«FreeДом» у березні: 10 відео у трендах YouTube і понад 93% переглядів з-за кордону

«FreeДом» у березні: 10 відео у трендах YouTube і понад 93% переглядів з-за кордону

11 Квітня 2024
1463

«FreeДом» у березні: 10 відео у трендах YouTube і понад 93% переглядів з-за кордону

1463
У березні сюжети російськомовного телеканалу "FreeДом", який входить до складу державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" і мовить за кордоном*, 10 разів потрапляли в тренди YouTube, зросла кількість переглядів та частка іноземної аудиторії.
«FreeДом» у березні: 10 відео у трендах YouTube і понад 93% переглядів з-за кордону
«FreeДом» у березні: 10 відео у трендах YouTube і понад 93% переглядів з-за кордону

Після стрілянини в підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол" відео, в якому йшлося про відсутність оперативної реакції на подію з боку Путіна та інших представників влади РФ та розвінчувались спроби Росії перекласти відповідальність на Україну, вийшло на перше місце в трендах російського сегменту YouTube.

Також у березні, крім Росії, відео телеканалу "FreeДом" потрапляло у тренди YouTube Білорусі, Литви, Латвії та Естонії. Кількість переглядів "FreeДом" на YouTube-каналах українського іномовлення FreeДoм та FreeДом.LIVE становила 82,6 млн**, з яких 93,4% з-за кордону, в тому числі — 64,9% з РФ, 4,6% — з Казахстану, 4,1% — з Узбекистану.  У першій п’ятірці міст Москва, Краснодар, Санкт-Петербург, Єкатеринбург та Іркутськ. Середньозважений показник переглядів з-за кордону для YouTube-каналів ДП "МПІУ" та партнерів зріс до 81,9%, перегляди на YouTube-майданчиках каналів-партнерів також зросли. У березні загальна кількість переглядів контенту під брендом «FreeДом» на різних діджитал-майданчиках ДП “МПІУ” (YouTube, Facebook, Telegram, X, TikTok) та на майданчиках партнерів становила 273,6 млн***.

Найпопулярнішим відео березня у YouTube "FreeДом" стало звернення Президента України, в якому Володимир Зеленський назвав Путіна нікчемою, що сховався і добу думав, як причепити до теракту в "Крокусі" Україну. Воно отримало 3,9 млн. переглядів, 98,1% з яких з-за кордону, 70,1% — з Росії, 8% — з Узбекистану, 4,2% — з Казахстану, 4,2% — з Таджикистану, 2,1% — з Киргизстану. Спільне звернення РДК, легіону "Свободная Россия" та "Сибірського батальйону" до Путіна із закликом дозволити евакуацію з Білгородщини переглянули 2,6 млн разів, 98,4% переглядів з-за кордону, 68,1% з Росії, 9,5% — з Узбекистану. Заява Президент України під час зустрічі з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в Одесі про необхідність посилення міжнародних поставок систем ППО для захисту українців від терору з боку РФ зібрала 2,4 млн переглядів, 95,7% з-за кордону, 74,4% — з Росії, 4,2% — з Узбекистану, 3% — з Казахстану, 1,9% — з Білорусі. 1,2 млн переглядів, з них 94,5% з-за кордону, 64,6% — з Росії, 4,9% — з Казахстану, 4,1% – з Білорусі, 2,6% — з Узбекистану отримав матеріал з деталями теракту в “Крокус Сіті Холі”, в якому йшлося про бездіяльність екстрених служб РФ, мовчання Путіна та різні версії щодо організаторів теракту. Також у зв’язку з подіями в “Крокус Сіті Холі” редакція "FreeДом" підготувала низку матеріалів з акцентом на прогнозованості та абсурдності заяв росіян про причетність до них України, невідповідностях у діях і заявах спецслужб РФ, можливій причетності до терактів ФСБ, зростанні ксенофобії росіян щодо мігрантів.

Високою увагою російськомовних глядачів за кордоном у березні користувались матеріали про події на фронті та обороноздатність України, влучні удари по російським НПЗ і по військовим об’єктам на території РФ та в тимчасово окупованого Криму; деталі рейду РДК в Білгородську та Курську області; обстріли росіянами цівільної інфраструктури, зокрема удар по Дніпрогесу; інформація про перебіг так званих "виборів Путіна" та про необхідність визнання світом нелигітимності російського диктатора; питання міжнародного порядку денного: візит Володимира Зеленського до Туреччини та його зустрічі з Реджепом Таїпом Ердоганом, прогнози щодо майбутньої поїздки лідера КНР Сі Цзіньпіня до Франції, роль Франції та її лідера Емануеля Макрона в допомозі Україні.

Новий випуск проєкту "Скарби нації" з Денисом Похилою був присвячений трагічній історії колонізації Московією Бурятії, грабунку її культурних та природних ресурсів.  98% переглядів випуску з-за кордону, 70,9% — з РФ, 14,7% — з Казахстану, 1,1% — з Киргизстану, 1,1% — з Монголії. Новий епізод проєкту "Деколонізація" з Кирилом Вольним розповідає про рух за відділення п'яти регіонів РФ та відновлення незалежної від Москви держави Кубань-Черкесія: перегляди з Росії — 74,7%, з Казахстану — 4,8%, з Грузії — 1,1%, з Німеччини — 1,1%, загалом перегляди з-за кордону — 94,9%.

В ефірі та на діджитал-майданчиках телеканалу "FreeДом" виходили промо-ролики збору на дрони "Сич" для ГУР МО, адаптовані до російськомовної аудиторії, а також було розміщено QR-код для переказів з-за кордону. Пік зчитування QR-коду припав на період так званих "виборів Путіна", за 4 дні волонтерської акції на майданчиках "FreeДом" до неї долучилося майже 3000 людей, більшість яких була з Росії. До збору також долучились громадяни Латвії, Німеччини, Польщі, Молдови та інших країн.

Водночас, у березні хакери здійснили масовану DDoS-атаку на діджитал-агрегатор новин "FreeДом", також атаці піддалось мовлення FreeДом на супутнику Hot Bird 13G — зловмисники заглушили сигнал і тимчасово підмінили контент телеканалу іншим.

*"FreeДом" — це ефірний телеканал, доступний на 6 супутниках (Hotbird-13С, Türksat-3А, Intelsat 38; Tor 5; Hellas Sat3; BulgariaSat), які покривають всю Європу, Центральну Азію, Близький Схід, Північну Африку, в мережах національних кабельних, IPTV та DTH операторів 44 країн та на 12 ОТТ-платформах. У Росії та Білорусі сайт і ефірне мовлення каналу "FreeДом" заблоковані.

** Дані наведені в матеріалі станом на 31.03.2024. Джерела даних: аналітичні інструменти діджитал-платформ; Google Analytics; YouTube Studio каналів "FreeДом" та партнерів.

*** Загальні показники на всіх діджитал-майданчиках (YouTube, Facebook, TikTok, Telegram, Х) ДП "МПІУ" та на майданчиках партнерів — українських медіагруп, на яких виходить контент під брендом "FreeДом".

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду