detector.media
05.04.2024 10:24
З початком великої війни українці почали більше вивчати англійську мову
З початком великої війни українці почали більше вивчати англійську мову
Школа англійської мови Englishdom, у якій навчається онлайн понад 50 тис. людей дослідила, як велика війна змінила освітні звички українців. Та у яких саме містах світу опинились її студенти сьогодні.

Відразу після початку вторгнення РФ половина тих, хто вивчав англійську припинила навчання, про це свідчить аналітика компанії. Але вже, за місяць, у квітні 2022 року попит відновився.

Після повномасштабного вторгнення охочих індивідуально вчити англійську з викладачем суттєво збільшилось. На початку 2024 року кількість таких студентів школи, порівняно з початком 2022 року, зросла на 56%.

«У 2022 році люди вчились надзвичайно зібрано та мотивовано. У відповідь на шок війни, українці займалися розвитком себе, наприклад, щоб знати, що навіть у разі втрати роботи вони матимуть конкурентні переваги. Бізнес шукав виходи на міжнародні ринки, а працівники - онлайн-роботу в іноземних компаніях, щоб зберігати свободу дій попри зовнішній виклик, - розповідає CEO Englishdom Інна Лукайчук. - Хоча вже на другий рік війни характер навчання змінився, далась взнаки втома. Ми спостерігали більш імпульсивні та хаотичні настрої - студенти то припиняли навчання, то знову повертались. На мотивацію впливали обстріли та емоційна втома від негативної інформації. Зараз такої кореляції майже немає - люди пристосувались. У 2022 році українці проявляли гнучкість та адаптивність, а в 2024 - стійкість». 

До третини студентів школи виїхали за кордон, здебільше - це жінки. Багато з них продовжує вчитися, адже відчувають потребу в саморозвитку, а також - підтримувати зв’язок з Батьківщиною через онлайн-освіту. Нагадаємо, за статистикою ЄС, на кінець жовтня 2023 року статус тимчасового захисту мають 4 млн 240 тисяч людей з України.

Серед міст, Київ залишається лідером - на нього припадає 21% від усіх студентів українців, у 2022 році було 23%. Найбільше падіння вивчення англійської серед великих міст зафіксовано в Дніпрі - з 12% до 6%. У Харкові зменшення з 5% до 3%, в Одесі - з 3% до 2%. Натомість Львів зріс з 1% до 3%. У 3,5 рази виросла частка й інших міст заходу України - Івано-Франківську, Тернополя, Чернівців, що, ймовірно, є відображенням переселення людей внаслідок війни.

Статистика показує зростання, часом, у десять разів кількості студентів у різних містах світу. Наприклад, в Амстердамі - у 3 рази, у Варшаві - в 12 разів, Лондоні - в 19 разів, Нью-Йорку - в 5 разів.   

Найчастіше англійську онлайн зараз вивчають люди у віці від 25 до 34 - на них припадає 44%. Студенти у віці 18 - 24 роки складають 34%, хоча раніше саме вони були в лідерах з 43%. Частка людей старше 35 років залишилась без змін на рівні 22%.

Українці стали частіше займатися в будні дні. Зараз на вихідні припадає лише 12% занять, тоді як на початку 2022 року - 17%. Ймовірно, люди почали більше уваги приділяти життєвому балансу та лишати вихідні для відпочинку. Найпопулярніший час проведення уроків змінився з інтервалу 8-10-ї години ранку у 2022 році до 16-18-ї години зараз, адже тепер більше людей перейшли на віддалену роботу або навчаються з-за кордону. Інтенсивність навчання - кількість уроків на місяць - зросла за час великої війни на 14%.

Для довідки

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY