Правозахисники закликали Раду не приймати законопроєкт про обмеження доступу до судових рішень

Правозахисники закликали Раду не приймати законопроєкт про обмеження доступу до судових рішень

16 Травня 2024
1549
16 Травня 2024
20:42

Правозахисники закликали Раду не приймати законопроєкт про обмеження доступу до судових рішень

1549
На їхню думку, зміни, передбачені документом №7033-д, шкодять системі правосуддя, свободі слова та доступу громадськості до публічної інформації під час війни та після її завершення.
Правозахисники закликали Раду не приймати законопроєкт про обмеження доступу до судових рішень
Правозахисники закликали Раду не приймати законопроєкт про обмеження доступу до судових рішень

На початку травня комітет з правової політики Верховної Ради після повторного розгляду рекомендувала проголосувати за законопроєкт №7033-д, що передбачає обмеження доступу до даних та рішень судового реєстру. Зміни, передбачені документом, шкодять системі правосуддя, свободі слова та доступу громадськості до публічної інформації під час війни та після її завершення, зазначено у спільній заяві, опублікованій на сайті Центру прав людини Zmina.

Як зауважили правозахисники, законопроєкт ще 2023 року викликав занепокоєння у громадськості, після чого зник з порядку денного ВРУ. Однак у 2024 році народні депутати знову вирішили поставити його на голосування попри висновок НАЗК щодо корупційних ризиків.

«Створення судового реєстру у 2006 році було важливою частиною адаптації українського законодавства до європейського. І він донині забезпечує прозорість українського судочинства. Обмеження доступу до судових рішень відкине Україну на десятки років назад у демократичному поступі до рівня Росії та Білорусі і становитиме небезпеку для подальшої євроінтеграції», — зазначили правозахисники.

У документі №7033-д на час дії воєнного стану та рік після його закінчення пропонується обмежити доступ до судових рішень у справах, що становлять особливий суспільний інтерес. Йдеться про провадження щодо злочинів проти основ нацбезпеки, охорони держтаємниці, недоторканності держкордону, призову і мобілізації, а також порядку несення військової служби. 

«Таке обмеження є непропорційним та не відповідає запиту суспільства. Адже журналісти, адвокати, науковці, громадські активісти не зможуть дізнатися про обставини справи та накладене судом покарання на ворогів (державних зрадників, колаборантів, посібників окупантів) та військових. Приховування судових рішень однозначно підвищить напругу і недовіру до влади в українському суспільстві, зокрема щодо мобілізаційних заходів», — вважають правозахисники.

Законопроєкт також пропонує дозволити суддям на власний розсуд вилучати із рішень інформацію, що «може зашкодити безпеці» у справах, розглянутих у відкритому засіданні. Таке нововведення, вважають правозахисники, суперечить загальному принципу гласності судового процесу і несе корупційні ризики. Законність та обґрунтованість таких рішень не можна буде перевірити, адже судді їх прийматимуть поза процесуальним порядком. 

Окрім цього, документ пропонує розширити перелік даних, які не можна розголошувати в текстах судових рішень. При цьому більшість таких даних зараз у відкритому доступі. Водночас через таку норму із судового реєстру можуть вилучити необмежену кількість рішень на необмежений час для приховання цієї інформації з наявних рішень. 

Правозахисники наголосили, що законодавство повинно мати єдиний підхід щодо обмеження доступу до інформації, тому відкриті дані у судових рішеннях не можна обмежувати. Інакше існує загроза нормальному та ефективному функціонуванню Єдиного державного реєстру судових рішень, який є демократичним досягненням українського суспільства.

«Прийняття законопроєкту № 7033-д обмежить право громадськості вільно отримувати доступ до інформації з судового реєстру та здійснювати контроль за судовими провадженнями, зокрема тими, що мають значний суспільний резонанс», — додали у Zmina.

Переглянути та підписати спільну заяву можна за посиланням.

Колаж: Zmina

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду