Інформаційний вкид: Симоньян опублікувала список з п'ятисот військовополонених, яких Україна начебто не хоче повертати

Інформаційний вкид: Симоньян опублікувала список з п'ятисот військовополонених, яких Україна начебто не хоче повертати

23 Травня 2024
3192
23 Травня 2024
21:49

Інформаційний вкид: Симоньян опублікувала список з п'ятисот військовополонених, яких Україна начебто не хоче повертати

3192
Цим вкидом ворожа пропаганда переслідує дві мети: розгойдати ситуацію всередині України та дискредитувати нашу державу напередодні Глобального саміту миру у Швейцарії.
Інформаційний вкид: Симоньян опублікувала список з п'ятисот військовополонених, яких Україна начебто не хоче повертати
Інформаційний вкид: Симоньян опублікувала список з п'ятисот військовополонених, яких Україна начебто не хоче повертати

Російська пропагандистка, очільниця державної телекомпанії RT Маргарита Симоньян опублікувала список із 500 прізвищ і заявила, що це українські військовополонені, яких нібито відмовляється забирати українська влада. Цим вкидом ворожа пропаганда переслідує дві мети: розгойдати ситуацію всередині України та дискредитувати нашу державу напередодні Глобального саміту миру у Швейцарії.  

Про це повідомив координатор групи «Інформаційний спротив» Олексій Копитько

«Маргарита Симоньян вкинула список із 500 прізвищ і заявила, що це список українських військовополонених, яких нібито відмовляється забирати українська влада. Бо нібито хоче забрати лише 38 “азовців”. А решту, мовляв, кинути. Таких “списків” Росія може породити скільки завгодно, тому що в полоні багато наших, йде постійна боротьба, щоб їх витягнути», — написав Олексій Копитько. 

Він наголосив, що таким вкидом ворог переслідує дві цілі.

Перша направлена на розгойдування ситуації всередині України. Копитько попередив, що росіяни можуть вийти на контакт із сім'ями наших полонених, обіцяючи їх звільнення, найкращі умови утримання в полоні або просто шантажуючи родичів, — і вимагати від них якихось публічних акцій. «Проти влади. Проти командування. І проти близьких “азовців”, які багато роблять, щоби тема полонених була видимою. Історія максимально болісна, багато зрозумілих емоцій», — зауважив експерт.

Другою метою кремлівської пропаганди він назвав дискредитацію позиції України перед самітом у Швейцарії: один із пунктів нашої  «формули миру» — звільнення всіх полонених та депортованих (у тому числі, вкрадених росіянами дітей), тож «Москва намагається наперед збити цей пункт».  

«Коли я побачив цей вкид, чомусь згадав історію 2002 року. Коли терористи вимагали від родичів заручників, захоплених під час постановки “Норд-Ост”, вийти на Червону площу в Москві з вимогами до Путіна. Паралізовані страхом люди, природно, вийшли. Якщо є навіть ілюзорний шанс врятувати своїх, близькі намагаються його використати», — нагадав Олексій Копитько.  

Він підкреслив, що гра на темі полонених — це чистий тероризм з боку Кремля. За його спостереженнями, російська пропаганда моментально підхопила та почала «розганяти цю історію, зокрема перекладати різними мовами. Такі операції за межею фолу — це ознака того, що тонкі методи проти України вже погано працюють. У Росії стає дедалі менше інструментів».   

На думку експерта, використання кремлівською пропагандою таких інформаційних «козирів» як тема полонених — «ознака того, що в Росії не все виходить». 

У відповідь на питання «Детектора медіа», як діяти родичам, які можуть виявити прізвища своїх рідних та близьких у «списках Симоньян», Олексій Копитько порадив звертатися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. «Усі комунікації і дії — через них», — наголосив він.  

Координатор групи «Інформаційний спротив» також попередив, що до середини червня «буде лавина інформаційних операцій. Варто набратися терпіння та холоднокровності».  

Нагадаємо, про те, що Росія готує дезінформаційні операції проти України на липень 2024 року, нещодавно попередив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Раніше Офіс генпрокурора повідомляв, що фіксує значну активізацію інформаційно-психологічних операцій Росії, спрямованих на дискредитацію України на міжнародному рівні.

Читайте також:

Фото: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3192
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду