Футболістів збірної України «лякали відправкою на фронт»: дайджест пропаганди за 27 березня

Футболістів збірної України «лякали відправкою на фронт»: дайджест пропаганди за 27 березня

28 Березня 2024
628
28 Березня 2024
11:46

Футболістів збірної України «лякали відправкою на фронт»: дайджест пропаганди за 27 березня

628
У Росії вигадали «мобілізаційні календарики» від Сергія Реброва.
Футболістів збірної України «лякали відправкою на фронт»: дайджест пропаганди за 27 березня
Футболістів збірної України «лякали відправкою на фронт»: дайджест пропаганди за 27 березня

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 27 березня 2024 року.

  1. Єврокомісія наказала Ісландії програти Україні
  2. Катування та страти стали державною політикою РФ
  3. Росія з ІДІЛ роблять одну справу – терористичну
  4. Байден вкотре назвав Путіна м’ясником

Єврокомісія наказала Ісландії програти Україні

Росії не дає спокою перемога футбольної збірної України над ісландцями у вирішальному матчі плей-офф за вихід у фінальну частину Євро-2024. Пояснення цьому вольовому успіху (українці програвали за підсумками 1-го тайму) різні. Найбільш кумедний звучить так: «Єврокомісія наказала Ісландії програти Україні. Наказ доповнили фінансуванням з бюджету ЄС. Саме тому прем’єр-міністр Ісландії виступив зі спеціальною заявою, що матч був чесний та перемога України була чесна. Ви багато знаєте футбольних матчів, після яких глава уряду збірної, яка програла, виступає зі спеціальною заявою, що його країна програла чесно?».

Не обійшлося і без «мобілізаційного» аспекту. Мовляв, тренер українців «Сергій Ребров подарував кожному гравцеві збірної макет календаря на 2025 рік, на якому зображено підрозділи ЗСУ, до яких вирушать футболісти у разі програшу».

 

НАСПРАВДІ, жодного повідомлення про такий календарик на офіційних ресурсах Української асоціації футболу не існує. (І тим паче з таким посилом). Натомість сам Ребров після матчу сказав, що «це дуже важлива перемога для всього українського народу, для наших воїнів. І до, і після матчів ми говорили, що ці перемоги — для нашої країни, людей, захисників, які відстоюють нашу свободу».

До речі, цікава історія щодо самого Реброва, який брав участь у легендарному переможному для України матчі з росіянами в 1999 році у Москві. За його словами, він тоді зустрічався з Путіним, який вручив всій українській команді годинники. «Росіяни тоді були дуже засмучені поразкою… Я той годинник і не бачив після того. Мені він не дуже був цікавий. Звичайно, ніхто тоді не замислювався, наскільки зараз ці годинники будуть… Треба їх розбити», – підсумував Ребров.

Катування та страти стали державною політикою РФ

Російська співачка таджицького походження Маніжа (вона представляла РФ на конкурсі «Євробачення» у 2021 році), випустила заяву після теракту в «Крокусі», де серед іншого зазначила: «я рада, що моя бабуся не бачила тієї звірячої ночі, і не бачить, як у відповідь на кричуще звірство є публічне катування».

НАСПРАВДІ, росіяни стають толерантнішими до тортур та ідеї повернути страту як вищу міру покарання. Безкарність тортур може спричинити деградацію всього інституту правоохоронної діяльності, каже голова «Команди проти тортур» Сергій Бабинець. Цей метод поводження з підозрюваними можуть поширити на широке коло осіб: спочатку за «терористичними» справами, потім за іншими кримінальними статтями, а згодом і на звичайних громадян.

У російському законодавстві передбачено покарання для представників влади, які застосували тортури – до 12 років позбавлення волі. Крім того, заборона тортур прописана у міжнародних документах з прав людини. Зобов’язання щодо цього на практиці взяла на себе Росія і ратифікувала більшу частину цих документів.

Проте Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) підтвердило сім випадків страт українських військовополонених з грудня 2023 року до лютого 2024-го. Моніторингова місія провела інтерв’ю з 60 українськими військовослужбовцями, які нещодавно звільнені з російського полону, чиї розповіді підтвердили раніше зафіксовані факти тортур, нелюдського чи принижуючого поводження щодо них.

УВКПЛ за звітний період одержало повідомлення про 12 випадків страти 32-х українських військовополонених. Моніторингова комісія підтвердила три випадки, коли було вбито семеро з них. У першому (є відповідне відео) група російських солдатів перебуває позаду українських військових, котрі стоять на колінах, поклавши руки за голову. За кілька секунд із зброї окупантів з’явився дим, після чого українці впали на землю. Потім росіянин підходить і стріляє в спину одного з них. Нещодавно звільнений із полону український військовий розповів, що це сталося біля села Роботине в грудні 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страта як метод терору: навіщо російські військові наслідують практики ІДІЛ

У другому випадку (у січні 2024 року) двох українських військових розстріляли після здачі в полон, ще один військовополонений підірвався на міні, бо його змушували займатися розмінуванням території. У третьому випадку йдеться про військовополонених, яких було вбито під час допиту. 18 грудня в полон було захоплено двох українських військовослужбовців, вночі їх допитували в підвалі одного з будинків. Під час допиту окупант вистрілив одному з них у ногу за те, що той говорив нечітко, а потім ще двічі у спину.

Росія з ІДІЛ роблять одну справу – терористичну

Під ці терористичні практики, вже не особливо ховаючись, підводять й ідеологічну основу. На програмі «60 минут» пропагандистки Скабєєвої при обговоренні теракту в «Крокусі» депутат Держдуми Калашніков добалакався до того, що «Росія з ІДІЛ роблять одну справу».

 

НАСПРАВДІ, є й інший аспект. Кількість громадян Таджикистану, які приїздять в РФ на заробітки, становить понад 1,5 млн осіб. Ставлення до них  там, як до другосортних людей. А після теракту в «Крокусі» й поготів. Все це лише підживлює їхнє невдоволення, яке часто-густо падає вже на підготовлений ґрунт.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ побиттям таджиків наслідує «досвід інтеграції ЄС»

Відомий експерт із Центральної Азії Темур Умаров розкриває суть проблеми у статті для Carnegie. Радикалізація частини мусульман Центральної Азії йде давно, і екстремістські організації на зразок ІДІЛ навчилися цим користуватися. Особливо ця проблема є актуальною для найбіднішої країни регіону — Таджикистану. На початку березня президент Емомалі Рахмон на зустрічі з релігійними діячами визнав, що за останні три роки 24 таджицькі громадяни здійснили теракти або були запідозрені в їхньому плануванні в десяти країнах. Вражаючий розмах для невеликої країни з населенням близько 10 млн осіб.

Афілійовані з ІДІЛ медіа спеціально для Таджикистану виробляють контент кириличною таджицькою (Таджикистан — єдина персомовна країна, що користується кирилицею). Крім перекладу стандартного набору релігійної літератури (на кшталт книг про важливість джихаду), також випускаються матеріали, заточені під таджицьку аудиторію, де ІДІЛ критикує самого Рахмона за близькість з Росією, тиранію та відступ від основ ісламу. ІДІЛ також веде таджицькою мовою мережі Telegram-каналів та акаунти в TikTok.

Ця активність приносить свої плоди не тільки серед простих таджиків, а й силовиків, які вступають до лав ІДІЛ. Найгучніший випадок стався у 2015 році, коли з’явилося відео, на якому командир таджицького ОМОН Гулмурод Халімов склав присягу на вірність «Ісламській державі». При цьому Халімов не тільки знав зсередини силові відомства Таджикистану, але й проходив навчання у Росії та США.

Тому поки Путіну продовжують вигадувати українських «біодронів» (27 березня RT, наприклад, повідомило, що «рідним загиблих у «Крокусі» пишуть з українських номерів повідомлення, в яких знущаються з їхньої біди»), – справжня загроза для росіян не просто значно ближча, а буквально поруч із ними.  

Байден вкотре назвав Путіна м’ясником

І наостанок про США та їх президентські перегони. Свіже опитування від Bloomberg/Morning Consult показало, що Байден наздоганяє Трампа і найголовніше – почав набирати підтримку виборців у штатах, що вагаються, (які зазвичай і вирішують долю виборів). Один з них Північна Кароліна. 

Виступаючи в ній, Байден закликав збільшили податки для американських мільярдерів із нинішніх 8,2% до 25%, що дозволило б, за його словами, зібрати $400 млрд протягом наступних 10 років. «Таким чином ми могли б зробити багато речей – послідовних – зокрема, нарешті, забезпечити Україні захист від м’ясника Путіна», – сказав він.

НАСПРАВДІ, вперше Байден назвав Путіна «м’ясником» рівно два роки тому, — у березні 2022-го. Цьогоріч у лютому американський лідер висловився про російського диктатора так: «У нас є божевільні сучі діти, як цей хлопець Путін та інші і нам завжди доводиться непокоїтися з приводу ядерного конфлікту». А до початку повномасштабної війни Байден погодився із твердженням, що Путін є вбивцею, додавши, що «ця людина не може залишатися при владі».

І подібні пропозиції президента США користуються підтримкою пересічних американців. Тим паче, що вони вважають саме Україну та Ізраїль (по 58%) своїми головними союзниками у гіпотетичній Третій світовій. Більше відсоток тільки у Великої Британії (67%). Це засвідчило нещодавнє опитування YouGov. Примітно, що Україна та Ізраїль як союзники США набирають більше відсотків ніж Франція та Німеччина.

 

А з огляду на перспективи Третьої світової війни (із можливим застосуванням ядерної зброї, про яку казав Байден) цікаві й деякі інші цифри цього опитування:

  • 72% американців вважають, що якби вибухнула нова світова війна, Росія опинилася б на іншому боці, ніж США.
  • Якби Росія застосувала ядерну зброю проти української військової цілі — і якби США та західні країни ще не перебували у стані війни з РФ — 11% американців вважають, що США мають відплатити РФ також ядерною зброєю. 21% вважає, що найкращим рішенням було б оголосити війну Росії, але не використовувати ядерну зброю, тоді як 30% вважають, що США повинні вжити всіх заходів, окрім оголошення війни.
  • Якби Росія застосувала ядерну зброю проти мирних міст в Україні, 13% американців вважають, що США мають відповісти так само,  22% – за оголошення війни РФ, але без використання ядерної зброї. 28% вважають, що США повинні вжити заходів, окрім оголошення війни.

Звісно, ця опитувальна «якбитологія» – не аксіома, але в цілому дух американського несприйняття путінської Росії та підтримки України передає. Тому незабаром США повернуться у звичне русло допомоги в боротьбі з кремлівським м’ясником.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
628
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду