Журналістка Анна Стешенко про нові умови роботи в Раді: Формат праці обговорювався, і всі на нього погодились

Журналістка Анна Стешенко про нові умови роботи в Раді: Формат праці обговорювався, і всі на нього погодились

8 Травня 2024
1171
8 Травня 2024
19:31

Журналістка Анна Стешенко про нові умови роботи в Раді: Формат праці обговорювався, і всі на нього погодились

1171
Журналісти підписали зобов’язання дотримуватись умов роботи в парламенті.
Журналістка Анна Стешенко про нові умови роботи в Раді: Формат праці обговорювався, і всі на нього погодились
Журналістка Анна Стешенко про нові умови роботи в Раді: Формат праці обговорювався, і всі на нього погодились

Журналістка, парламентська кореспондентка видання Lb.ua Анна Стешенко розповіла в коментарі «Детектору медіа», як пройшов перший робочий день журналістів після відновлення доступу до Верховної Ради. Зокрема, про те, в яких умовах доводиться працювати медійникам у будівлі парламенту і як ці умови керівництво Ради узгоджувало з медіа.

Як розповіла Стешенко, представники всіх 30 медіа, які першими отримали доступ до Ради, пройшли попередню перевірку десь за два тижні. «Ми подавали свої паспортні дані, ідентифікаційний код, давніші перепустки в Раду, фотокартки. Перевірили нас в Управлінні держохорони і спецслужби. Основна мета — не допустити наявності в Раді осіб, які потенційно можуть передати інформацію країні-агресору», — розповіла журналістка.

Після перевірки, розповідає Стешенко, Апарат Верховної Ради і профільний комітет провели декілька зустрічей з журналістами, де обговорювали загальні принципи, в якому форматі має відбуватися допуск журналістів та їхня робота в парламенті. «Тобто нас не поставили перед фактом. Всі ті умови, новий формат праці обговорювався, і всі журналісти на нього погодились», — каже Стешенко.

Надалі журналісти підписали зобов’язання дотримуватись умов роботи в Раді. Зокрема, не фотографувати пости охорони та все, що пов’язано з безпековими питанням, не повідомляти про результати роботи Ради під час засідань.

«На жаль, цього зобов’язання не підписали троє нардепів — Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко і Ярослав Железняк, які транслюють роботу Ради ледь не в прямому ефірі і підставляють під небезпеку тепер уже не тільки себе і колег, але і нас. Проте нам пояснили, що не існує правового механізму, як їх змусити цього не робити, у правовому полі це не вирішується», — каже Стешенко.

Крім того, журналісти підписали зобов’язання в разі повітряної тривоги неодмінно проходити в укриття. «Це не бомбосховище, і воно окреме від депутатів», — каже Стешенко. Більше того, із серпня журналісти повинні надати апарату ВР довідку про страхування життя і здоров’я — це буде умовою для отримання нової акредитації.

Зараз на базі старих акредитацій журналістам видали спеціальні перепустки — бейджик з фотокарткою і номерною голограмою. На вході перевіряють також паспорти і стару акредитацію.

Як розповіла Стешенко, журналісти не можуть самостійно поодинці потрапити в будівлю Ради чи покинути її. «Ми всі зустрічаємося в готелі "Київ", там нас зустрічає за годину до засідання пресслужба, вона централізовано заводить нас через блокпост в Раду. Потім нас так само централізовано виводять з кварталу. Щогодини тих, хто хоче, виводять покурити», — розповіла журналістка.

За словами Стешенко, локація для журналістів зроблена навіть зручніша, ніж була за часів пандемії коронавірусу (коли журналісти аналогічно працювали на третьому поверсі, без доступу до основних кулуарів другого поверху).

Зокрема, у пресцентрі облаштували великий подіум, дві трибуни для спікерів, окремо для журналістів — нові столи, стільці, підзарядки, великий екран, де ведеться пряма трансляція засідань. Є також банери, перед якими можна записати стендапи.

Також облаштована мініїдальня, де можна придбати каву, чай і смаколики. «Обід можна окремо замовити через Апарат Верховної Ради і сісти поїсти за окремими столами. Нас прямо питали: що будете їсти? Були на вибір риба, м’ясо», — розповіла кореспондентка.

За словами Стешенко, доступ у ложу преси в залі засідань заборонений. За  часів коронавірусу, пригадує вона, туди пускали за ротаційним принципом операторів, які могли познімати роботу депутатів. Тепер на етапі обговорення медіа також просили надати хоча б 20 карток для операторів у залі. Втім, Апарат Ради категорично відмовив. «Нам пояснили, що зараз існує така техніка, що може дістати будь-яку інформацію, яка лежить на столах у депутатів. А це може бути інформація з грифом "секретно" чи будь-що інше, чим може скористатися ворог», — розповіла журналістка.

За її словами, в перший день роботи журналістів у Раді до них вийшли поспілкуватись голова Комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин з «Голосу», керівник Апарату ВР В’ячеслав Штучний, депутати Євгенія Кравчук, Давид Арахамія та Денис Маслов зі «Слуги народу», ексчлен «ОПЗЖ» Михайло Папієв.

Двічі вийшов спікер Руслан Стефанчук — спершу питав, чи все гаразд, а в кінці за результатами засідання дав брифінг.

З опозиції також давали брифінг Роман Костенко з «Голосу» та Михайло Цимбалюк з «Батьківщини». Ексспікер Ради Дмитро Разумков «забіг, привітався, але з журналістами не спілкувався». Наприкінці зайшов також Олексій Гончаренко з «Євросолідарності» — брифінгу не давав і, як склалось враження у журналістів, був дещо розчарований, що не викликав у них великого ажіотажу.

«Загалом все відбулось, як і в часи пандемії: ті з депутатів, хто хочуть спілкуватися з пресою, ті приходять і спілкуються. До інших депутатів у нас доступу немає», — каже Стешенко.

Журналістка відзначає, що насправді все влаштовано доволі зручно і якихось претензій щодо комфорту та умов праці в неї не виникло. Навпаки, додає Стешенко, всі колеги відзначили досить дбайливе ставлення з боку керівництва Ради, яке по кілька разів перепитувало журналістів, чи все їх влаштовує. «Якими б не були обмеження, вони мають своє виправдання і це однозначний позитив, що журналістів таки допустили до роботи в парламенті», — резюмує журналістка.

Нагадаємо, сьогодні, 8 травня, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до парламенту в умовах дії воєнного стану. 

З 24 лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення Росії до України, журналісти не мають доступу до роботи в будівлі Верховної Ради з міркувань безпеки. 6 вересня 2022 року парламент прийняв постанову щодо заборони трансляцій засідань на період воєнного стану. Найактивніше за це проголосували депутати з колишньої «ОПЗЖ». Відео засідань з міркувань безпеки з відстроченням викладають на ютубі.

Читайте також: 

Фото: Анна Стешенко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1171
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду