З початком великої війни українці почали більше вивчати англійську мову

З початком великої війни українці почали більше вивчати англійську мову

5 Квітня 2024
336

З початком великої війни українці почали більше вивчати англійську мову

336
Школа англійської мови Englishdom, у якій навчається онлайн понад 50 тис. людей дослідила, як велика війна змінила освітні звички українців. Та у яких саме містах світу опинились її студенти сьогодні.
З початком великої війни українці почали більше вивчати англійську мову
З початком великої війни українці почали більше вивчати англійську мову

Відразу після початку вторгнення РФ половина тих, хто вивчав англійську припинила навчання, про це свідчить аналітика компанії. Але вже, за місяць, у квітні 2022 року попит відновився.

Після повномасштабного вторгнення охочих індивідуально вчити англійську з викладачем суттєво збільшилось. На початку 2024 року кількість таких студентів школи, порівняно з початком 2022 року, зросла на 56%.

«У 2022 році люди вчились надзвичайно зібрано та мотивовано. У відповідь на шок війни, українці займалися розвитком себе, наприклад, щоб знати, що навіть у разі втрати роботи вони матимуть конкурентні переваги. Бізнес шукав виходи на міжнародні ринки, а працівники - онлайн-роботу в іноземних компаніях, щоб зберігати свободу дій попри зовнішній виклик, - розповідає CEO Englishdom Інна Лукайчук. - Хоча вже на другий рік війни характер навчання змінився, далась взнаки втома. Ми спостерігали більш імпульсивні та хаотичні настрої - студенти то припиняли навчання, то знову повертались. На мотивацію впливали обстріли та емоційна втома від негативної інформації. Зараз такої кореляції майже немає - люди пристосувались. У 2022 році українці проявляли гнучкість та адаптивність, а в 2024 - стійкість». 

До третини студентів школи виїхали за кордон, здебільше - це жінки. Багато з них продовжує вчитися, адже відчувають потребу в саморозвитку, а також - підтримувати зв’язок з Батьківщиною через онлайн-освіту. Нагадаємо, за статистикою ЄС, на кінець жовтня 2023 року статус тимчасового захисту мають 4 млн 240 тисяч людей з України.

Серед міст, Київ залишається лідером - на нього припадає 21% від усіх студентів українців, у 2022 році було 23%. Найбільше падіння вивчення англійської серед великих міст зафіксовано в Дніпрі - з 12% до 6%. У Харкові зменшення з 5% до 3%, в Одесі - з 3% до 2%. Натомість Львів зріс з 1% до 3%. У 3,5 рази виросла частка й інших міст заходу України - Івано-Франківську, Тернополя, Чернівців, що, ймовірно, є відображенням переселення людей внаслідок війни.

Статистика показує зростання, часом, у десять разів кількості студентів у різних містах світу. Наприклад, в Амстердамі - у 3 рази, у Варшаві - в 12 разів, Лондоні - в 19 разів, Нью-Йорку - в 5 разів.   

Найчастіше англійську онлайн зараз вивчають люди у віці від 25 до 34 - на них припадає 44%. Студенти у віці 18 - 24 роки складають 34%, хоча раніше саме вони були в лідерах з 43%. Частка людей старше 35 років залишилась без змін на рівні 22%.

Українці стали частіше займатися в будні дні. Зараз на вихідні припадає лише 12% занять, тоді як на початку 2022 року - 17%. Ймовірно, люди почали більше уваги приділяти життєвому балансу та лишати вихідні для відпочинку. Найпопулярніший час проведення уроків змінився з інтервалу 8-10-ї години ранку у 2022 році до 16-18-ї години зараз, адже тепер більше людей перейшли на віддалену роботу або навчаються з-за кордону. Інтенсивність навчання - кількість уроків на місяць - зросла за час великої війни на 14%.

Для довідки

  • Englishdom - найбільша онлайн-школа англійської мови в Україні.Сьогодні в екосистемі продуктів компанії вчиться 50 тис. студентів. З них приблизно третина бере уроки у викладачів, а решта займається на безплатних сервісах Englishdom. У компанії викладають понад 1100 вчителів. Крім України компанія також працює на ринку Польщі та Румунії, надаючи послуги з навчання англійської громадянам цих країн.
  • У 2023 році Україна посіла 45-те місце з 113 країн у рейтингу володіння англійської мови від EF EPI.
  • За статистикою Work.ua кожна десята вакансія в Україні передбачає знання англійської мови.
  • У листопаді 2023 року в ВР за основу та був прийнятий законопроєкт президента, який офіційно закріплюватиме статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
336
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду