Колишній міністр культури та актор Євген Нищук очолив Національний академічний драматеатр ім. Івана Франка

Колишній міністр культури та актор Євген Нищук очолив Національний академічний драматеатр ім. Івана Франка

3 Квітня 2024
1630
3 Квітня 2024
21:28

Колишній міністр культури та актор Євген Нищук очолив Національний академічний драматеатр ім. Івана Франка

1630
Контракт між Мінкультом та Нищуком підписано на період дії воєнного стану та на дванадцять місяців по його завершенні.
Колишній міністр культури та актор Євген Нищук очолив Національний академічний драматеатр ім. Івана Франка
Колишній міністр культури та актор Євген Нищук очолив Національний академічний драматеатр ім. Івана Франка

Євгена Нищука 3 квітня 2024 року призначено на посаду генерального директора — художнього керівника Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. Нового очільника театральному колективу представив тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, який зазначив, що «рішення про призначення Нищука керівником Театру підтримав і Президент України». Про це повідомила пресслужба МКІП.

«Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка історично завжди був центром та осердям українства. Тут формувалася українська ідентичність в різні часи, зокрема й в часи заборон. Тут створено багато сенсів і візій. Театр сьогодні має бути таким, яким завтра має бути суспільство», — звернувся до «франківців» Євген Нищук.

На сторінці Театру ім. І. Франка у фейсбуку зазначено, що контракт між Мінкультом та Євгеном Нищуком підписано на період дії воєнного стану та на дванадцять місяців після його завершення. «Франківці» також повідомили, що Нищук «висловив глибоку вдячність Михайлу Васильовичу Захаревичу за відданість театру та багаторічну плідну працю на посадах генерального директора, генерального директора — художнього керівника».

Євген Нищук — український актор театру, кіно та дубляжу, політик та громадський діяч. Народний артист України (з 2015 року). Двічі обіймав посаду міністра культури України: з 27 лютого до 2 грудня 2014 року та з 14 квітня 2016 року до 29 серпня 2019 року. З 22 травня 2023 року — голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

У 2013 році отримав театральну нагороду «Київська пектораль» як найкращий виконавець чоловічої ролі в моновиставі про Миколу Вінграновського «Прекрасний звір у серці» в театрі «Сузір’я». З 2015 року грає на сцені столичного Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Наразі задіяний у виставах «Момент кохання», «Три товариші», «Сірано де Бержерак», «Весілля Фігаро» та «Украдене щастя».

Євген Нищук — активний учасник Помаранчевої революції  та Революції гідності, відомий українському загалу як «голос Майдану».

Євген Нищук, «голос Майдану». Фото з відкритих джерел

З перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну Євген Нищук став до лав Територіальної оборони. Про цей період свого життя він, зокрема, розповів в інтерв’ю «Українській правді»:

"У ті перші дні вступ до тероброни виявився ще тим квестом через величезну кількість охочих. А я чекати не хотів, і коли побачив, що формується добровольче формування "Вільна Україна", завзято до них долучився. За збігом обставин там було багато знайомих творчих людей, зокрема, оператори “Вавилону'13”. Спочатку для мене шукали більш інформаційну роботу, але я потрапив до команди з досвідом роботи з безпілотниками у зоні АТО. Так у нас організувалася група аеророзвідки, яка практично з перших днів працювала на лінії Ірпінь — Стоянка — Буча — Романівка — Гостомель. Ми були на передовій, допомагали нашій арті, танкістам цілити по ворожих об'єктах».

У цьому ж інтерв’ю актор поділився, що після всього пережитого та побаченого (звірств російських окупантів, які стали відомі після звільнення Київщини. — Ред.) «градус рішучості боронити країну був найвищим, тож наша група поїхала далі виконувати бойові завдання вже на інший напрямок, де ми були потрібні, — на південь, на Миколаївщину. І вже з липня (2022 року. — Ред.) я офіційно мобілізований у лавах ЗСУ на південних теренах країни».

Євген Нищук на Миколаївщині влітку 2022 року

У грудні 2022 року Євген Нищук повернувся із зони бойових дій до творчої роботи.

Фото: фейсбук-сторінка Євгена Нищука

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1630
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду