Влада отримала критику за укріплення на Харківщині, але до кінця тижня повернула порядок денний у цій темі під контроль. Настрої українців у соцмережах. 11-17 травня

Влада отримала критику за укріплення на Харківщині, але до кінця тижня повернула порядок денний у цій темі під контроль. Настрої українців у соцмережах. 11-17 травня

20 Травня 2024
490

Влада отримала критику за укріплення на Харківщині, але до кінця тижня повернула порядок денний у цій темі під контроль. Настрої українців у соцмережах. 11-17 травня

490
Надія і радість зростають через візит Ентоні Блінкена, День вишиванки та удари по Криму. Наступ на Харківщині викликає критику влади. Дослідники з громадської організації CAT-UA, які займаються вивченням настроїв українців у соцмережах, проаналізували емоції та інфоприводи, які їх викликали за тиждень з 11 по 17 травня 2024 року.
Влада отримала критику за укріплення на Харківщині, але до кінця тижня повернула порядок денний у цій темі під контроль. Настрої українців у соцмережах. 11-17 травня
Влада отримала критику за укріплення на Харківщині, але до кінця тижня повернула порядок денний у цій темі під контроль. Настрої українців у соцмережах. 11-17 травня

Ключові теми у соцмережах

Наступ на Харківщині: звучить критика влади. Владу критикують за брак оборонних споруд: воїни 92 бригади показують, що оборонні рубежі є, але Сергій Кривонос та опозиція працюють на поширення цієї критики. Згадують, зокрема, Чонгар, і пишуть, що історія повторюється. Також лунає критика влади – в панічних постах про те, що ситуація на фронті дуже погана, а влада ніяк на це не реагує, не перекидає сили: в таких дописах помітний російський слід. Є й молитви за воїнів, і надія на зупинку наступу.

Пізніше напад на Харківщину коментує і Ентоні Блінкен, який упевнений, що Україна зможе втримати наступ росіян.

Українська військова влада повернула під свій контроль порядок денний щодо Вовчанська: поширюються повідомлення про те, що українці повертають контроль над містом, оцінки, що плани ворога зірвано. Водночас повідомляють про арешти росіянами місцевих мешканців, вбивства цивільних, які хочуть повернутися на підконтрольні Україні території. Сумарно ця комунікація дуже допомагає українцям переключитися з критики влади на гнів щодо росіян та гордість за ЗСУ.

Удари по тилах "роблять" позитив тижня. Множилися повідомлення про звитяги СОУ: вибухи на нафтобазі в Ровеньках, збиття чергового Су-25 та "рідкісного" КА-25, атака ГУР по нафтопереробці у Волгоградській та Ростовській областях, приліт по ресторану в Донецьку, де відзначали «ювілей» створення «ДНР», удари по Криму. Інформація про НПЗ доповнювалася деталями щодо пошкоджених елементів. Ураження аеропорту Бельбек та інших цілей в Криму, як кажуть, відбулося з використанням ракет ATACMS.

Друге джерело радості - свята. День матері та День вишиванки помітно привертають увагу. Вітання з Днем матері поширюються з надією на перемогу і підтримку одне одного в час війни. А про День вишиванки пишуть на Сході та на Заході, переважно жінки. В умовах проблем на фронті це свято дуже підтримало настрої українців.

Візит Блінкена до Києва переважно фігурує з радістю за нові пакети допомоги, але зрідка, проте, помітна і частка іронії за брак конкретики і за гру на гітарі.

Також помітне обережне поширення пропозицій від кандидата в президенти США Дональда Трампа: схиляння сторін війни до перемовин, припинення вогню, пом’якшення санкцій (але повне зняття – лише за домовленістю з Україною); разом із тим – акцент на збереженні збройної підтримки України і дозволі нам наполягати на повній деокупації територій.

Євробачення: українських представниць цього разу лише хвалять, хейту не зауважено. Проте сварок багато. Українці в соцмережах сваряться і між собою, і щодо Європи, і щодо влади.  А от українську владу лають, навіть без прямого приводу, просто в контексті конкурсу. Також багато гомофобних коментарів, цілком співзвучних як у проукраїнському, так і в проросійському сегменті.

Заява Кирила Буданова про наступ на Суми викликає велику тривогу. Тривога, що межує з панікою, виникає на Сумщині, і загалом у східних регіонах країни настрої песимістичні. Досі на Сумщині значного акценту не було. Пізніше з'являються новини про ймовірний наступ з Білорусі і підготовку до цього російських військ, які знову вирушають до Білорусі.

Українці знову очікують, що дестабілізація в російській владі допоможе Україні. Як і в часи Євгена Пригожина, новини про зміщення Сергія Шойгу, провадження проти російських чиновників викликають великий інтерес в Україні, надію і хвилю обнадійливих жартів.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів – 24%. Здебільше – на росіян через наступ на Харківщині та бої за Вовчанськ, повідомлення про загиблих цивільних, обстріл цивільних машин, захоплення заручників. Також цілий тиждень тримається гнів на владу, який частково підхоплюють спікери Європейської солідарності і спікери лояльні до росіян. Звинувачення – в тому, що влада провалила підготовку до оборони Харківщини, не побудувала надійних фортифікацій.

Тривога – 23% – дуже сильна через наступ на Харківщині. 14 травня додають тривоги відключення світла, які починаються по Україні, та пізніша заява Буданова про те, що ворог готує атаку на Суми. В кінці тижня менш тривожно обговорюють фронт, є надія, що його втримають, і більш тривожно – нові атаки росіян найближчим часом.

Радість – 19% – найбільше радості через удари по тилах ворога, особливо подобаються удари по Криму, також радість викликають День вишиванки та візит Блінкена до Києва.

Сум 8%.

Гордість 8%.

Надія – 8%. День матері і День вишиванки додали надії, також починає з’являтись і зростає надія на те, що російський наступ буде стримано, і тримається надія на світову підтримку.

Вдячність - 5%.

Сміх – 3%.

Втома – 1%.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — це понад 50 ключових пошукових слів — у дописах мереж Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із загального масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду