Чи оголосить Росія «законною воєнною ціллю» Пенсильванію: дайджест пропаганди за 18 квітня

Чи оголосить Росія «законною воєнною ціллю» Пенсильванію: дайджест пропаганди за 18 квітня

19 Квітня 2024
796

Чи оголосить Росія «законною воєнною ціллю» Пенсильванію: дайджест пропаганди за 18 квітня

«Центр стратегічних комунікацій»
796
Марджорі Тейлор Грін вносить «московські» правки в американський законопроєкт про допомогу Україні.
Чи оголосить Росія «законною воєнною ціллю» Пенсильванію: дайджест пропаганди за 18 квітня
Чи оголосить Росія «законною воєнною ціллю» Пенсильванію: дайджест пропаганди за 18 квітня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 18 квітня 2024 року.

  1. Брехні Карчаа ніхто не вірить
  2. Фейк ТАСС про Малюка накрився мідним тазом
  3. Алюмінієвий «хлопок» вартістю $40 млрд
  4. Як виглядатиме переляк «майже 40 штатів»

Брехні Карчаа ніхто не вірить

Росіяни знову взялися за ЗАЕС. Атаки йдуть ледь не щодня, а 18 квітня взагалі ледь не кожної хвилини. Фронтвумен МЗС Захарова заявила про «шантаж з боку Заходу», а ТАСС  паралельно «атакує українськими дронами тренажерний центр ЗАЕС».

А головним атомним спікером з боку РФ є Ренат Карчаа. Профільні російські сайти цього радника голови «Росатому» обережно (і навіть, здається, знущаючись) називають «політтехнологом, абхазьким та російським державним діячем». Цього тижня в інтерв’ю RT він заявив: «Ще влітку 2022 року Україна планувала створити осередок радіаційного зараження у ЗАЕС».

 

На просте питання: «навіщо українцям руйнувати власну АЕС, яка, нехай, тимчасово знаходиться на окупованій території? Щоби що?», – відповіді з боку абхазького політтехнолога – і від недавнього часу «депутата Запорізького парламенту» – немає. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фейки про Запорізьку АЕС і російський ядерний шантаж

Але чогось іншого від людини, яка у вересні 2022-го переконувала інспекторів МАГАТЕ, що «українська ракета здійснила повний поворот на 180º перед ударом по ЗАЕС, тому здається, що її випустили з російської території»,- очікувати не варто.

НАСПРАВДІ, загальновідомо, що Карчаа-мавполог. Він очолював НДІ експериментальної приматології в Сухумі. У 90-х його звинуватили у продажу наукового архіву інституту, але він уникнув покарання. На початку нульових Карчаа сплив як голова представництва Мурманської області при федеральному уряді. У 2004-му збив на смерть підлітка під Псковом, але знову не потрапив за ґрати. А за 10 років Карчаа вже був спостерігачем від ЦВК РФ на виборах «президента» невизнаної Абхазії й до січня 2021-го навіть вважався його радником. У 2022-му опинився в «Росатомі». 

Його головне завдання – розпускати фейки і «кошмарити» ситуацію навколо ЗАЕС, яку окупанти взяли в заручники. І своїм «політтехнологічним» шантажем цей абхазький мавпознавець повинен прищепити світу відчуття небезпеки ЗАЕС, що нібито походить з України. 

Але факт залишається фактом: до 4 березня 2022 року ЗАЕС переробляла виключно мирний український атом. А після – лише російський пропагандистський. Поки що просто пропагандистський. Історія з Каховською ГЕС навчила світ не вірити таким як Карчаа.

Фейк ТАСС про Малюка накрився мідним тазом

Серед багатьох російських фейків цього тижня окремо виділімо один. До «дружин з Лозової, що здали своїх чоловіків у ЗСУ» та «канадських удмуртів», «приєднався» особисто голова СБУ Василь Малюк. І розповсюдив цей фейк ТАСС.

 

Його було навіть ретельно підготовлено – із реєстрацією на сайті Московського міського суду, який повідомив, що захист Малюка буцімто оскаржив у Басманному суді рішення про його заочний арешт.

 

НАСПРАВДІ, 26 березня Басманний районний суд Москви оголосив про заочний арешт Малюка на два місяці у справі «про публічні заклики до тероризму». Його також оголосили у федеральний та міжнародний розшук. Ба більше – 31 березня МЗС РФ навіть вимагало від України заарештувати главу власної Служби безпеки. Посміялись з цього тоді і забули. Але цього тижня на сайті того самого Басманного суду з’явилося нібито оскарження свого «арешту» Малюком.

У відповідному коментарі СБУ йдеться«Ні Служба, ні особисто Василь Малюк не зверталися до жодних адвокатів для оскарження фейкових рішень російських судів. Ця інформація повністю не відповідає дійсності. А «захист», який нібито подає апеляції від імені голови СБУ, відповідно є частиною дискредитаційної кампанії з боку РФ і виключно проявом ворожих ІПСО. Усі заходи, які здійснює Служба безпеки України, повністю відповідають нормам національного та міжнародного законодавства».

Сам Малюк зазначив«Мене, як і всіх українців, цікавить лише один суд – на Путлера. Робимо все від нас залежне, аби побачити цього воєнного злочинця на лаві суду Гааги якнайшвидше».

А взагалі то, це щось новеньке в російських ІПСО. Президента Зеленського на Захід «втікали», колишнього Головкома ЗСУ Залужного «втрачали», нинішнього –  Сирського разом із головою ГУР Будановим цього тижня вчергове «ліквідовували». Але нікого з військово-політичного керівництва України ще не «оскаржували». Нічого, українських мідних тазів накрити всякі фейки вистачить.

Алюмінієвий «хлопок» вартістю $40 млрд

До речі, про мідь та інші кольорові метали. Новина з рубрики «Санкції проти Росії не працюють» цього тижня заграла новими барвами. Причому, буквально. Видання «Ведомости» повідомило «Русал» запропонував заходи з підтримки заводів кольорової металургії».

 

За цією «новомовою» НАСПРАВДІ прихований реальний «хлопок» по одній з головних експортних галузей Росії. Ціна «хлопка» – близько $40 млрд. Саме таку суму за останні два роки (як не прикро це звучить для України) заробила Росія на продажу алюмінію, нікелю та міді.

Ці три метали, великим постачальником яких є Росія, відтепер не продаються на двох світових біржах – Чиказькій та Лондонській.

«Метою нашої нової заборони на ключові російські метали, яка вводиться у співпраці з нашими британськими партнерами, залишаються доходи, які Росія може отримувати, щоб продовжувати свою безжальну війну в Україні», – пояснила міністр фінансів США Джанет Єллен.

Саме тому власник «Русалу» мільярдер Олег Дерипаска і просить уряд РФ викупити у нього хоча б половину від усього тогорічного обсягу експорту за старими (до введення санкцій) цінами, а також звільнити його підприємства від експортного мита. І це внутрішня схема. 

Звісно, буде і зовнішня – через треті країни. Але варто розуміти, що на кожну «сіру» російську гайку Захід знаходить свою контргайку. І закручує їх послідовно і системно.

Ціль проста: з одного боку економічно придушити Росію. З другого – цей процес зробити максимально комфортним для економіки інших країн (завдяки чому вони в тому числі та надають допомогу Україні). Адже з РФ у них було дійсно дуже тісні зв’язки й розірвати їх одномоментно просто неможливо. Кінцева мета – позбавити Кремль фінансового ресурсу проводити свою політику.

Так, поки що Москва судомно намагається щось вигадати: закупити до Росрезерву експортний алюміній Дерипаски, «замутити схематоз» з третіми країнами, китайський демпінг і таке інше. Але довго (принаймні, скільки запланував Путін –  до 2036 року) це об’єктивно не зможе працювати.

І буквально всі (навіть, «дружні») країни це розуміють. Достатньо глянути на фактичний кінець російського «Миру», який розпочався з вересня 2022 року і вже зараз на тій стадії, що російські платіжні картки не приймають у Туреччині, ОАЕ, Кіпрі. А ті ж китайські банки блокують фінансові перекази з Росії, бо не хочуть потрапити під вторинні санкції США. Далі буде. Санкційні «хлопки» для Росії лунатимуть все гучніше.

Як виглядатиме «переляк майже 40 штатів»

І наостанок про розгляд в Конгресі США пакету допомоги Україні. Усі доводи та аргументи «за» та «проти» викладені. Найбільш екзотичні пропозиції/поправки очікувано надійшли від «московської Марджорі»: «Ті, хто проголосують за допомогу Києву будуть зобов’язані вступити до лав ЗСУ». Згідно з іншими її поправками, кошти не можуть бути використані, доки: «в  Україні не пройдуть вибори»; «Держсекретар не надасть Конгресу звіт, що підтверджує, що християнські церкви в Україні можуть діяти без втручання уряду»; «поки Україна не закриє всі біолабораторії та не надасть усі дані про такі дослідження уряду США». Тобто увесь наративний ряд Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Росія впливає на США своєю «правдою»

А президент США Джо Байден в статті для The Wall Street Journal нагадав, що «…ми надішлемо військове обладнання з наших власних запасів, а потім використаємо гроші, дозволені Конгресом, для їхнього поповнення, купуючи все в американських постачальників. Сюди входять ракети Patriot, зроблені в Аризоні, Javelin з Алабами та артилерійські снаряди з Пенсільванії, Огайо і Техасу. Ми інвестуємо в нашу промислову базу, купуємо американські товари, вироблені нашими робітниками, підтримуємо робочі місця майже у 40 штатах та зміцнимо нашу власну національну безпеку. Ми допоможемо нашим друзям і водночас допоможемо собі».

Нагадаємо, наприкінці минулого року Білий дім розповсюдив серед республіканців карту з розбивкою по штатах $27 млрд у вигляді виділених інвестицій і витрат на «закупівлі боєприпасів і тактичних засобів». Найбільше, $2,364 млрд, отримала Пенсільванія. 

Компанії з Техасу (до якого зібралась дійти білоруська армія), отримали $1,45 млрд на виробництво 155-мм снарядів та інших видів озброєнь. Підприємствам Аризони уряд перерахував $2,196 млрд. Понад $1 млрд отримали компанії з Арканзасу та Вісконсину. Близько $18 млрд розподілені між виробниками ще двох з половиною десятків штатів.

З огляду на це слід знати відповіді лише на два питання. Перше: чи підтримає Конгрес США вітчизняного виробника? Друге: чи оголосить у випадку позитивного голосування Москва «законною воєнною ціллю» Пенсільванію та решту «майже 40 штатів»? Цікаво було б подивитися на їхній «переляк». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
796
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду