. Бо хтось може сприйняти коменти Юри за мужність, та ще й медаль дати», — написати Коростельова.

У коментарях до свого допису вона додала, що таким чином Стригун начебто «просто рятував свою шкуру». «Хтось купує інвалідність, щоб не йти до військкомату, хтось підкуповує воєнкома, хтось каже про переслідування», — написала редакторка.

Коростельову підтримала і заступниця редакторки Ольга Опанасенко, звинувативши Стригуна у спробі «оббрехати» нового керівника «Укрінформу» Сергія Череватого.

«Так гидко дізнаватися, що людина, яку вважала трохи безалаберною, але щирою, виявляється маніпулятором і хайповщиком. Через страх перед повісткою з ТЦК скористатися хвилиною загальної (нічим не заслуженої) уваги — і для цього оббрехати нового керівника (про якого мало знаємо, але покладаємо надії на оновлення) і наразити весь колектив на ризик повернення під контроль максимально непорядної команди?!» — написала вона у фейсбуці.

Юрій Стригун, відповідаючи у своєму фейсбуці на закиди, пояснив, що вирішив підтвердити чернігівським журналістам інформацію про «темники», тому що не знав, що інші колеги з «Укрінформу» вже підтримали публічно авторів матеріалу від «УП».

«Минула доба мовчання, пауза затягувалася. Даруйте, незнайомі мені колеги з Укрінформу, які підтримали Ангеліну публічно, просто я щиро не знав про це. На другу добу, як мені здалося, мовчання, я розповів про темники чернігівським журналістам, оскільки пишу про цю область і мав документи на руках», — написав Стригун.

Щодо вручення повістки він наголосив, що «жодного разу не казав у пресі, що вважає це переслідуванням. Називав дивним збігом обставин. От і все».

Стригун також висловив здивування звинуваченням, начебто своїм повідомленням про повістку він «оббрехав нового керівника» інформагентства, адже «ніде ні натяком, ні словом я не згадував» Сергія Череватого.

Він закинув також Ользі Коростельовій, що вона «вважає пристойним виставляти в публічний простір нашу особисту переписку, наперед знаючи, що я у відповідь ніколи такого не зроблю».

Додамо, що ще 31 травня Ольга Коростельова розповіла кореспондентці Суспільного про тиск з боку колишньої дирекції «Укрінформу» на чолі з Олексієм Мацукою і підтвердила, що отримала від Мацуки «темники» для областей. За її словами, редакція сприйняла це як цензуру та вирішила не виконувати вказівки.

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників «темники», тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, генеральний директор «Укрінформу» Олексій Мацука повідомив, що йде з посади, а новим генеральним директором агентства призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

30 травня кореспондент «Укрінформу» в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив Суспільному, що в грудні 2023 року справді отримав від свого редактора «темник» з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

Вже наступного дня, 31 травня, 57-річний Юрій Стригун повідомив, що отримав повістку. Крім цього, новопризначений гендиректор «Укрінформу» Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з'явитися в ТЦК і поінформувати його про результати такого візиту. У коментарі «Детектору медіа» Юрій Стригун припустив, що між тим, що він отримав повістку і вголос сказав про «темники» в «Укрінформі», може бути зв’язок.

Після цього генеральний директор «Укрінформу» Сергій Череватий повідомив, що підписав розпорядження про звірку даних військовозобов'язаних стосовно п'ятьох працівників «Укрінформу», серед яких і Юрій Стригун. За його словами, розпорядження про необхідність цим працівникам агентства прибути до ТЦК було відправлено 22 травня, а «Укрінформ» отримав цей документ 31 травня.

Фото: Юрій Стригун / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2770
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
довіряй тільки офіційним
15 дн. тому
От читаю який "такий сякий" розповів з доказами по темникам Чернігова і розумію що то за журналістика. І косяки в ньоого і безалаберний і від повістки косить - і все це бо посмів викрити реально існуючі темники. "Темники були, але вони не виконувались", а він посмів на люди це з доказами по конкретній області? Це типу анал пропонували, але не згодились. І обурулись коли "лівий провінціал" розповів про це, а не коли пропонували. Значить "поки неприйнятно", ціна не та, але ж не відмовили остаточно. А тут цей гад Стригун розбовкав все і торнуватись тепер не вийде. Очевидно торгувались в стилі УП- натяк на історію бе доказів - мабуть щоб запхати ще одного Лещенка поближче до центру прийняття рішень. А тут простакуватий Юрій Стригун розкрив всі карти і торгуватись нічого. Очумівша "гардонавская журналістіка" накинулась на людину і видимує йому вади. Так це бачу. І так воно нажаль є. Далеко орки від Києва і знущаються з некиївських полонених, а Лубінець з владою лише листи пише, от інтригують собі безпечно забувши перші дні вторгнення. Стригун молодець що не змовчав і викрив спробу влади російське телебачення влаштувати в Україні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду