Конструктивна критика Зеленського від опозиції затьмарила російські вкиди. Настрої українців у соцмережах. 18-24 травня

Конструктивна критика Зеленського від опозиції затьмарила російські вкиди. Настрої українців у соцмережах. 18-24 травня

27 Травня 2024
549

Конструктивна критика Зеленського від опозиції затьмарила російські вкиди. Настрої українців у соцмережах. 18-24 травня

549
Брак зброї, мобілізація та завершення стандартної каденції Володимира Зеленського посилюють критику влади в соцмережах.
Конструктивна критика Зеленського від опозиції затьмарила російські вкиди. Настрої українців у соцмережах. 18-24 травня
Конструктивна критика Зеленського від опозиції затьмарила російські вкиди. Настрої українців у соцмережах. 18-24 травня

Удари по російських тилах та знищення ворога додають радості. Ворожий наступ провокує тривогу. Дослідники з громадської організації CAT-UA, які займаються вивченням настроїв українців у соцмережах, проаналізували емоції та інфоприводи, які їх викликали за тиждень з 18 по 24 травня 2024 року.

Ключові теми у соцмережах

Порівняно з попереднім звітним тижнем, обговорення складнощів на фронті – з початком наступу росіян на Харківщину – послабилося. Натомість у проукраїнському сегменті зріс рівень негативу на адресу влади.

Проросійський сегмент на окупованих територіях тим часом зосереджується на повідомленнях про військові успіхи на різних напрямках, насміхається з  української мобілізації.

Річниця виборів Зеленського: звичайна критика витіснила закиди в нелегітимності. Поширення меседжу про «нелегітимність» Зеленського пройшло певним сплеском, однак не було надто помітним. Його поширюють зокрема й блогери, які отримали сотні тисяч підписників на темі протидії мобілізації, проголошуючи самого Зеленського «ухилянтом». Але поширенішою була загальна критика: пригадування попередніх п’яти років та перелік помилок Зеленського в контексті річниці його президентства. Частково про ці помилки говорила опозиція, частково – якісні медіа. Критика від традиційних політичних опонентів – які, втім, визнають легітимність Зеленського – пішла на користь загальній ситуації. Адже якби в інфопросторі були присутні лише радикальні заклики, вони би отримали більше уваги.

Мобілізаційна тема сфокусована на обговоренні користувацького досвіду. Застосунок Резерв+ обговорюється з великим інтересом, переважно зі змішаними емоціями: офіційні повідомлення дуже оптимістичні, реакція людей стримана, більше цікавості, помітні і нарікання на недоопрацьованість.

Цікаво, що намагання Росії в ніч на 18 травня розігнати негативні емоції щодо нового закону про мобілізацію були цілком затьмарені іншим порядком денним, зокрема збоями в роботі Резерв+.

Іншими словами, технічна недосконалість застосунку допомогла відбити інформаційну атаку. Паралельно з цим Міноборони активно комунікує нові норми закону, веде роз’яснювальну роботу.

Хоча роспропаганда намагалася й далі підважити необхідність мобілізації, зокрема «економічними» аргументами: мовляв, нема кому буде працювати, зупиняться заводи.

Морські дрони з «Градом» – нова цікава «забавка». Інформація про морські дрони Sea Baby з РСЗВ «Град» була сприйнята дуже позитивно і з надією. Обговорення – переважно новинними ресурсами.

Українці шукають привід для позитиву в різних актах світової підтримки. Історії про індивідуальну підтримку протягом тижня ширилися соцмережами досить жваво: спочатку звістка про очільницю МЗС Латвії, яка зібрала на ЗСУ 10 тис. євро; згодом українців зворушила історія про британського добровольця, який прийшов пішки, аби воювати за Україну. Знаковою новиною стала також зміна позиції Майкла Джонсона щодо ударів по РФ – але у більш офіційному наративі.

Емоції проукраїнських громадян щодо війни

Гнів – 28% – на росіян за обстріли (зокрема, видавництво у Харкові з жертвами), блекаути, розстріл цивільних у Вовчанську, утиски українців на ТОТ. У критиці влади: каденція Володимира Зеленського, теза Руслана Стефанчука про «ворогів», негатив Мар’яни Безуглої щодо генералів, примусова мобілізація, недоречні витрати. Партнерів: затягування постачання зброї, нема дозволу бити по РФ, недостатні санкції, зрадників, ухилянтів, недбайливих до життя солдата командирів.

Радість – 21% – викликає знищення ворога, зведення рос.втрат від ГШ, удари по тилах: потоплення «Ковровця» та «Циклона», масовані удари по Криму, російських НПЗ, аеродромах та підстанціях. Підтримка світу: пакети збройної допомоги, дохід з російських активів тощо. Волонтерські звіти, дописи про життя попри війну.

Тривога – 18% – передусім через ворожий наступ, що триває: Харківщина, Часів Яр, Роботине, Білогорівка, загроза Сумщині – наступ та ДРГ. Китай міг почати поставки до РФ летальної зброї. Росія загрожує Європі, зокрема країнам Балтії – вже зараз глушать GPS. Також анонімні ТГ-канали розганяють загрози масштабних обстрілів окремих міст.

Сум – 11% – відносно переважають некрологи, проте дуже помітні й звістки про цивільні жертви: найбільше Харків та область, також помітна Одеса. Також з нагоди Дня Героїв – за полеглими в різні часи.

Гордість – 9% – пожвавлюють свята: День Героїв, морпіхоти. Результативна робота ППО – збивають всі/майже всі шахеди, 110-та ОМБр стабільно збиває ворожу авіацію, модернізація Sea Baby «Градом».

Надія – 6% – на дозвіл від США бити їхньою зброєю по РФ; на перемогу  – зокрема, у молитвах. На отримання F-16 якнайшвидше; на дестабілізацію в РФ, де масово арештовують генералів; на закриття неба партнерами, бодай західних областей.

Вдячність – 4%.

Сміх – 3%.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження ГО CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — це понад 50 ключових пошукових слів — у дописах мереж Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із загального масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
549
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду