Що не розкажуть російським ветеранам у День перемоги: дайджест пропаганди за 8 травня

Що не розкажуть російським ветеранам у День перемоги: дайджест пропаганди за 8 травня

9 Травня 2024
379

Що не розкажуть російським ветеранам у День перемоги: дайджест пропаганди за 8 травня

«Центр стратегічних комунікацій»
379
Путін приватизував «сакральну дату», перетворивши її на шоу власного побєдобєсія.
Що не розкажуть російським ветеранам у День перемоги: дайджест пропаганди за 8 травня
Що не розкажуть російським ветеранам у День перемоги: дайджест пропаганди за 8 травня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 8 травня 2024 року.

  1. «Над Райхстагом знову з’явився прапор перемоги»
  2. Чергова відома німкеня стала об’єктом фейку
  3. Школярам РФ «не важлива» участь українців у Другій світовій
  4. Путін купив місце на параді за $26,7 млн

«Над Райхстагом знову з’явився прапор перемоги»

Російські фейкомети остаточно розлінились. Напередодні 9 травня безліч російських ЗМІ та Telegram-каналів відверто здивували новиною, що нібито «у Берліні невідомі герої знову поставили на дах Райхстагу Прапор Перемоги!».

 

Це відео поширилося у Telegram, Facebook, X, «ВКонтакті», Instagram, «Дзен» і TikTok. Стверджується, що анонімні автори ролика зняли з двох різних ракурсів будівлю парламенту ФРН — і на ньому видно червоне полотнище. За даними сервісу TGStat, тільки в Telegram загальне охоплення постів про «прапор перемоги над Рейхстагом» було понад 10 млн переглядів.

НАСПРАВДІ, у Facebook (де росіяни відпрацьовують одразу 12 ключових тем проти українців) відео заблоковано та марковано як «неправдива інформація».

До того ж минулого року цей фейк вже був спростований: прапор над Бундестагом прималювали у відеоредакторі. Причому з помилкою: у різних фрагментах ролика полотнище змінює свою орієнтацію щодо держака.

Рівно рік тому своє розслідування цього прапороносного фейку представили й німецькі фактчекери з проєкту dpa. Вони розповіли, що адміністрації Бундестагу нічого невідомо про інцидент: «Там, як завжди,  на чотирьох вежах майорять тільки німецький та європейський прапори».

Цьогоріч поліція Берліна заборонила будь-яку символіку біля радянських пам’яток у місті та околицях на 9 травня. На території меморіалів у парках Трептов, Тіргартен і Шенхольцер-Хайде, а також поблизу них заборонені російські прапори, георгіївські стрічки, уніформи, ордени, військові та маршеві пісні, а також символи, що прославляють війну Росії проти України, у тому числі символ Z.

Чергова відома німкеня стала об’єктом фейку

Ще один приклад, м’яко кажучи, «неправдивої інформації», пов’язаний з Німеччиною, стосується Катрін Гіммлер (онуки того самого гітлерівського поплічника), яка нібито відреагувала на ініціативу щодо повернення українців з Європи на батьківщину через посилення мобілізації, закликавши «не віддавати українців кривавому диктатору Зеленському»

Це відео активно і свідомо розповсюджували прокремлівські канали в рамках дезінформаційної «переможної» програми на початку травня.

НАСПРАВДІ, відео змонтовано з кадрів із Катрін Гіммлер, архівної хроніки часів Третього Райху, відео з главами МЗС України та ФРН Дмитром Кулебою та Анналеною Бербок, а також іншими німецькими політиками.

«Цитата» Катрін наводиться в титрах, які накладені на ролик: «Це насильницьке переміщення вільних людей із місць їхнього проживання під юридично виправдальним приводом. Раніше ми вже бачили подібне в історії, коли людей переселяли насильно проти їхньої волі. Зараз це відбувається з українцями за розпорядженням їхнього власного уряду. Саме такі нелюдські процеси колись почалися й у Німеччині. І ми всі пам’ятаємо, до чого вони привели».

Саме ці слова вигадані не просто. Адже Катрін – відома письменниця та антифашистка. На цьому й намагалися зіграти фейкомети. Але вона не робила такої заяви. «Хоч би там було написано, це підробка», — заявила Катрін у коментарі Agentstvo.Multimedia.

У квітні, нагадаємо, ще двох відомих німкень: ексканцлерку Ангелу Меркель та голову Єврокомісії Урсулу фон дер Ляйєн російські фейкороби спробували прив’язати до Гітлера. А в червні минулого року StopFake повідомив, що Анналені Бербок приписали прохання «не називати танки Leopard, надані Україні, німецькими». З такими темпами у російських фейкометів скоро відомих німкень не залишиться.

Школярам РФ «не важлива» участь українців у Другій світовій

Антиукраїнська тема в «переможні дні» набула в Росії всеохопного (аж до дітей включно) характеру. На шкільних уроках «Розмови про важливе» до Дня перемоги російським вчителям наказано перерахувати учням народи СРСР, які боролися з фашизмом у роки Другої світової війни.

Але у списку немає українців. «День Перемоги з особливим почуттям відзначають не лише у нашій країні. Пліч-о-пліч захищали світ від фашизму росіяни, білоруси, татари, буряти, таджики, узбеки, вірмени, казахи та інші народи».

Крім того, школярам з 5 по 11 класи покажуть відео «Лист із майбутнього до минулого». За сюжетом ролика, його героїня – мешканка окупованого Севастополя – пише листа своєму прадіду, який воював у Другій світовій війні. «Саме сьогодні, коли історію подвигу радянського солдата і всього героїчного народу намагаються перевернути, переписати, знецінити, наше завдання  не дати цього зробити», – йдеться у її посланні. 

Крім того, учням усіх російських класів запропонували підготувати доповідь або про своїх родичів, які брали участь у Другій світовій, або про учасників війни в Україні. Самі історії планують представити на загальношкільній лінійці.

НАСПРАВДІ, головний наратив неучасті українців у Другій світовій війні задав Путін ще у 2010-му. Тоді він цинічно заявив, що росіяни б перемогли нацистську Німеччину без українців. Нагадаємо, у лавах Червоної армії боролися понад 7 мільйонів українців, не рахуючи вояків українського походження в арміях інших країн Антигітлерівської коаліції: Польщі, США, Канади, Франції тощо. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більш як 2 тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб  – тричі. Людські втрати України у Другій світовій – одні з найвищих: разом військових і цивільних загинуло близько 8 мільйонів. Тож українці не дадуть Москві «приватизувати» перемогу.

І на відміну від Росії, для України перемога не є приводом для побєдобєсія. Ми усвідомлюємо, наскільки високу ціну довелося за неї заплатити. Крім того, як зазначив експерт Центру стратегічних комунікацій Максим Майоров, «для українців Друга світова була історією без хепіенду: тріумф над нацизмом мав присмак чужого свята, адже натомість повернувся сталінізм. Нацизм було переможено і засуджено, а комунізм – ні. І зрештою, «ніколи знову» не спрацювало. Сучасний агресор активно використовує проти своєї жертви риторику Другої світової, доводячи тим самим, що пам’ять може бути пародією, а не застереженням». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ніколи знову»? Як хибні висновки з Другої світової війни наблизили напад на Україну

Президент Зеленський у День пам’яті та перемоги над нацизмом з «підвалу смерті» в Ягідному, де рашисти протягом 27 днів утримували 368 мирних жителів села з 4 по 31 березня 2022 року також зазначив: «Сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою. Злочини нацистів відбуваються під російським прапором. Відмінність формальна. Новий Вермахт, що вторгся до України, носить на рукавах двоголового орла. Нові «Фау» – це «Калібри» та «Кинджали», новий Люфтваффе – МіГи та Су-шки. Нова свастика – «Zетки», новий «Гітлерюгенд» – «Юнармія». Таких паралелей – десятки. Таких наслідувань – сотні. І якщо сучасний Кремль наслідує Третій райх у всьому, то і кінець його має бути ідентичним – у новому Нюрнберзі, місті Гаага».

Путін купив місце на параді за $26,7 млн

У згаданому списку «народів-переможців» нацизму, крім українців, не знайшлося місця також американцям, британцям й іншим союзникам. Саме тому абсолютно блюзнірським виглядає запрошення на парад перемоги 9 травня 2024 президентів Лаосу Тисуліта та голови Гвінеї-Бісау Ембало.

НАСПРАВДІ, в 1940-ві роки Гвінея-Бісау була колонією під назвою Португальська Гвінея. Війна її ніяк не зачепила, адже Лісабон зайняв позицію нейтралітету в Другій світовій. В той самий час Лаос був об’єктом боротьби та інтриг вішистської (колабораціоністської) адміністрації Франції та Японії. Тож, м’яко кажучи, також залишався осторонь боротьби із гітлерівською «Віссю».

І це вчергове підтверджує, що Путін приватизував День перемоги і просто перетворив його на абсурдне шоу власного побєдобєсія. Про ставлення до залишків тих же ветеранів говорять цифри виплат. В Росії вони становлять (в перерахунку) $108.

Казахстан виплатить їм $4580; Узбекистан – $1142, Азербайджан – $882, Киргизстан – $1142, Таджикистан – $640. Про те, що Путіну на параді не буде соромно дивитись в очі – навіть не ветеранам, а лідерам цих країн – і говорити зайве.

Явку деяких з цих країн на парад Путін до того ж забезпечив маніпуляцією. У ці ж дні в Росії вирішено провести саміт ЄАЕС за участі керівників держав-учасниць, які заразом будуть змушені відвідати й «урочистості», створюючи видимість міжнародної підтримки путінського шоу. 

А тій самій Гвінеї-Бісау Путін місяць тому списав $26,7 млн боргу. Але «100-доларовим» російським ветеранам про це, звісно, не розкажуть. Як і про те, скільки коштує їм та іншим росіянам один день війни з Україною. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
379
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду