Потураєв про темники в Укрінформі: В Україні не має існувати державних медіа

Потураєв про темники в Укрінформі: В Україні не має існувати державних медіа

30 Травня 2024
4225
30 Травня 2024
18:46

Потураєв про темники в Укрінформі: В Україні не має існувати державних медіа

4225
Нардеп пропонує прийняти закон про Укрінформ, реформувати його за зразком НСТУ і створити незалежну державну агенцію з незалежною наглядовою радою і правлінням.
Потураєв про темники в Укрінформі: В Україні не має існувати державних медіа
Потураєв про темники в Укрінформі: В Україні не має існувати державних медіа

Голова парламентського комітету з гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від фракції «Слуга народу» Микита Потураєв заявив, що в Україні не має існувати державних медіа. Так він прокоментував інформацію про поширення «темників» колишнім керівництвом Укрінформу на конференції «Життя у тривалій війні», передає hromadske.

Потураєв заявив, що Україні необхідно завершити медіареформу, яка передбачає виконання зобов’язань щодо відсутності в країні державних медіа.

«Я не вважаю, що ми через цю історію (інформація про «темники» в Укрінформі. — ДМ) повертаємося до епохи темників і цензури, але я вважаю, що ця історія свідчить про те, що нам треба завершити врешті медіареформу», — сказав нардеп. 

За його словами, Укрінформ «не мав би існувати в такому вигляді». Потураєв вважає, що необхідно прийняти закон про Укрінформ.

На його думку, таку велику мультимедійну агенцію як «Укрінформ» не варто ні з ким зливати, а потрібно її реформувати за зразком НСТУ. Парламентар пропонує використати погоджений західними партнерами та Україною закон про НСТУ, переробити його і створити незалежну державну агенцію — «з незалежною наглядовою радою, з незалежним правлінням, з редакційними й журналістськими стандартами». 

«Кожну державу треба стримувати. Державу, зокрема, стримують громадянське суспільство і незалежні медіа. Державних медіа в Україні не має бути. Завдання державні можна чудово передати НСТУ для виконання», — заявив депутат.

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства Укрінформ Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників темники, тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

Після цього голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що звернеться до Нацради з питань телебачення і радіомовлення та Офісу генпрокурора щодо фактів тиску на журналістів та поширення темників з боку колишнього керівництва Укрінформу, оприлюднених у статті «Української правди».

Читайте також: 

Олексій Мацука став гендиректором агентства Укрінформ 9 листопада 2023 року. А вже 24 травня цього року повідомив, що завершує свою роботу на посаді.

23 травня президент Володимир  Зеленський підписав указ про те, що керівником «Укрінформу» на час воєнного стану має бути військовий. Відтак новим генеральним директором став полковник Сергій Череватий. 

Міжнародний інститут преси (IPI) висловив стурбованість рішенням призначити офіцера армії керівником Укрінформу. Попри професійну компетентність  Сергія Череватого, це рішення викликає серйозні сумніви щодо незалежності Укрінформу, йдеться в заяві організації.

Фото: Микита Потураєв / Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4225
Читайте також
21.08.2024 10:31
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
710
12.06.2024 11:00
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
1 250
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
1 069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду