Фонд Джорджа Клуні проситиме прокурорів різних країн видати закриті ордери на арешт російських пропагандистів

Фонд Джорджа Клуні проситиме прокурорів різних країн видати закриті ордери на арешт російських пропагандистів

2 Червня 2024
1518
2 Червня 2024
11:00

Фонд Джорджа Клуні проситиме прокурорів різних країн видати закриті ордери на арешт російських пропагандистів

1518
Наразі Фонд не напрявляв безпосередніх звернень, однак його фахівці вже перебувають на останньому етапі підготовки до відправлення до кількох країн.
Фонд Джорджа Клуні проситиме прокурорів різних країн видати закриті ордери на арешт російських пропагандистів
Фонд Джорджа Клуні проситиме прокурорів різних країн видати закриті ордери на арешт російських пропагандистів

Фонд Джорджа та Амаль Клуні «За справедливість» планує добиватися видачі закритих ордерів на арешт російських пропагандистів у Європі. Про це повідомила правозахисниця та функціонерка проєкту Фонду Анна Нейстат в інтерв'ю «Голосу Америки».

Як розповіла Нейстат, Фонд прагне розслідувати злочини, пов'язані із пропагандою війни, у сфері «універсальної юрисдикції».

«Усі звернення, які ми складали з приводу того, що відбувається в Україні — щодо злочинів проти людяності, воєнних та інших злочинів — були зроблені поза Україною, у країнах з універсальною юрисдикцією, яка дозволяє розслідувати злочини такого роду незалежно від того, де знаходиться підозрюваний і де було скоєно злочин. Така система працює вже досить давно, але зараз її почали застосовувати все більше. Вже 12 чи більше країн розпочали слідство, пов'язане із злочинами, скоєними в Україні. І за тим самим принципом ми домагаємося розслідування і тих злочинів, пов'язаних із пропагандою війни», — зазначила правозахисниця.  

Ордер на арешт можуть видати прокурори, і в разі видачі у європейській країні він буде дійсним на рівні Європолу.

«Тобто фактично в будь-якій європейській країні вони (пропагандисти — ред.) можуть бути заарештовані та екстрадовані до країни, яка розслідує проти них кримінальну справу», — пояснила Анна Нейстат.

Наразі Фонд не напрявляв безпосередніх звернень, однак його фахівці вже перебувають на останньому етапі підготовки до відправлення до кількох країн.

«Зараз ми зосереджені на притягненні до відповідальності найбільш очевидних російських пропагандистів, найпомітніших з них, але я свідомо не називатиму їх за іменами, тому що ми просимо прокурорів виписувати закриті ордери на арешт. Це означає, що на відміну від ордерів Міжнародного кримінального суду, який прямо називає підозрюваних, ми просимо про ордери закритого типу, щоб імена не розкривалися. І це важливо, тому що ми не хочемо, щоб ці люди знали про такий ордер, навпаки — ми хочемо, щоб вони виїжджали до інших країн і там були заарештовані. Так що краще нехай вони будуть ворожити з цього приводу, аніж отримають ясне попередження», — додала Нейстат.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Фонд Джорджа та Амаль Клуні «За справедливість» спільно з Truth Hounds звернулися до прокуратури Німеччини з проханням провести розслідування ймовірних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні на Одещині, Харківщині та Київщині.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що американська продюсерська компанія HiddenLight Productions, співзасновниками якої є Гілларі Клінтон, її донька Челсі Клінтон й актор Сем Бренсон, профінансує новий документальний фільм про фонд «За справедливість» актора Джорджа і його дружини Амаль Клуні.

Фонд Джорджа Клуні заснований у 2016 році самим актором та його дружиною, юристкою Амаль Клуні. Він займається документуванням злочинів Росії від початку повномасштабного вторгнення.

На світлині — юристка, керівниця ініціативи фонду Клуні The Docket Анна Нейстат

Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1518
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ярослав
23 дн. тому
Підтримую на мільйон відсотків. Російським пропагандистам місце в тюрмі!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду